Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Τα παλαιοντολογικά ευρήματα στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, το 1978…

Συγκλονιστικές είναι οι ενδείξεις για την παλαιοντολογική ζωή στη Μακεδονία και της ύπαρξης σε αυτή ανθρωποειδών πιθήκων, προγόνων του ανθρώπου, που βρέθηκαν στα Μικράλωνα της Νέας Τρίγλιας ή Τρίγλιας της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια των ερευνών που γίνονταν στη “νεροφαγιά” της περιοχής.Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός, που ανακάλυψε την παλαιοντολογική σπουδαιότητα του χώρου αυτού, ο οποίος χώρος απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από τα Πετράλωνα, όπου είχε βρεθεί ο αρχάνθρωπος, ο παλαιότερος άνθρωπος της Ευρώπης.Στα Μικράλωνα υπάρχει μια “νεροφαγιά”, δηλαδή ένας χείμαρρος που παρασύρει τα χώματα από το σημείο που περνά και τα μεταφέρει στη θάλασσα. Η “νεροφαγιά” αυτή είχε ήδη παρασύρει τόσους όγκους χωμάτων, ώστε είχε αποκαλυφθεί το γεωλογικό στρώμα της ανώτερης Μειόκαινου Περιόδου, που υπήρχε πριν από 10.000.000 χρόνια περίπου.Στο στρώμα αυτό βρέθηκαν από τους ερευνητές απολιθώματα, που ανέτρεπαν τις θεωρίες που ίσχυαν ως τότε για την αρχαιότερη παρουσία του ανθρώπου στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο “ανοικτό σπήλαιο” της Τρίγλιας ήταν κυρίως ιππάρια, δηλαδή μικρά άλογα που η παρουσία τους έδειχνε ότι το οικολογικό περιβάλλον επέτρεπε την παρουσία των εξελιγμένων πιθήκων, που θεωρούνται οι πρόγονοι του ανθρώπου.Το απολίθωμα ενός τέτοιου πιθήκου το είχε δει ο ίδιος ο Άρης Πουλιανός και το εξέτασε. Σήμερα δεν υπάρχει πια. Το παρέσυρε η “νεροφαγιά” και βρίσκεται στο βυθό του Θερμαϊκού, γιατί η άδεια της ανασκαφής που ζητήθηκε αμέσως, άργησε να φτάσει… Είχε απομείνει όμως ένας κοπρόλιθος (απολιθωμένο κόπρανο) μοναδικής μαρτυρίας της παρουσίας του.Ανάμεσα στα είδη των ιππαρίων που βρέθηκαν στην Τρίγλια ήταν και το είδος του “ιππαρίου Γκρομόβα” που πρώτη φορά βρισκόταν στην Ελλάδα. Το “ιππάριο Γκρομόβα” είχε βρεθεί έως τότε μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο (στην Ισπανία) και τη βορειοδυτική Αφρική και γι’ αυτό θεωρείτο αυτόχθονο εκεί και γέννημα μιας προσαρμογής στο περιβάλλον άλλων ειδών ιππαρίων, που προέρχονταν, όπως πιστευόταν ότι προερχόταν, και ο πίθηκος της Αφρικής.Η παρουσία όμως των ιππαρίων αυτών και στη Μακεδονία έδειχνε ότι η προέλευσή τους δεν έπρεπε να αναζητηθεί στην Αφρική ή στην Ισπανία, αλλά ανατολικότερα, στην ανατολική Ευρώπη, με απώτερη προέλευση τα Ουράλια Όρη. Διότι, όπως εξηγούσε ο Άρης Πουλιανός, το “ιππάριο Γκρομόβα” που βρέθηκε στην Τρίγλια, ήταν τουλάχιστον κατά 500.000 χρόνια παλαιότερο των ισπανικών ιππαρίων που αποτελούν εξέλιξή του.Αυτό το διαπίστωσε από τη μοναδική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δυο είδη, στο μήκος των δοντιών. Τα δόντια των ιππαρίων της Τρίγλιας, που ο Πουλιανός τα ονόμασε “ιππάριο Γκρομόβα”, ήταν κοντύτερα των ισπανικών, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν παλαιότερα.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 02/12/1978…
Tags
Back to top button