Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Σκάκι – Ένα πανάρχαιο παιχνίδι στρατηγικής από το 4.000 π.Χ…

Η καταγωγή του σκακιού δεν είναι ακριβώς γνωστή. Δύο Άγγλοι περιηγητές και λάτρεις του ευφυούς αυτού επιτραπέζιου παιχνιδιού, αφού διέμειναν για αρκετούς μήνες στο Ιράκ, ανακάλυψαν ότι στην αρχαία πόλη Tepe Gawra, ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σκάκι παιζόταν από τους αρχαίους κατοίκους της Μεσοποταμίας 4.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού!

Η ανακάλυψη αυτή, εάν επαληθευόταν από τους αρχαιολόγους, θα κατέρριπτε την επικρατούσα άποψη, σύμφωνα με την οποία το σκάκι το δημιούργησαν οι ευημερείς άρχοντες της Ανατολικής Ινδίας ανάμεσα στο 280 και 550 μ.Χ.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του παιχνιδιού, που πραγματευόταν τις πολεμικές τεχνικές και την πολεμική στρατηγική, χωρίς την αιματοχυσία των αληθινών μαχών, ήταν να αποτρέψει τους υπηκόους του βασιλείου από την εμμονή του πραγματικού πολέμου, αντικαθιστώντας τον με τη χαρά του «ψευδοπολέμου».

Μάλιστα, στην Ανατολική Ινδία, το σκάκι ονομαζόταν Chaturanga, δηλαδή «τα τέσσερα όπλα του πολέμου», που ήταν οι ελέφαντες, τα άλογα, τα άρματα και οι πεζικάριοι στρατιώτες.

Πιθανόν, λοιπόν, να το εισήγαγαν στη χώρα τους από τη Μεσοποταμία, αφού προηγουμένως το τελειοποίησαν. Στην Περσία, το σκάκι παιζόταν με μανία και ονομαζόταν «σετράγκ» από την ινδική ονομασία του. Οι Άραβες το αποκαλούσαν «σετράνι», όνομα το οποίο οι Ιταλοί το μετέβαλαν σε «σκάκι».

Το σκάκι, το πανάρχαιο αυτό παιχνίδι στρατηγικής από το 4.000 π.Χ., αφού κατέκτησε πρώτα τη Μεσοποταμία και την Ανατολική Ινδία, εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε ολόκληρη την υφήλιο, καθηλώνοντας στην ασπρόμαυρη σκακιέρα των 64 τετραγώνων του εκατομμύρια ανθρώπους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 08/06/1938…

Tags
Back to top button