Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μια χούφτα καρύδια μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τρώμε 40 γραμμάρια καρύδια το βράδυ για οκτώ εβδομάδες βελτιωνεται η παραγωγή μελατονίνης, η ποιότητα του ύπνου και η εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε νεαρούς ενήλικες.

Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών αυξάνει τα επίπεδα 6-σουλφατοξυμελατονίνης στα ούρα και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, έδειξαν τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης δοκιμής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρέχει πειραματικά στοιχεία μέσω μιας διατροφικής παρέμβασης, καταδεικνύοντας μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης καρυδιών και της βελτιωμένης ποιότητας ύπνου», δήλωσε στο Health η συγγραφέας της μελέτης, Maria Izquierdo Pulido, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Πώς εξέτασαν οι ερευνητές την επίδραση των καρυδιών στον ύπνο;

Για να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στα καρύδια και τον ύπνο, η Izuierdo Polido και οι συνεργάτες της στρατολόγησαν 76 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 35 ετών για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή 18 εβδομάδων.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, η οποία διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που κατανάλωνε 40 γραμμάρια καρυδιών με το δείπνο κάθε μέρα και μία που δεν το έκανε.

Μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων διακοπής, οι ομάδες αντιστράφηκαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα ούρων για τη μέτρηση της παραγωγής μελατονίνης. Για επτά συνεχόμενες ημέρες σε κάθε φάση, φορούσαν επίσης συσκευές παρακολούθησης ύπνου.

Η μελέτη έδειξε πως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καρύδια παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή μελατονίνης το βράδυ και σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη συνολική ποιότητα ύπνου. Ανέφεραν επίσης λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη έχει περιορισμούς, καθώς καθ’όλη τη διάρκεια της δοκιμής οι συμμετέχοντες έτρωγαν και άλλα τρόφιμα, που μπορεί επίσης να επηρέασαν τον ύπνο τους.

Tags
Back to top button