Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πότε οι βιταμίνες γίνονται επικίνδυνες για τον οργανισμό;

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η συζήτηση περί βιταμινών, των ιδιοτήτων τους και την λήψη τους . Αρκετές φορές μάλιστα, παρουσιάζονται σαν προέκταση του οργανισμού μας καθώς επηρεάζουν την λειτουργία του, χαρίζοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά.


Αν όμως δεν γίνεται με μέτρο η λήψη συμπληρωμάτων, τότε, κάποιες βιταμίνες μπορεί να φτάσουν στο όριο τοξικότητας και να βλάψουν τον οργανισμό σας.

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο ομάδες: Τις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και τις υδατοδιαλυτές (B, C). Οι πρώτες αποθηκεύονται στον οργανισμό, ενώ οι δεύτερες όχι.

Όταν κάποιος λαμβάνει πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, κουράζει το συκώτι που τις μεταβολίζει, καθώς και άλλα συμπτώματα, ενώ όποιος λαμβάνει πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και νεφρική κόπωση.

Το θετικό με την κατάχρηση υδατοδιαλυτών βιταμινών είναι ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ποσότητα που του χρειάζεται και αποβάλλει το περίσσευμα.


Τι πρέπει να προσέχετε με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες

Bιταμίνη A: Βρίσκεται στα καρότα, τα βερίκοκα, την ντομάτα, το σπανάκι και γενικά σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο πράσινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, καθώς και στα γαλακτοκομικά, τον κρόκο του αυγού και τα λιπαρά ψάρια.Αν το παρακάνετε με τη βιταμίνη A, είναι πιθανό να παρουσιάσετε ξηρότητα στο δέρμα, ανορεξία και να δείτε τα νύχια και τα μαλλιά σας να σπάνε. Άλλες πιθανές επιπτώσεις είναι η ουλίτιδα, η ηπατομεγαλία και η σπληνομεγαλία.

Bιταμίνη D: Η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, το βούτυρο, το συκώτι και τα θαλασσινά. H βιταμίνη ενεργοποιείται στον οργανισμό με την έκθεσή μας στον ήλιο. H τοξικότητα σε βιταμίνη D εκδηλώνεται με υψηλά ποσοστά ασβεστίου στο αίμα, που οδηγούν σε νεφρική βλάβη.

Bιταμίνη E: Βρίσκεται στα λάδια, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς. Η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και πονοκεφάλους.

Bιταμίνη K: Βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τις ντομάτες, το αυγό και το συκώτι. Τα συμπτώματα τοξικότητας σε βιταμίνη K περιλαμβάνουν την αναιμία, τον ίκτερο και την ηπατομεγαλία.

Tags
Back to top button