Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Μήπως οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική;

Μετά από επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωγραφικής Εταιρίας, ένας μικρός λίθινος τροχός, κατασκευασμένος από τους ατρόμητους Βίκινγκς και χαμένος στις ερήμους της Νέας Γης επί αιώνες, ανευρέθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές της Βορείου Αμερικής.

Ο τροχός, σκαλισμένος σε σαπωνόλιθο, είχε διάμετρο περίπου 3,5 εκατοστών και ήταν το πρώτο οικιακό αντικείμενο των Βίκινγκς, που εντοπίστηκε ποτέ στην αμερικανική ήπειρο και που παρείχε μια βάση στον ισχυρισμό ότι οι πολυταξιδεμένοι Βίκινγκς είχαν εποικήσει τον Νέο Κόσμο πολύ πριν τον Κολόμβο, ανατρέποντας, έτσι, όλα τα δεδομένα.

Ο τροχός ανακαλύφθηκε στην περιοχή L’ Anse aux Meadows, μια τοποθεσία ανασκαφείσα υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Γεωγραφικής Εταιρίας. Ο εν λόγω τροχός χρησίμευε για το στρίψιμο του μαλλιού και ο εντοπισμός του αποδείκνυε ότι οι γυναίκες των Βίκινγκς είχαν οπωσδήποτε μεταφερθεί στη Νέα Γη, για να εκτελούν οικιακές εργασίες, ενώ οι άντρες τους προσπαθούσαν, προφανώς ανεπιτυχώς, να εγκαταστήσουν μόνιμο οικισμό στα νέα εδάφη, γύρω στο 1000 μ.Χ.

Ο τροχίσκος ανακαλύφθηκε την 14η Αυγούστου 1964, όταν οι Νορβηγοί αρχαιολόγοι Helge Ingstad και η σύζυγός του Anne Stine Ingstad επιθεωρούσαν τα αντικείμενα, που είχαν περισυλλέξει κατά τις ανασκαφές τους. Το μικρό αυτό, αλλά καθόλου ασήμαντο εύρημα θεωρήθηκε ως αποφασιστική απόδειξη της θεωρίας των δύο αφοσιωμένων αρχαιολόγων ότι οι Βίκινγκς είχαν εγκατασταθεί στη Βόρεια Αμερική κατά την πρώτη χιλιετηρίδα της χριστιανικής περιόδου.

«Είχαμε βρει και παλαιότερα λείψανα οικισμών των Βίκινγκς, όπως λόγου χάριν τα εξαρτήματα ενός σιδηρουργείου. Αλλά, η σημερινή απόδειξη είναι η πλέον αναμφισβήτητη», τόνισε η Νορβηγίδα αρχαιολόγος Anne Stine Ingstad.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 07/09/1964…

Tags
Back to top button