Η βάση της Πολεμική μας Αεροπορία στην 117 Πτέρυγα Μάχης προετοιμάζεται για μια δομική αναβάθμιση, καθώς θα αποτελέσει τη «φωλιά» των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Το αμερικανικό Joint Program Office (JPO) φέρεται να αξιολογεί τέσσερις μεγάλους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους για την υλοποίηση των έργων υποδομής και ασφάλειας, το κόστος των οποίων θα αγγίξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας καθιστά την 117 Πτέρυγα Μάχης (117 ΠΜ) στην Ανδραβίδα έναν καίριο κόμβο και σύνδεσμο ασφάλειας και στρατηγικής προβολής ισχύος ανάμεσα στην Κεντρική Μεσόγειο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.
Η βάση βρίσκεται σε ιδανικό σημείο για την άμεση προβολή αεροπορικής ισχύος και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιτήρησης τόσο προς τη λεκάνη της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, όσο και βόρεια προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.
Στην 117 ΠΜ εδρεύει το ΚΕΑΤ, καθιστώντας τη βάση βασικό κέντρο συνεκπαίδευσης και προηγμένης τακτικής (όπως η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος»), η οποία προσελκύει αεροπορικές δυνάμεις από σύμμαχες χώρες.
Με την επίσημη επιλογή της Ανδραβίδας ως της μελλοντικής έδρας των ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 Lightning II, η βάση αναβαθμίζεται σε έναν από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά αεροπορικούς κόμβους της Συμμαχίας, κλειδώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα αποτροπής και ασφάλειας στην περιοχή.
Η στρατηγική αναβάθμιση της 117 Πτέρυγας Μάχης (117 ΠΜ) στην Ανδραβίδα και η επιλογή της ως βάση των ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 προκαλεί έντονη νευρικότητα και οργή στην Τουρκία, καθώς ανατρέπει τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η απόκτηση των stealth F-35 από την Ελλάδα, τα οποία θα σταθμεύουν στην Ανδραβίδα, δίνει στην Πολεμική μας Αεροπορία τεχνολογικό πλεονέκτημα 5ης γενιάς.
Η Τουρκία παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των F-35 λόγω των S-400, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της για την επιχειρησιακή κυριαρχία της Ελλάδας.
Η Ανδραβίδα, μέσω του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της άσκησης «Ηνίοχος», αποτελεί πλέον κεντρικό σημείο συνεκπαίδευσης για ισχυρές αεροπορίες παγκοσμίως (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία κ.ά.). Αυτή η πολυμερής αμυντική δικτύωση απομονώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.
Συμφωνία €150 εκατ. με Κύπρο για πολεμικά σκάφη
Οι πρόσφατες διπλωματικές εξελίξεις, οι επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους και οι συμφωνίες για ενεργειακά και αμυντικά έργα (όπως το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης και οι αμυντικές διευκολύνσεις των ΗΠΑ) επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Ελλάδας ως του πιο αξιόπιστου πυλώνα του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ και της πολιτικής ηγεσίας στην Άγκυρα.
Στο πλαίσιο του πρόσφατου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε μια ιστορική αμυντική συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την αγορά έξυπνων πυρομαχικών και την περαιτέρω αναβάθμιση του στόλου των F-16.
Αυτό, σε συνδυασμό με την προετοιμασία της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα για τα F-35, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο που η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει (π.χ. μέσω αγοράς Eurofighter).
Συνάντηση Τούρκου και Γάλλου επικεφαλή των Ενόπλων Δυνάμεων
Το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης (Great Sea Interconnector) που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ αποτελεί κομβικό σημείο της αμερικανικής υποστήριξης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άνκαρα παρακολουθεί στενά το έργο, καθώς τέμνει περιοχές που η ίδια διεκδικεί μέσω του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Οι συχνές επαφές και οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η Ουάσιγκτον βλέπει την Ελλάδα ως τη βασική πύλη εισόδου και μεταφοράς δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η στενή συμμαχία απομονώνει τις αναθεωρητικές τάσεις στην περιοχή και τροφοδοτεί τα επικριτικά δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για «αλλαγή των ισορροπιών» εις βάρος τους.