Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό


 Kαθώς η παγκόσμια κοινότητα συνειδητοποιεί, αργά και βασανιστικά είναι η αλήθεια, ότι ο ιός COVID-19 κατασκευάστηκε και εκτοξεύθηκε στη συνέχεια κατά της ανθρωπότητας καμουφλαρισμένος πίσω από μία δήθεν άσκηση πανδημίας-EVENT 201- ώστε οι εντεταλμένοι και αχυράνθρωποι των εμπνευστών στις χώρες της Δύσης να συντονίζονται σ΄αυτό το έγκλημα, μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των οποίων οι ηγέτες από την αρχή ή στη συνέχεια συμμετείχαν στο έγκλημα σωριάζονται κάτω από τη λαική οργή.

Βy The Wrong Man

Στη χώρα μας και καθώς η κυβέρνηση πηγαίνει φουλ για πρόωρες εκλογές, σαν διαλυμένη φλορέτα στην ανηφόρα, πολλοί ισχυροί επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν πέφτοντας στη παγίδα της ομάδας Τσιόδρα-Δημόπουλου-Κικίλια αναζητούν τώρα απεγνωσμένα την ένεση-αντίδοτο στα εμβόλια COVID-19!

Ακριβώς έτσι. Στη προσπάθεια αυτή χτύπησαν τις πόρτες γνωστού Έλληνα φαρμακοβιομήχανου αλλά και γνωστού επιχειρηματία ο οποίος είναι φίλος και συνεργάτης Ευρωπαίων ιδιοκτητών εταιριών βιοτεχνολογίας μια και από μία τέτοια εταιρία θα μπορούσαν να προμηθευθούν ένα αντι-εμβόλιο που θα εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων στον οργανισμό.

Δεν είναι μόνο οι οικογένειες ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών που την πάτησαν εμπιστεύομενες “το σύστημα” στην ελληνική εκδοχή του οποίου συμμετείχαν και οι ίδιοι αλλά σχεδόν το 74% του εγχώριου πληθυσμού. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να έχουν όλη πρόσβαση (αρχικά τουλάχιστο) στις ενέσεις που θα εξουδετερώνουν το σοκ στον οργανισμό καθώς και τις συνέπειές του που προκαλούν τα εμβόλια-εργαλεία μείωσης του πληθυσμού.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι που πολύ νωρίς είχε σημειώσει πως όσοι εμπιστεύονται για την “ενημέρωσή τους” τα γνωστά ΜΜΕ αυτή τη φορά έπαιζαν με τη ζωή τους σας παρουσιάζει εδώ ένα άρθο του καθηγητή Mercola σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στη ζωή σας. Στο μεταξύ πολλοί από τους εμπλεκόμενους εγχώριους επιδημιολόγους επιχειρούν κωλοτούμπα τη τελευταία στιγμή. Αυτό παρατηρείται πλέον στις πιο πολλές χώρες του κόσμου αλλά ατυχώς για εκείνους ο κλοιός σφίγγει.

Aντίπαρος, καλοκαίρι 2020. Γνωστές οικογένειες της εγχώριας ελίτ που έχουν βίλες στο νησί καταφθάνουν εδώ με ελικόπτερα και θαλαμηγούς και στη συνέχεια σπεύδουν στο τοπικό εμβολιαστικό κέντρο για να τρυπηθούν έχοντας εισακούσει τον καθηγητή Τσιόδρα, τον υπουργό Κικίλια, τον καθηγητή Μόσιαλο και φυσικά τους μεγάλους μηντιακούς ομίλους-ανάμεσά τους και εφημερίδες που χρηματοδοτήθηκαν για να υπηρετήσουν το project που δεν ήταν άλλο από τη μείωση του (παγκόσμιου) πληθυσμού.

Κάποιοι από δαύτους επειδή πίστευαν ότι αποτελούν μέρος της παγκόσμιας ελίτ επειδή υπηρετούσαν στο τελετουργικό της απάτης ως εξωφυλαρούχες τσιλιαδόροι και αγνοώντας την ιστορία-ακόμη και τη πρόσφατη του Χίτλερ και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων-πίστευαν ότι θα αποτελέσουν εξαίρεση.

Και να που τώρα που στις πολυτελείς βίλες εξελίσσονται βουβές τραγωδίες καθώς συνειδητοποιούν ότι εξαπατήθησαν από την πονηρή νομαδική φυλή.

Ουδείς θα εξαιρεθεί για να είναι ο τρόμος ακόμη πιο τρομακτικός. Και να που μόλις σήμερα η εγχώρια αστική τάξη συνειδητοποιεί ότι το ίδιο project βρίσκεται σε εξέλιξη με τη μείωση της ενέργειας που δεν υπηρετεί παρά τον ίδιο σκοπό-τη μείωση του πληθυσμού.

Έτσι λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις της πρόθυμης Madame Tussaud του εγχώριου Προεδρικού Μεγάρου και καθώς σε ολόκληρο τον πλανήτη οι άνθρωποι σωριάζονται σαν τους πρωταγωνιστές του Συνδρόμου του Αμβούργου (ταινίας του 1979 την οποία όπως και άλλες σχετικές χρηματοδότησαν οι εμπνευστές τoυ πανδημικού project του κατασκευασμένου ιού και του ελέγχου και της μείωσης του πληθυσμού μέσω των εμβολίων COVID-19), ο ΣΕΒ έρχεται να καταγγείλει τα αυτονόητα.

Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των εμβολίων στην Ελλάδα έπαιξε ο καθηγητής Τσιόδρας (o άνθρωπος που δεν εμπιστεύεται ούτε η σύζυγός του ώστε να φορέσει μάσκα καθήμενη δίπλα του) και ο πρύτανης Δημόπουλος του EKΠΑ οι οποίοι συμμετείχαν και σε μελέτη η οποία εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 πριν καν ο ανυπόληπτος ΠΟΥ του φιλάνθρωπου Gates κάνει λόγο για πανδημία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρέσυρε στον ίλιγγο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είχε άγνοια γι΄αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για κουλτούρα εμβολιασμού την οποία έπρεπε να αποκτήσουν οι Έλληνες, όπως επίσης και το πολιτικό ταγάρι Ανδρουλάκης ο οποίος έσπευσε να μιλήσει υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολίων-ρωτήστε και τη Μαρία Σπυράκη που είναι επίσης “φιλομαθής”.

Καθημερινά οι αποκαλύψεις γι΄αυτό που συμβαίνει συγκλονίζουν.

Δείτε αυτό το video>

Η Ελληνική συμμετοχή

Aίφνης Έλληνες επιστήμονες ανάμεσά τους οι S. Tsiodras, G. Magiorkinis, D. Paraskevis, E.G. Kostaki, G. Panayiotakopoulos εμφανίζονται μόλις τον Ιανουάριο του 2020 κι ενώ η ανθρωπότητα είχε αρχίσει να αιφνιδιάζεται από τον εργαστηριακής φύσεως ιό να δημοσιεύουν μελέτη σύμφωνα με την οποία ο ιός ήταν φυσικής προέλευσης!

Δηλαδή οι εν λόγω Έλληνες επιστήμονες που στη συνέχεια θα γινόταν τηλεδιάσημοι όπως η Φαίη Σκορδά, η Αννίτα Πάνια, ο Μένιος Φουρθιώτης, αισθάνθηκαν από το πουθενά (τον Ιανουάριο του 2020) τη πρεμούρα -πίνοντας φρεντοτσίνο στη πλατεία Κολωνακίου- να συντάξουν μία μελέτη σύμφωνα με την οποία ο ιός ήταν φυσικής προέλευσης και όχι προιόν εργαστηρίου.

Κι εδώ τελειώνει το χιούμορ και αρχίζει ο θάνατος και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για την συγκάλυψη του οποίου ο Peter Daszak της EcoHealth οργάνωσε ολόκληρη επικοινωνιακή στρατηγική.

O ZeroHedge παρουσιάζει εδώ πως ο Daszak έστησε το δίκτυο της επικοινωνιακής προπαγάνδας που συγκάλυπτε την εργαστηριακή προέλευση του ιού.

Σήμερα οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο ιός προέρχεται από το Εργαστήριο της Wuhan και είτε ηθελημένα είτε από ατύχημα διέρρευσε στον πλανήτη και στέρησε τη ζωή στον άνθρωπό σου.

Τα ονόματα των S. Tsiodras, G. Magiorkinis, D. Paraskevis, E.G. Kostaki, G. Panayiotakopoulos, φιγουράρουν στην «επιστημονική μελέτη» με τίτλο «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event» στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο biorxiv.org.

Η συνέχεια εδώ

Σημείωση> Ο αμφιλεγόμενος κ. Τσιόδρας τυγχάνει διαχρονικά διακομματικής στήριξης. Πρωταγωνιστούσε και στο περίφημο σκάνδαλο των 16 εκατ. εμβολίων τα οποία αγοράσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ένας επίσης εργαστηριακός ιός σύμφωνα με έρευνα του Νicholson Wade επιστημονικού συνεργάτη των Νew York Times. O κ. Τσιόδρας έτυχε και τότε αντίστοιχης διακομματικής στήριξης.

Βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2020. Σας παρακαλούμε συνειδητοποιήστε το χρονικό σημείο. Ιανουάριος του 2020. Μόλις η ανθρωπότητα αρχίζει δειλά δειλά να συνειδητοποιεί ότι έχει αρχίσει η εξόντωσή της από κάποιον μυστηριώδη ιό. Όταν ήρθε στη δημοσιότητα η περιοχή τη προέλευσης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποπτεύθηκαν το Ινστιτούτο της Wuhan.

Για κακή τύχη της ανθρωπότητας το γεγονός ότι ο Trump παγιδευμένος από το βαθύ κράτος των Δημοκρατικών είχε μετατραπεί σε γραφική φιγούρα και καταστεί αναξιόπιστος, έπεσε στα τάρταρα και σε ένα παγκόσμιο διαδικτυακό δίχτυ συσκότισης και η θεωρία του περί διαρροής από το Εργαστήριο της Wuhan.

Oλες σχεδόν οι παγκόσμιες μηντιακές πλατφόρμες συμμετείχαν στην εξαφάνιση οποιασδήποτε αναφοράς υπήρχε στην Εργαστηριακή προέλευση του ιού. Αυτομάτως οποιαδήποτε τέτοια αναφορά γνώριζε την απαξίωση ως θεωρία συνομωσίας.

Μάλιστα ο Εργολάβος των gain of function ιών και παράλληλα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και επικεφαλής της MKO ΕcoHealth κ. Peter Daszak ήδη τον Ιανουάριο του 2020 επιστράτευσε μία ομάδα επιστημόνων η οποία συνεπέγραψε μελέτη που δημοσίευσε ο επιστημονικός ιστότοπος Lancet . Σύμφωνα με την μελέτη πρόκειται για θεωρία συνομωσίας το να υποστηρίζει κανείς την εργαστηρακή προέλευση του ιου.

Ο Peter Daszak για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του έκανε αναφορά σε διάφορες συγκεκριμένες πηγές ανάμεσά τους και σε μία μελέτη, η οποία με το στανιό ξεπερνούσε τη μία σελίδα (για να καταλάβεις πιο περιεκτικό πρέπει να είναι το μήνυμα στο WhatsApp για να δώσεις ραντεβού στο ακριβές σημείο της ακανόνιστης πλατείας Ομόνοιας) την οποία συνυπέγραφαν οι καθηγητές:

  • Paraskevis D
  • Kostaki EG
  • Magiorkinis G
  • Panayiotakopoulos G
  • Tsiodras S

Και όχι μόνο την συνυπέγραφαν αλλά για να ενισχύσουν το κύρος της έκαναν επίσης αναφορά στο ΕΚΠΑ (ρωτήθηκε ο κ. Δημόπουλος και έδωσε την εγκρισή του;), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Δηλαλή τα ανωτέρω δημόσια ιδρύματα εμφανίζονται μαζί με τους υπογράφοντες σε κοινή επικοινωνιακή γραμμή με τον Peter Daszak κατά της εργαστηριακής προέλευσης του ιού χωρίς ταυτόχρονα κι ενώ πλησιάζουμε την επέτειο των δύο χρόνων του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ΟΥΔΕΙΣ επιστήμονας ανά το κόσμο να έχει παρουσιάσει μία αποδεκτή από την επιστημονική κονότητα μελέτη που να αποδεικνύει τη φυσική προέλευση του ιού.

Πότε συμβαίνει αυτό; Τον Ιανουάριο του 2020! Πριν ακόμη αναλάβει τηλεοπτική δράση ο κ. Τσιόδρας, ο δε νεαρός και πρόθυμος της φυσικής προελεύσεως Μαγιορκίνης εμφανίσθηκε πολύ αργότερα στο καλλιτεχνικό τηλεοπτικό στερέωμα.

Η εμφάνιση του κ. Μαγιορκίνη παρότι έδειχνε φυσικής προελεύσεως μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι ήτο μάλλον “εργαστηριακής προελεύσεως”. Τι σύμπτωση να υπογράφει αυτή τη μελέτη τον Ιανουάριο του 2020 και σχεδόν ένα χρόνο μετά διά μέσω της Τατιάνας, της Σκορδά, της Λαμπίρη και λοιπών εγκρίτων μαντάμ του εγχώριου lifestyle να καθαγιάζεται (το νεαρό πουλέν του κ. καθηγητή) αντιστοίχως με τον κ. Τσιόδρα. Την ίδια στιγμή 4 εκατ. οικογένειες σε όλο τον κόσμο και πάνω από 14.000 οικογένειες στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν να αποχαιρετήσουν από μακριά τους νεκρούς τους.

Κι εάν οι Αμερικανικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Fauci τουλάχιστον οι αρμόδιες ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την υπόσταση του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και φυσικά του Εθνικού Οργανισμού Υγείας. Οσο αφορά τους ίδιους οφείλουν (για την ώρα) μόνο πειστικές απαντήσεις για το γεγονός ότι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του Peter Daszak και μάλιστα τόσο νωρίς και τόσο πρόθυμα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι απαντήσεις τους θα είναι πιο πειστικές από του πιλότου.

(Ως επιστήμονες η μελέτη που θα παρουσιάσουν υπέρ της φυσικής προέλευσης του ιού θα πρέπει να αντέχει στη κριτική της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.)

Αλλά απαντήσεις πρέπει να δώσουν γιατί εάν ο ιός είναι εργαστηριακός και αφέθηκε συνειδητά κατά της ανθρωπότητας ακόμη και εάν εμβολιαστούμε όλοι, Έλληνες και ξένοι, που ζούμε στη χώρα αρκεί ένας νέος ιός ή μία μετάλλαξή του να μας εξολοθρεύσει και φτου από τη αρχή.

Άρα δεν πρόκειται για Επιχείρηση Ελευθερίας αλλά αιχμαλωσίας μέχρι θανάτου.

Περιμένουμε λοιπόν απαντήσεις από τους καθηγητές Τσιόδρα και Μαγιορκίνη. Πως δηλαδή πίνοντας φρεντοτσίνο από το κυλικείο του Ευγγελισμού διαπίστωσαν την φυσική προέλευση του ιού. Εκτός εάν εκείνη τη στιγμή υπερίπτατο η περιστερά του Γιώργου Καρατζαφέρη πάνω από τα κεφάλια τους και τους ήρθε φυσική έμπνευση μετά της καθέτου βολής του αερομεταφερόμενου γονιδιόματος του ιού μέσω του περιττώμματος που στη προκειμένη περίπτωση είχε το ρόλο του ξενιστή.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ με επίσημη εντολή Biden προς τις Υπηρεσίες Ασφαλείας βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τη προέλευση του ιού, επιστήμονες ανά τον κόσμο αναδεικνύουν την εργαστηριακή φύση του ιού και το θέμα απασχολεί την ανθρωπότητα γιατί αυτόματα ο εργαστηριακός ιός αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο έχει αυτομάτως και παγκόσμια ποινική διάσταση.

Ακόμη κι εάν ένας ευσυνείδητος εισαγγελέας εάν μείνει ζωντανός κάπου στον πλανήτη οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη καθώς το έγκλημα της εργαστηριακής προέλευσης του ιού συνδυάζεται με τουλάχιστο βεβιασμένες εγκρίσεις εμβολίων όπως αποδεικνύει και η αντίδραση Draghi, όπως επίσης και με την συστηματική απόκρυψη φαρμάκων τα οποία και στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα καθώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξήλθε της luxurious MEΘ του Ευαγγελισμού πιο δραστήριος από τον Mick Jagger κάτι που θα επαναληφθεί όπως όλα δείχνουν και με τον Εφραίμ ο οποίος θα εξέλθει υγιής και κατά πολύ πιο αδύνατος όσο αφορά κάποια οικόπεδα-φιλέτα που στο μεταξύ θα έχουν συμβάλει στη θεραπεία του.

(Θα γεμίσει το Αγιο Ορος beach bar στο τέλος, χα,χα…)

Έγραφε λοιπόν ο Daszak και συνυπέγραφαν οι δικοί μας ανάμεσα στα άλλα>

Στεκόμαστε μαζί για να καταδικάσουμε έντονα τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι το COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση. Επιστήμονες από πολλές χώρες έχουν δημοσιεύσει και αναλύσει τα γονιδιώματα του αιτιολογικού παράγοντα, του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου coronavirus 2 (SARS-CoV-2), 1 και συμπεραίνουν συντριπτικά ότι αυτός ο κοραναϊός προήλθε από την άγρια ​​φύση, 2 όπως και πολλά άλλα αναδυόμενα παθογόνα
Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από μια επιστολή των προέδρων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ και από τις επιστημονικές κοινότητες που εκπροσωπούν. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δημιουργούν φόβο, φήμες και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία μας για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Υποστηρίζουμε το κάλεσμα του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ να προωθήσει επιστημονικά στοιχεία και ενότητα για παραπληροφόρηση και εικασίες.
Θέλουμε εσείς, οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες υγείας της Κίνας, να γνωρίζετε ότι είμαστε μαζί σας στον αγώνα σας ενάντια στον ιό.

We stand together to strongly condemn conspiracy theories suggesting that COVID-19 does not have a natural origin. Scientists from multiple countries have published and analysed genomes of the causative agent, severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2),1
and they overwhelmingly conclude that this coronavirus originated in wildlife,2 as have so many other emerging pathogens.11
This is further supported by a letter from the presidents of the US National Academies of Science, Engineering, and Medicine13
and by the scientific communities they represent. Conspiracy theories do nothing but create fear, rumours, and prejudice that jeopardise our global collaboration in the fight against this virus. We support the call from the Director-General of WHO to promote scientific evidence and unity over misinformation and conjecture.14
We want you, the science and health professionals of China, to know that we stand with you in your fight against this virus.

 

 

 

Eάν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει σήμερα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ο πλέον προβεβλημένος παρουσιαστής των HΠΑ και στέλεχος του FOXnews Τucker Carlson δέχεται μία συντονισμένη επίθεση που μοιάζει να κατευθύνεται από συγκεκριμένο κέντρο.

Ο Carlson είχει αναδείξει την εργαστηριακή προέλευση του ιού της Covid-19 και την απόπειρα συγκάλυψης από τους Fauci-Daszak.

Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event

Author links open overlay panelD.Paraskevisa

E.G.KostakiaG.MagiorkinisaG.PanayiotakopoulosbG.SourvinoscS.Tsiodrasd

a
Department of Hygiene Epidemiology and Medical Statistics, Medical School, National and Kapodistrian University of Athens, Athens, Greece
b
National Public Health Organization (NPHO), Athens, Greece
c
Laboratory of Clinical Virology, School of Medicine, University of Crete, Heraklion, Greece
d
Medical School, National and Kapodistrian University of Athens, Athens, Greece

Received 27 January 2020, Accepted 28 January 2020, Available online 29 January 2020.

Η εργαστηριακή προέλευση του ιού εξηγεί και το “μυστήριο” της σχεδόν ιμπεριαλιστικής επιβολής των εμβολίων (τα οποία όπως αποδεικνύεται από τις παρενέργειές τους που αναγκάζονται πλέον να παραδεχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, χρηματιζόμενες επιτροπές, οργανισμοί και πάει λέγοντας) και πάει λέγοντας εξηγεί την “εξαφάνιση” των φαρμάκων.

Ο Jeffrey Sachs παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανή εργαστηριακή προέλευση του Covid-19
Ένα άρθρο στο Proceedings of the National Academy of Sciences ζητά μια ανεξάρτητη διερεύνηση των πληροφοριών που κατέχουν ιδρύματα με έδρα τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην προέλευση του Covid.

By Sharon Lerner/theintercept.com

Ο Jeffrey David Sachs είναι Αμερικανός οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, αναλυτής δημόσιας πολιτικής και πρώην διευθυντής του The Earth Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου κατέχει τον τίτλο του καθηγητή Πανεπιστημίου

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα των πληροφοριών που κατέχουν ιδρύματα που εδρεύουν στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην προέλευση της πανδημίας του Covid-19.

Γράφοντας στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences), ο Sachs και ο συν-συγγραφέας του, Neil Harrison, καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας και θεραπευτικής στο Columbia University, είπαν ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια διαθέτουν στοιχεία που δεν έχουν αναθεωρηθεί επαρκώς, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων ιών, βιολογικά δείγματα, αλληλουχίες ιών, επικοινωνίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σημειωματάρια εργαστηρίου.

Οι Sachs και Harrison τόνισαν επίσης μια δελεαστική επιστημονική λεπτομέρεια που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί τον Covid-19, προήλθε από εργαστήριο: μια αλληλουχία οκτώ αμινοξέων σε ένα κρίσιμο μέρος της πρωτεΐνης ακίδας του ιού που είναι πανομοιότυπη με μια αλληλουχία αμινοξέων που βρίσκεται σε κύτταρα που καλύπτουν τους ανθρώπινους αεραγωγούς.

Ο Sachs και ο Harrison δεν είναι οι πρώτοι που προτείνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να είχε δημιουργηθεί σε εργαστήριο. Από τότε που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η γενετική του αλληλουχία τον Φεβρουάριο του 2020, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί σχετικά με το σημείο διάσπασης της φουρίνης (furin cleavage site), μια περιοχή στην ακίδα του ιού που του επιτρέπει να διασπαστεί από μια πρωτεΐνη στη μεμβράνη των ανθρώπινων κυττάρων και καθιστά τον κοροναϊό ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Μόλις διασπαστεί, ο ιός απελευθερώνει το γενετικό του υλικό στο κύτταρο και αναπαράγεται. Ενώ η προσκόλληση στα κύτταρα και η διάσπαση της ακίδας είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν όλοι οι κοροναϊοί, ο SARS-CoV-2 είναι ο μόνος στην κατηγορία των σαρμπεκοϊών-sarbecoviruses, που μπορεί να χρησιμοποιήσει φουρίνη για τη διάσπαση.

Όπως και με προηγούμενες συζητήσεις για πιθανή εργαστηριακή προέλευση του SARS-CoV-2, αυτή η τελευταία θεωρία έχει ήδη αντιμετωπιστεί με σημαντικές αντιδράσεις. Ακόμη και ορισμένοι επιστήμονες που είναι ανοιχτοί στην ιδέα ότι ένα εργαστηριακό ατύχημα θα μπορούσε να πυροδότησε την πανδημία δεν πείθονται από τα συγκεκριμένα ίχνη αποδεικτικών στοιχείων που παρείχαν οι Sachs και Harrison.

Το άρθρο του περιοδικού προσφέρει έναν επιστημονικό οδικό χάρτη για το πώς αυτή η ασυνήθιστη αλληλουχία αμινοξέων θα μπορούσε να έχει εισχωρήσει στη θέση διάσπασης της φουρίνης, ή FCS, του ιού. Ο Sachs και ο Harrison αναγνωρίζουν ότι η σειρά θα μπορούσε να έχει προκύψει φυσικά. Παρουσιάζουν, όμως, και μια άλλη πιθανότητα: ότι οι επιστήμονες μπορεί να έχουν εισαγάγει σκόπιμα αυτή τη συγκεκριμένη σειρά αμινοξέων σε έναν κοροναϊό νυχτερίδας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Εστιάζουν ιδιαίτερα σε επιστήμονες που υπέβαλαν μια μη χρηματοδοτούμενη πρόταση επιχορήγησης σε ένα τμήμα του Υπουργείου Άμυνας που ονομάζεται Defense Advanced Research Projects Agency, ή DARPA, εκθέτοντας σχέδια για την εισαγωγή μιας θέσης διάσπασης φουρίνης σε έναν κορονοϊό νυχτερίδας.

«Δεν γνωρίζουμε εάν η εισαγωγή του FCS ήταν αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης — ίσως μέσω ενός γεγονότος ανασυνδυασμού σε ένα ενδιάμεσο θηλαστικό ή έναν άνθρωπο — ή ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης εισαγωγής του FCS σε έναν ιό που μοιάζει με SARS ως μέρος ενός εργαστηριακού πειράματος», γράφουν οι Sachs και Harrison. «Γνωρίζουμε ότι η εισαγωγή τέτοιων ακολουθιών FCS σε ιούς που μοιάζουν με SARS ήταν ένας συγκεκριμένος στόχος εργασίας που προτάθηκε από τη συνεργασία EHA-WIV-UNC στο πλαίσιο μιας πρότασης επιχορήγησης του 2018 («DEFUSE») που υποβλήθηκε στην αμερικανική Defense Advanced Research Projects Agency, ή DARPA.

Η EHA είναι μια αναφορά στην EcoHealth Alliance, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη που έχει λάβει περισσότερα από 118 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και συμβάσεις από ομοσπονδιακούς φορείς. Το WIV, ή το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, είναι ένας κινεζικός ερευνητικός οργανισμός που συνεργάστηκε με την EcoHealth Alliance στο παρελθόν και ήταν καταχωρισμένος ως υπεργολάβος για την επιχορήγηση DARPA. Το UNC αναφέρεται επειδή ο Ralph Baric, ένας μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Chapel Hill, επρόκειτο να διεξαγάγει μέρος της εργασίας που παρουσιάστηκε στην DARPA. Η πρόταση επιχορήγησης διαφήμιζε το «ρεκόρ δύο δεκαετιών του Baric στην αντίστροφη μηχανική των coronavirus και άλλες πρωτεΐνες ακίδας ιού».

Ralph Baric, a researcher at the University of North Carolina’s Gillings School of Global Public Health, in Chapel Hill, N.C., on Feb. 14, 2020. Photo: Christopher Janaro/Bloomberg via Getty Images

 

Η πρόθεση της πρότασης της DARPA ήταν να αποτρέψει τις αναδυόμενες παθογόνες απειλές, αλλά η εργασία, εάν γινόταν, θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει έναν νέο ιό ικανό να μολύνει ανθρώπους. «Θα εισαγάγουμε κατάλληλες θέσεις διάσπασης ειδικά για τον άνθρωπο και θα αξιολογήσουμε το δυναμικό ανάπτυξης σε καλλιέργειες τύπου κυττάρου θηλαστικού που χρησιμοποιείται συνήθως στη μικροβιολογία και ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα αεραγωγών», ανέφερε η πρόταση.

Αρκετοί επιστήμονες που πήραν συνέντευξη σχετικά με την πρόταση της DARPA τον Σεπτέμβριο είπαν στο The Intercept ότι οι επιστήμονες συχνά ξεκινούν την έρευνα πριν αναζητήσουν χρηματοδότηση και επομένως ότι ορισμένα από τα πειράματα που περιγράφονται στην πρόταση θα μπορούσαν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Αλλά όταν ρωτήθηκε για αυτήν την πιθανότητα σε μια συνέντευξη, ο Peter Daszak, ο πρόεδρος της EcoHealth Alliance, την απέρριψε: «Η πρόταση της DARPA δεν χρηματοδοτήθηκε. Επομένως, η δουλειά δεν έγινε. Απλά.”

Όπως σημειώνουν οι Sachs και Harrison, το τμήμα μιας πρωτεΐνης στην κυτταρική μεμβράνη που μοιράζεται την αλληλουχία αμινοξέων της με τον κοροναϊό της νυχτερίδας είναι κρίσιμο για τη λειτουργία των πνευμόνων. Γνωστό ως επιθηλιακό κανάλι νατρίου-άλφα ή ENaC-άλφα, βρίσκεται στα κύτταρα των ανθρώπινων αεραγωγών, καθώς και στα ανθρώπινα νεφρά και στο κόλον. Περιέργως, όπως το SARS-CoV-2, το ENaC-alpha, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση υγρού στα κύτταρα, ενεργοποιείται επίσης από την ασυνήθιστη θέση διάσπασης της φουρίνης. Ο Harrison, ένας φυσιολόγος που συνδέεται με το Columbia’s Department of Molecular Pharmacology and Therapeutics, μελετά τα κανάλια ιόντων, τη μεγαλύτερη κατηγορία στην οποία ανήκει το ENaC-alpha.

Άλλοι επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει την αντιστοιχία μεταξύ της σειράς αμινοξέων στη θέση διάσπασης της φουρίνης του SARS-CoV-2 και του ENaC-alpha που βρίσκεται στους ανθρώπινους αεραγωγούς. Το 2020, μια ομάδα από τη βιοϊατρική εταιρεία Nference πρότεινε ότι η επικάλυψη μεταξύ του ιού και της αλληλουχίας που βρίσκεται στους ανθρώπινους πνεύμονες είναι μέρος του λόγου που ο Covid-19 είναι τόσο επιβλαβής για το αναπνευστικό σύστημα. Αυτοί οι επιστήμονες περιέγραψαν την ακολουθία ως να έχει εξελιχθεί φυσικά.

Οι Sachs και Harrison, αντίθετα, προτείνουν ότι οι ερευνητές μπορεί να έχουν εισαγάγει τη σειρά αμινοξέων σε έναν κορονοϊό νυχτερίδας ακριβώς λόγω της γνωστής σημασίας του για τη λειτουργία των πνευμόνων.

«Για μια ερευνητική ομάδα που αξιολογεί το ενδεχόμενο πανδημίας των κορωνοϊών που σχετίζονται με το SARS, το FCS του ανθρώπινου ENaC — ένα FCS που είναι γνωστό ότι διασπάται αποτελεσματικά από τη φουρίνη του ξενιστή που υπάρχει στη θέση στόχο (επιθηλιακά κύτταρα) ενός σημαντικού οργάνου-στόχου (πνεύμονας), ο οργανισμός-στόχος (άνθρωπος) — μπορεί να είναι μια λογική, αν όχι προφανής, επιλογή του FCS να εισαχθεί σε έναν ιό προκειμένου να αλλάξει τη μολυσματικότητά του, σύμφωνα με άλλες εργασίες που έχουν εκτελεστεί στο παρελθόν», γράφουν.

Μια τέτοια επιλογή, επισημαίνουν, θα ήταν σύμφωνη με ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα για ιούς στο οποίο συνεργάστηκαν η EcoHealth Alliance, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και o Baric του UNC-(The University of North Carolina): μια επιχορήγηση του 2014 από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων που περιελάμβανε την αύξηση της μεταδοτικότητας και της παθογένειας των κοροναϊών της νυχτερίδας.

Η θεωρία της ιικής μηχανικής που εξάπτει τη περιέργεια βασίζεται σε δύο παρατηρήσεις: ότι οι αλληλουχίες αμινοξέων ταιριάζουν και ότι οι ειδικοί τόσο στη θέση διάσπασης της ENaC-άλφα φουρίνης όσο και στην εισαγωγή γενετικών αλληλουχιών σε κοροναϊούς νυχτερίδων τυχαίνει να εργάζονται στο ίδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα: το Πανεπιστήμιο του Βόρεια Καρολίνα στο Chapel Hill, εδώ όπου εργάζεται ο καθηγητής Baric και η ομάδα του.

Ο Baric, του οποίου η εργασία στοχεύει στην πρόληψη και τη δημιουργία θεραπειών για ιικές επιδημίες, έχει προηγουμένως εισαγάγει τμήματα DNA και RNA σε ιούς και έχει δημιουργήσει έναν μολυσματικό κλώνο του SARS χρησιμοποιώντας τη δική του πατενταρισμένη μέθοδο “No See’m” εισαγωγής γενετικού υλικού χωρίς ίχνος. Έχει επίσης συνεργαστεί στην έρευνα για τον κορονοϊό με επιστήμονες από ένα κέντρο πνευμονικών μελετών στο UNC-Chapel Hill, οι οποίοι γνωρίζουν το ENaC-alpha. Σε μια μελέτη του 2016, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν νέο ιό χρησιμοποιώντας την ακίδα ενός κορονοϊού νυχτερίδας που είχε απομονωθεί και χαρακτηριστεί από το Wuhan Institute of Virology. Το πείραμα διαπίστωσε ότι ο νέος ιός «αντιγραφόταν αποτελεσματικά» σε ανθρώπινα κύτταρα αεραγωγών που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο.

Σε άλλο έγγραφο, που δημοσιεύτηκε ένα χρόνο νωρίτερα, ο Baric, μαζί με την Shi Zhengli του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan και το πνευμονικό ινστιτούτο του The University of North Carolina, περιέγραψαν τη δημιουργία ενός υβριδικού ιού χρησιμοποιώντας έναν ιό που μοιάζει με SARS από μια νυχτερίδα και ένα “mouse-adapted” κορωνοϊό. Ο νέος ιός έκανε τα ποντίκια να αρρωσταίνουν περισσότερο από εκείνα που εκτέθηκαν στον αρχικό ιό. Ο στόχος αυτών των πειραμάτων ήταν να προετοιμαστούν για την πιθανότητα ότι ένας ιός θα μπορούσε να μεταπηδήσει φυσικά από τα ζώα στον άνθρωπο, όπως είχε κάνει το SARS το 2003. Αλλά ακόμη και πριν από την πανδημία, το πείραμα προκάλεσε κριτική από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούσαν επειδή οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει ένας ιό που μπόρεσε να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Οι Sachs και Harrison σημειώνουν ότι οι επιστήμονες που συνέταξαν την πρόταση επιχορήγησης DARPA θα γνώριζαν την έρευνα σε τοποθεσίες διάσπασης φουρίνης του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός πειράματος του 2006 στο οποίο μια θέση διάσπασης φουρίνης εισήχθη σε έναν κοροναϊό και το οποίο επίσης έγινε από την ομάδα του κ. Baric.

«Η ερευνητική ομάδα θα είχε επίσης κάποια εξοικείωση με την ακολουθία FCS και τον εξαρτώμενο από το FCS μηχανισμό ενεργοποίησης του ανθρώπινου ENaC, ο οποίος χαρακτηρίστηκε εκτενώς στο UNC-The University of North Carolina», γράφουν.

“Ο κατάλογος των συμπτώσεων γίνεται πολύ μεγάλος-The list of coincidences is getting verrrrrrrrrrry long”

Ωστόσο, τόσο η επικάλυψη στην αλληλουχία αμινοξέων όσο και το γεγονός ότι οι ειδικοί στη θέση διάσπασης της φουρίνης (furin cleavage site) του ENaC-alpha και της εισαγωγής γενετικού υλικού σε κοροναϊούς νυχτερίδων εργάζονται στο ίδιο πανεπιστήμιο θα μπορούσε να είναι συμπτωματικό, όπως αναγνωρίζουν οι Harrison και Sachs.

Ορισμένοι ιολόγοι, ωστόσο, λένε ότι η σύμπτωση καταπονεί την ευπιστία.

«Θα μπορούσε να είναι», έγραψε ο Richard Ebright, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers, σε ένα email στο The Intercept όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αυτά τα πράγματα να είναι και τα δύο τυχαία περιστατικά. «Αλλά ο κατάλογος των συμπτώσεων γίνεται πολύ μεγάλος- “But the list of coincidences is getting verrrrrrrrrrry long.”».

Ο Ebright, υποστηρικτής της διερεύνησης της προέλευσης του SARS-CoV-2 και της διερεύνησης τόσο της φυσικής διάχυσης όσο και της σχετιζόμενης με την έρευνα, τον οποίο ο Sachs και Harrison ευχαριστούν «για τον χρήσιμο σχολιασμό του χειρογράφου», εξήγησε μερικές από τις άλλες συμπτώσεις του Covid που θεωρεί αμφισβητήσιμες, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής έκρηξής της σε μια πόλη που, πολύ πριν από το 2019, είχε ήδη χαρακτηριστεί ως κίνδυνος βιοασφάλειας. Ο Ebright σημείωσε επίσης την απόσταση 1.000 μιλίων της Wuhan από τις πλησιέστερες άγριες νυχτερίδες που φέρουν τον τύπο των κοροναϊών που σχετίζονται με το SARS που προκάλεσαν την πανδημία. Και έδειξε τη συγκεκριμένη κωδικοποίηση των αμινοξέων στη θέση διάσπασης της φουρίνης (furin cleavage site) του SARS-CoV2.

Η Θεωρία ότι ο ιός COVID-19 είναι εργαστηριακός φαίνεται πιο δυνατή μέρα με τη μέρα. Εδώ είναι αυτό που γνωρίζουμε.

«Η αλληλουχία που κωδικοποιεί το FCS του πανδημικού ιού περιείχε δύο διαδοχικά κωδικόνια αργινίνης CGG», εξήγησε ο Ebright στο email του. (Ένα κωδικόνιο, ή ένας συνδυασμός τριών νουκλεοτιδίων, παρέχει τον γενετικό κώδικα για ένα μόνο αμινοξύ, αν και τα περισσότερα αμινοξέα μπορούν να αντιπροσωπεύονται από πολλά διαφορετικά κωδικόνια. Κάθε νουκλεοτίδιο αντιπροσωπεύεται από ένα γράμμα — για το RNA, είτε A, C, U , ή G.) “Αυτή η χρήση κωδικονίου είναι ασυνήθιστη για κοροναϊούς που σχετίζονται με το SARS φυσικών νυχτερίδων (για τους οποίους λιγότερα από 1 στα 30 κωδικόνια αργινίνης είναι CGG) αλλά είναι βέλτιστη για τον άνθρωπο (για τους οποίους τα περισσότερα κωδικόνια αργινίνης είναι κωδικόνια CGG).

Ωστόσο, ο Ebright είπε ότι στην αρχή δεν έβλεπε τις ίδιες αλληλουχίες αμινοξέων ως ιδιαίτερα ύποπτες. «Ήξερα για περισσότερο από ένα χρόνο ότι υπήρχε τέλειο ταίριασμα με μια αλληλουχία οκτώ αμινοξέων που υπήρχε στο ανθρώπινο ENaC. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι η αλληλουχία ήταν γνωστό ότι ήταν μια λειτουργική θέση διάσπασης της φουρίνης (furin cleavage site) και ότι ήταν μια αλληλουχία που μελετήθηκε εκτενώς στο UNC-The University of North Carolina, όπου βρίσκεται το εργαστήριο του κ. Βaric και της ομάδας του», είπε. «Το κρίσιμο σημείο ότι η αλληλουχία ENaC ήταν μια γνωστή λειτουργική θέση, όχι απλώς ότι τυχαίνει να υπάρχει αντιστοιχία με μια πρωτεΐνη που τυχαίνει να υπάρχει στους ανθρώπους. … Αυτό ξαφνικά το μετέτρεψε από αυτό που πίστευα ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό άσχετο σε μια λογική και προφανή επιλογή για να προχωρήσω».

Ο Ralph Baric και το The University of North Carolina-Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Άλλοι επιστήμονες απορρίπτουν την ιδέα ότι η αλληλουχία ENaC μπορεί να έχει εισαχθεί σκόπιμα σε έναν κοροναϊό. Οι επιστήμονες που είναι ήδη πεπεισμένοι ότι ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε φυσικά είναι απίθανο να πειστούν από το άρθρο των Sachs και Harrison, το οποίο εμφανίζεται στην ενότητα γνώμης του αξιότιμου περιοδικού. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πολλοί επιστήμονες που συμμετείχαν στη συζήτηση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας έχουν εγκατασταθεί σε μια ολοένα πιο σκληρή και ανυποχώρητη αντίθεση. Ίσως έχουν τους λόγους τους.

The Wuhan Institute of Virology in Wuhan, China, on June 24, 2021. Photo: Kyodo via AP Images

 

Από την πλευρά τους, οι Sachs και Harrison τονίζουν ότι δεν λένε ότι η εργαστηριακή χειραγώγηση εμπλέκεται στην εμφάνιση του ιού της πανδημίας, παρά μόνο «ότι θα μπορούσε να ήταν». Δίνουν επίσης ένα νεύμα σε άλλες πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένου του ότι ένας αερομεταφερόμενος ιός μπορεί να έχει μολύνει έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο. Αντί να υποστηρίζουν ότι συνέβη κάποιο από αυτά τα πιθανά σενάρια, παρουσιάζουν τις ενδείξεις των αντίστοιχων αλληλουχιών αμινοξέων για να υποστηρίξουν μια ανεξάρτητη και διαφανή επιστημονική έρευνα των αποδεικτικών στοιχείων που βασίζονται στις ΗΠΑ σχετικά με την προέλευση του ιού.

Μεταξύ των ιδρυμάτων που αναφέρουν οι Sachs και Harrison ως πιθανώς «γνώστες των λεπτομερών δραστηριοτήτων που ήταν σε εξέλιξη στο Wuhan και στις Ηνωμένες Πολιτείες» είναι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας-National Institutes of Health, η Υπηρεσία Μείωσης Απειλών Άμυνας-Defense Threat Reduction Agency, η οποία έχει παράσχει επιχορηγήσεις στην EcoHealth Alliance, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (the Department of Homeland Security-DARPA), ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ-the U.S. Agency for International Development, ο οποίος χρηματοδότησε το πρόγραμμα PREDICT 200 εκατομμυρίων δολαρίων που καταλόγιζε πιθανούς ιούς πανδημίας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis το οποίο συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η EcoHealth Alliance και το The University of North Carolina-UNC μπορεί να έχουν ιδιαίτερα σημαντικούς αναξιοποίητους πόρους. «Οι ακριβείς λεπτομέρειες της επιτόπιας και εργαστηριακής εργασίας της συνεργασίας EHA-WIV-UNC, και της δέσμευσης άλλων ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και την Κίνα, δεν έχουν αποκαλυφθεί για ανεξάρτητη ανάλυση», γράφουν. «Η ακριβής φύση των πειραμάτων που διεξήχθησαν, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους σειράς ιών που συλλέχθηκαν από το πεδίο και της επακόλουθης αλληλουχίας και χειρισμού αυτών των ιών, παραμένει άγνωστη».

Peter Daszak, one of the members of the World Health Organization team investigating the origins of the Covid-19, on a balcony at a hotel in Wuhan, China, on Feb. 6, 2021. Photo: Hector Retamal/AFP via Getty Images

 

Μια ανατροπή

Η δημοσίευση στα περίφημα Proceedings of the National Academy of Sciences σηματοδοτεί μια ανατροπή για τον Sachs, τον πρόεδρο της Επιτροπής Lancet Covid-19, ο οποίος, τον Νοέμβριο του 2020, διόρισε τον Daszak, τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance, να ηγηθεί μιας ειδικής ομάδας για έρευνα την προέλευση της πανδημίας. Νωρίτερα εκείνο το έτος, ο Daszak είχε υπογράψει μια δημόσια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet εκ μέρους επιστημόνων που είπαν ότι «καταδικάζουν τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι ο COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση».
Ωστόσο, αυτή η πρώιμη βεβαιότητα για την προέλευση της πανδημίας – και το αίσθημα της κοινής ευθύνης του πολίτη μεταξύ των μελών της ειδικής ομάδας Lancet – σύντομα διαλύθηκε. Τον Φεβρουάριο του 2021, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκάλυψαν ότι ο Daszak συντόνιζε τη δημόσια δήλωση στο The Lancet για την εξάλειψη των υποψιών για διαρροή εργαστηρίου και επιχειρούσε να διαλύσει κάθε υπόνοια για την εργαστηριακή προέλευση του ιου. Ωστόσο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ο Sachs εξέφραζε τη διαφάνεια του στην πιθανότητα προέλευσης από εργαστήριο, γράφοντας ότι η έρευνα που χρηματοδοτείται από το NIH στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan «αξίζει εξονυχιστικό έλεγχο υπό την υπόθεση της απελευθέρωσης του ιού που σχετίζεται με το εργαστήριο». Τρεις μήνες αργότερα, διέλυσε την ειδική ομάδα που είχε οργανωθεί για να «εξετάσει προσεκτικά την προέλευση του ιού SARS-CoV-2» με την ελπίδα να αποτρέψει μελλοντικές επιδημίες ασθενειών, εξηγώντας ότι είχε ανησυχίες ότι πολλά μέλη της επιτροπής είχαν συγκρούσεις συμφερόντων λόγω των δεσμών τους με την EcoHealth Alliance.

Αφού ηγήθηκε της κυρίαρχης επιστημονικής έρευνας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, ο Sachs τώρα τη σκέφτεται. «Μια σταθερή ροή ανησυχητικών πληροφοριών έχει ρίξει ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από τον οργανισμό», γράφουν μαζί με τον Harrison για το NIH, κατηγορώντας ολόκληρη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να διερευνήσει τον πιθανό ρόλο των χορηγιών της στην εμφάνιση του SARS. Οι Sachs και Harrison γράφουν ότι «οι γενικές αρνήσεις από το NIH δεν είναι πλέον αρκετά καλές».

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/egchorioi-epicheirimaties-eponymoi-kai-anonymoi-anazitoyn-apegnosmena-to-anti-emvolio-poy-exoydeteronei-tis-mellontikes-parenergeies-ton-emvolion-ston-organismo/

Tags
Back to top button