Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπό διάλυση η Τουρκία: Στις 15,2 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο -«Αποκεφάλισε» 2 υπουργούς ο Ερντογάν

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα υποχωρώντας στις 15,2 λίρες ανά δολάριο με τις πιέσεις να σχετίζονται με την εκτιμώμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, εν μέσω πιέσεων από τον Τούρκο Προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα στο 2021 η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να μειώσει το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 1%, στο 14% στη σημερινή συνεδρίασή της, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα κινείται πάνω από το 21%.

Η ισοτιμία την ώρα της ανάρτησης:

Η τουρκική νομισματική αρχή έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές και στην πιστωτική επέκταση, αψηφώντας διεθνείς οίκους αξιολόγησης που έχουν επικρίνει ευρέως την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.

Παραδόξως, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει πως στοχεύει σε πληθωρισμό 5%, θεωρεί ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πως η πολιτική της είναι απαραίτητη για την επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης και την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Παράλληλα, η τουρκική λίρα πιέζεται και από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων τον Μάρτιο και να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Χθες ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε νέο σήμα για κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας, καθώς οι τιμές στις ΗΠΑ καλπάζουν.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως μεγάλες πιέσεις δέχονται και τα τουρκικά ομόλογα με την καμπύλη επιτοκίων τους να έχει αντιστραφεί εδώ και αρκετό καιρό, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν ανασφαλές το τουρκικό χρέος. Οι αποδόσεις των πενταετών τουρκικών ομολόγων βρίσκονται στο 23,35%, ενώ τα δεκαετή τουρκικά ομόλογα έχουν απόδοση 22,19%. Να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος της Τουρκίας διαμορφώνεται στα 448 δισ. δολάρια ή στο 40,4% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Ερντογάν «ξηλώνει» υπουργούς

Σε δύο νέους «αποκεφαλισμούς» στο οικονομικό επιτελείο προχώρησε τα ξημερώματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνοντας από την κυβέρνηση δύο υφυπουργούς Οικονομικών, ενώ η εξαθλίωση στην Τουρκία συνεχίζεται με τον βασικό μισθό να μειώνεται στα 169 ευρώ, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφού αντικατέστησε τρεις φορές υπουργό Οικονομικών, τέσσερις διοικητές Κεντρικής Τράπεζας, τώρα προχώρησε και στο «ξήλωμα» των δύο υφυπουργών, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα πάνε καλά στην οικονομία. 

Την ίδια ώρα, ο βασικός μισθός, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας που ξεπέρασε το 70% και το 85% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, μειώθηκε στα 169 ευρώ, όταν πριν από 6-7 χρόνια ήταν στα  430 ευρώ. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 4,5 δισ. δολάρια για να στηρίξει το νόμισμα από την αρχή του μήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπατί, ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βάλουν…πλάτη πουλώντας δολάρια και αγοράζοντας τουρκικές λίρες.

 

Tags
Back to top button