Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει ούτε τους βουλευτές του όταν μιλάει για ανάπτυξη και πώς τα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι και τα τελευταία. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά 39 βουλευτές του κόμματος του υπέγραψαν ερώτηση στην οποία κάνουν λόγω για «Βουλγαροποίηση» της αγορά εργασίας.
Όπως αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Αλέξη Τσίπρα σε πολλές περιπτώσεις η πληρωμή βασικού μισθού γίνεται με κουπόνια super market, απαντώντας προφανώς σε αυτά που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για επιστροφή στην ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και για σύνταξη εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα μοιράσει τα επιτεύγματα της εθνικής οικονομίας στους αδύναμους!
Η ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Αννέτας Καββαδία και συνυπογράφεται συνολικά από 39 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «καταγγελίες ιδιωτικών υπαλλήλων – σε πανελλαδική κλίμακα – αναφέρουν ότι εργοδότες (μεγάλες εταιρείες, ως επί το πλείστον), ανακάλυψαν έτσι νέους τρόπους να φοροαποφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν» και εξηγούν οτι «υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κ.λπ.), πιέζοντας τους εργαζόμενους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια (διατακτικές) που προσφέρουν συγκεκριμένες εταιρείες.
Οι εργοδότες προτιμούν τα κουπόνια καθώς με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να πληρώνουν με μετρητά τις υπερωρίες, κερδίζουν έκπτωση φόρου αλλά και πίστωση – έως και 6 μήνες – στην αποπληρωμή τους, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ρευστότητα».
Συγκεκριμένα οι 39 βουλευτές είναι : Καββαδία Αννέτα, Αντωνίου Χρήστος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη, Γιαννακίδης Στάθης, Δριτσέλη Παναγιώτα, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Θελερίτη Μαρία, Θεοφύλακτος Γιάννης, Θεωνάς Ιωάννης, Θηβαίος Νικόλαος, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Εύη, Καστόρης Αστέριος, Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Κουράκης Τάσος, Κυρίτσης Γιώργος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Μουμουλίδης Θέμης, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παυλίδης Κώστας, Ρίζος Δημήτριος, Ριζούλης Ανδρέας, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ, Σπαρτινός Κώστας, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Συρίγος Αντώνιος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσίρκας Βασίλης, Τζούφη Μερόπη, Ψυχογιός Γιώργος
Και πώς να μην τα λένε αυτά οι βουλευτές όταν από στοιχεία της Ελληνικής Στρατιστικής Επιτροπής προκύπτει μείωση 1,2% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17 από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ως εκ τούτου το σύνολο του 2016 εκτιμάται ότι έκλεισε με ύφεση 0,1% έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%. Κοινώς διαψεύδονται οι κυβερνητικές προσδοκίες ότι το το 2016 έγινε το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ανάκαμψη. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μας πηγαίνουν 20 χρόνια πίσω. Και αυτό διότι σε όρους όγκου ΑΕΠ, με εποχική και ημερολογιακή διόρθωση, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είναι το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998.
Κρίσιμο στοιχείο φυσικά τα πολύ άσχημα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο που καταδεικνύουν πόσο ζημιά κάνει η αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης στην οικονομία. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα το ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο του 2016 κινήθηκε πτωτικά και σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 καθώς παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι διαφορές στα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.