Γνωρίζατε πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό;
Ο διατροφολόγος, διδάκτωρ ιατρικών επιστημών Ολέγκ Ιρύσκιν ανέφερε την επιτρεπόμενη ημερήσια ποσότητα αυτής της ουσίας για έναν υγιή άνθρωπο.
Λόγω της υπερβολικής ποσότητας αλατιού στον οργανισμό, μέσα στο σώμα αρχίζει να μαζεύεται νερό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Αυτό το γεγονός, με τη σειρά του, μεγαλώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οπότε είναι απαραίτητο να περιοριστεί η ποσότητα του αλατιού που καταναλώνεται, εξήγησε ο ειδικός.
«Το όριο της κατανάλωσης αλατιού είναι πέντε γραμμάρια την ημέρα. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να καταναλώνετε έως και πέντε γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Εάν η πίεσή σας είναι 140 και πάνω, τότε πρέπει να περιορίσετε το αλάτι σε τρία γραμμάρια την ημέρα» επισήμαινε ο Ολέγκ Ιρύσκιν.
Σύμφωνα με τον γιατρό, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στο φαγητό, αλλά και την ποσότητα που περιέχεται στα έτοιμα τρόφιμα.
Το αλάτι δίνει την πλούσια γεύση στο φαγητό που αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, κατά την άποψη του διατροφολόγου, μπορείτε να αντικαταστήσετε το επιτραπέζιο αλάτι με διάφορα αντίστοιχα.
«Οποιαδήποτε βότανα ή μπαχαρικά είναι κατάλληλα ως υποκατάστατο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αλάτι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. Δηλαδή, στο αλάτι, πρώτα απ' όλα, φοβόμαστε το νάτριο, επειδή αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Στην αγορά σήμερα υπάρχουν, για παράδειγμα, άλατα καλίου και μαγνησίου» τόνισε ο Ολέγκ Ιρύσκιν.