Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αλλοπρόσαλος! O Ερντογάν προκαλεί την αποκαθήλωσή του από την εξουσία- Η αντίστροφη μέτρηση μόλις ξεκίνησε

"Η ενέργεια  απέλασης του Τούρκου Πρέσβη   είναι αναγκαία μετά την οδηγία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ως πρόσωπο non grata", σύμφωνα με τον Tom Rogan, αρθρογράφο σε θέματα  Εθνικής Ασφάλειας του έγκριτου αμερικανικού  washingtonexaminer.

Κιλιντσάρογλου: Άγριο "κράξιμο" - "Ο Ερντογάν σέρνει την Τουρκία στο γκρεμό"

Ο Αμερικανός αρθρογράφος αναλύει την  ενέργεια  στην οποία πρέπει να προβεί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ , όπως παρακάτω:

"Ο Ερντογάν διακήρυξε την απόφασή του για απέλαση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, μαζί με άλλους 9 πρέσβεις δυτικών χωρών το Σάββατο, μετά από κοινή δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τα κράτη τους. Αυτή η δήλωση τη Δευτέρα ζητούσε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα. Ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών, ο Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή από το 2017.

Αλλά ενώ η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί τον Καβάλα ως εγκληματία εξτρεμιστή, το πραγματικό του αμάρτημα είναι ο ακτιβισμός κατά του αυταρχισμού. Ο Καβάλα δικάστηκε για πρώτη φορά ως υποκινητής εγκληματικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το καλοκαίρι του 2013 στην Κωνσταντινούπολη. Αν και δικάστηκε δύο φορές, η Καβάλα αθωώθηκε και τις δύο φορές.

Αυτό έχει αναστατώσει τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή  του στα δικαστήρια για να κρατήσει τον Καβάλα φυλακή.

Ζητώντας την απελευθέρωση του Καβάλα, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ προστέθηκαν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία , η Νορβηγία και η Σουηδία.

Ανεξάρτητα από αυτό, η συμπεριφορά του Ερντογάν προς τον Καβάλα είναι απλώς ένα παράδειγμα της ευρύτερης διακυβέρνησής του.

Ναρκισσιστής με πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας, ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως νέο Οθωμανό σουλτάνο, έφτιαξε ακόμη και ένα παλάτι 1.000 δωματίων, απίθανο να αρκεί για να χωρέσει το εγώ του.

Στην πορεία, ο  Τούρκος Πρόεδρος έχει ,διαλύσει τις δημοκρατικές δομές της Τουρκίας, τινάξει στον αέρα την οικονομία του, απείλησε με πόλεμο με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και μετατράπηκε σε κατοικίδιο κανίς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ απειλεί τώρα ότι θα ξεκινήσει νέο πόλεμο εναντίον του συριακού Κουρδιστάν.

Αν ο Ερντογάν θέλει να εκδιώξει ξένους πρεσβευτές επειδή του επισήμαναν τις αδικίες του, αυτό είναι προνόμιό του. Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να πάρουν θέση για το σωστό.

Ήρθε η ώρα για τον Τούρκο Πρέσβη  Kilic να σταλεί σπίτι του.

Αντιδράσεις από την  τουρκική αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν το Σάββατο είχαν σκοπό να εκτρέψουν την ευθύνη από τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε ο ίδιος, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας. «Αυτές οι ενέργειες δεν είναι για να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά για να δημιουργήσουν τεχνητούς λόγους για την οικονομία που έχει ο ίδιος  καταστρέψει», έγραψε στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την επιστολή των πρεσβειών ως αφόρητη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, αν και  ο Soner Cagaptay, ένας Τουρκοαμερικανός πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Ερντογάν, είπε ότι οι σύμβουλοι του προέδρου  του είχαν προτείνει να μην αναλάβει δράση εναντίον των δυτικών πρεσβευτών.

Ο Cagaptay είπε ότι είναι ακόμα πιθανό η κυβέρνηση να κάνει πίσω από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν «δεν ενδιαφέρεται», τόνισε.

«Συνειδητοποιεί ότι η οικονομία καταρρέει και δεν μπορεί να την επαναφέρει», είπε ο Cagaptay.

Ο Ερντογάν ήλπιζε ότι η εστίαση στους πρεσβευτές θα «εκτρέψει την οργή του τουρκικού κοινού» για την αποτυχημένη οικονομία, η οποία είχε επηρεάσει άσχημα τη δημοτικότητα τόσο του προέδρου όσο και του κυβερνώντος πολιτικού κόμματός του ενόψει των προεδρικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για το 2023, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είπε ο Cagaptay.

Τα κατάφερε πάλι ο "αυτόχειρας" Ερντογάν - Τα "έσπασε" και με την Γερμανία για την υπόθεση Καβαλά

Ο Ερντογάν διασυνδέει Καβάλα και Σόρος

Ένα κατηγορητήριο κατά του Καβαλά τον θεωρεί εν μέρει ως υπεύθυνο σε συνεννόηση με τον Τζορτζ Σόρος, τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο, για να υποκινήσει τις διαδηλώσεις του 2013 κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Ο Καβαλά και ο Σόρος αρνήθηκαν τις κατηγορίες και ο ακτιβιστής αθωώθηκε πέρυσι από τουρκικό δικαστήριο, το οποίο διέταξε την απελευθέρωσή του.

Αντίθετα, οι εισαγγελείς ετοίμασαν νέες κατηγορίες, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση, με τις οποίες αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μια δήλωση την Παρασκευή από το Open Society Foundations του Soros χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του Καβαλά «ψευδείς» και προέτρεψε τον Ερντογάν να σταματήσει «να επικαλείται το όνομα του Τζορτζ Σόρος σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά».

Η δήλωση αναφέρει ότι ο Τούρκος ακτιβιστής είχε υπηρετήσει στο συμβουλευτικό συμβούλιο του εθνικού ιδρύματος της Ανοιχτής Κοινωνίας στην Τουρκία μέχρι το 2018.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν επανέλαβε τους παλιούς ισχυρισμούς, λέγοντας: «Όταν λες Καβαλά, εννοείς το τουρκικό παράρτημα του Σόρος».

Ο αντίκτυπος στις σχέσεις  της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο αντίκτυπος των λόγων και έργων του Ερντογάν, στις ήδη τραυματισμένες-άσχημες σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ-ΕΕ και Δυτικές χώρες γενικότερα  θα είναι σημαντικός.

Ο Τούρκος Πρόεδρος παγιδευμένος στα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει , προβαίνει  σε μια κίνηση απελπισίας  προκειμένου να δημιουργήσει άλλοθι κατασκευάζοντας  ενόχους, όπως αναφέραμε σε

Προσφιλής του μέθοδος είναι να κατηγορεί για όλα τη Δύση.

Με τις ενέργειές του αυτές ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει στην Διεθνή Κοινότητα το πόσο επικίνδυνος και απρόβλεπτος  είναι για την περιφερειακή ασφάλεια.

Μετά από αυτές τις κινήσεις Ερντογάν, αναμένει κανείς αίσιο τέλος για την Τουρκία αναφορικά με την υλοποίηση της αγοράς των 40 F-16 Block 70 και 80 κίτ για εκσυγχρονισμό ισάριθμων τουρκικών F-16,  από τις ΗΠΑ;

Αναμένει κανείς την μη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιθετικότητα της στην Α. Μεσόγειο, εναντίον Ελλάδας και Κύπρου;

Ο Ερντογάν  με τις ενέργειές του δείχνει ή  ότι  ζεί σε παράλληλο σύμπαν, αποστασιοποιημένος από την πραγματικότητα ή ότι  επιχειρεί ο  μια "ηρωϊκή" κατά τον ίδιο έξοδο, από την πολιτική ζωή της Τουρκίας.

 

Tags
Back to top button