
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τρώμε 40 γραμμάρια καρύδια το βράδυ για οκτώ εβδομάδες βελτιωνεται η παραγωγή μελατονίνης, η ποιότητα του ύπνου και η εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε νεαρούς ενήλικες.
Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών αυξάνει τα επίπεδα 6-σουλφατοξυμελατονίνης στα ούρα και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, έδειξαν τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης δοκιμής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρέχει πειραματικά στοιχεία μέσω μιας διατροφικής παρέμβασης, καταδεικνύοντας μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης καρυδιών και της βελτιωμένης ποιότητας ύπνου», δήλωσε στο Health η συγγραφέας της μελέτης, Maria Izquierdo Pulido, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
Πώς εξέτασαν οι ερευνητές την επίδραση των καρυδιών στον ύπνο;
Για να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στα καρύδια και τον ύπνο, η Izuierdo Polido και οι συνεργάτες της στρατολόγησαν 76 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 35 ετών για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή 18 εβδομάδων.
Στην πρώτη φάση της μελέτης, η οποία διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που κατανάλωνε 40 γραμμάρια καρυδιών με το δείπνο κάθε μέρα και μία που δεν το έκανε.
Μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων διακοπής, οι ομάδες αντιστράφηκαν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα ούρων για τη μέτρηση της παραγωγής μελατονίνης. Για επτά συνεχόμενες ημέρες σε κάθε φάση, φορούσαν επίσης συσκευές παρακολούθησης ύπνου.
Η μελέτη έδειξε πως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καρύδια παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή μελατονίνης το βράδυ και σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη συνολική ποιότητα ύπνου. Ανέφεραν επίσης λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη έχει περιορισμούς, καθώς καθ’όλη τη διάρκεια της δοκιμής οι συμμετέχοντες έτρωγαν και άλλα τρόφιμα, που μπορεί επίσης να επηρέασαν τον ύπνο τους.