Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Ο μυστηριώδης Φαραώ Ψουσέννης ο Α’ …

Την άνοιξη του 1939, στις αμμοσκεπείς εκτάσεις της αιγυπτιακής ερήμου, η αρχαιολογική σκαπάνη του Γάλλου αρχαιολόγου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Pierre Montet, επέτυχε έναν αληθινό θρίαμβο. Κατόρθωσε να ξεθάψει από τα βάθη της άμμου τον τάφο του πεθερού του Βασιλέως Σολομώντος.Μάλιστα, η αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη θεωρήθηκε μία από τις σπουδαιότερες, ισοφαρίζοντας την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμόν.Ο τάφος βρέθηκε εντελώς απείραχτος κι ανέπαφος. Ευθύς, η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέστειλε ισχυρή φρουρά, η οποία ανέλαβε την περιφρούρησή του, διότι δεν είχε μόνο ανυπολόγιστη αρχαιολογική αξία το μέρος, αλλά περιείχε και αδαμαντοκόλλητα κοσμήματα, χρυσά αγγεία, βαρύτιμα κτερίσματα, ενώ το ίδιο το φέρετρο ήταν ασύλληπτης αξίας.Μέσα στο μαλαματένιο φέρετρο, το οποίο κοσμείται από κεφαλή ιέρακος, σπάνιας τέχνης, εντοπίστηκε και δεύτερο αργυρούν φέρετρο και μέσα σε αυτό ανακαλύφθηκε το σώμα του Βασιλέως Ψουσέννη του Α’.Εκατέρωθεν του Ψουσέννη, βρέθηκαν δύο ακόμη σκελετοί, οι οποίοι κοσμούνταν με πλείστα αδαμαντοστόλιστα κοσμήματα.Ο Pierre Montet και οι υπόλοιποι επιστήμονες που συνεργάζονταν στις ανασκαφές, δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν την ύπαρξη πολλών αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στον τάφο. Επίσης, δεν είχαν αποκαλύψει όλα τα ταφικά κτερίσματα που συνόδευαν τον Φαραώ στην τελευταία του κατοικία, καθόσον οι εργασίες της αποκάλυψης του τάφου γίνονταν βραδύτατα και με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και περίσκεψη.Όσον αφορά, ωστόσο, στην ταυτότητα της μούμιας του τάφου, δεν εγειρόταν καμία αμφιβολία.Επρόκειτο, λοιπόν, για τον Βασιλέα Ψουσέννη τον Α’, που υπήρξε Φαραώ της 21ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου και ήταν πεθερός του Βασιλέως Σολομώντος, δευτερότοκου υιού του Βασιλέως Δαβίδ.Ο ασύλητος τάφος του Ψουσέννη περιείχε, όπως αποδείχτηκε, τις μούμιες του Φαραώ και της συζύγου του, ενώ σε άλλα δωμάτια της νεκρόπολης βρέθηκαν οι τάφοι του πρίγκιπα Ανχενφενμούτ και του στρατηγού και ηγέτη όλων των ιερέων Βεντζεμπεντζέντ. Η αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη συντελέστηκε στην πόλη Τάνι.Ο μυστηριώδης Φαραώ Ψουσέννης ο Α’ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι με τα μυστικά του σε αυτή την εκτενή και τόσο σημαντική ανασκαφή στην αρχαία πόλη Τάνι της Αιγύπτου, με επικεφαλής τον Γάλλο αρχαιολόγο Pierre Montet, που τόσο είχε συγκινηθεί και θαμπωθεί από τον άπειρο θησαυρό που έφερε στο φως.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 08/04/1939…
Tags
Back to top button