Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Το Μηνολόγιο-Το σπάνιο βυζαντινό χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε στο Άγιον Όρος…

Ο Anatol von Meibohm, βυζαντινολόγος στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο της Πράγας, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα για να μελετήσει τον Βυζαντινό Πολιτισμό. Μάλιστα, είχε μεταβεί τρεις φορές στο Άγιον Όρος, όπου για μήνες ολόκληρους μελετούσε διάφορα άγνωστα χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων και ένα μοναδικό εικονογραφημένο Μηνολόγιο.

Το εντυπωσιακό αυτό Μηνολόγιο, αν και βρισκόταν στον κατάλογο της βιβλιοθήκης της Μονής Βατοπεδίου, παρέμενε άγνωστο στους πολλούς.

Ο Anatol von Meibohm έγραψε γι’ αυτό σχετικά:

Αυτή είναι, λοιπόν, η έννοια των εξαιρετικών απεικονίσεων του Μηνολογίου της Μονής Βατοπεδίου, εκεί στο σεπτό Άγιον Όρος. Καθώς παρατηρούμε τις εικόνες, διαπιστώνουμε μια προχριστιανική, αρχαϊκή προέλευση. Ποιος ξέρει τι ήταν αυτό που ενέπνευσε το θαυμαστό αυτό έργο;

Η αξεπέραστη δημιουργία του αρχαίου πνεύματος διατηρήθηκε ανέπαφη για αιώνες ολόκληρους, για να μας ξαναδοθεί ακέραια με το θρησκευτικό αυτό έργο, καθώς το Μηνολόγιο φέρει ημερομηνία 1346. Γράφτηκε, δηλαδή, στην πρώτη Βυζαντινή Εποχή και μας φανερώνει το θαύμα της γνήσιας Βυζαντινής Τέχνης, που δυστυχώς τόσο λίγο γνωρίζουμε.

Το Μηνολόγιο, το σπάνιο αυτό βυζαντινό χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε στο Άγιον Όρος, το οποίο παρουσιάζει μοναδικά την πορεία του Ήλιου και τον ζωδιακό κύκλο, μας δείχνει την αγαστή σύμπλευση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και των ιδεωδών του Χριστιανισμού.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», στις 21/03/1936…

Tags
Back to top button