Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ξεχάστε όλα όσα γνωρίζατε για το σπανάκι: Τελικά δεν περιέχει σίδηρο, αλλά…

Σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα το σπανάκι δεν είναι πλούσιο σε… σίδηρο.


Αντίθετα, σήμερα έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι δεν απορροφάται από τον οργανισμό και δεν είναι χρήσιμος!

Ο χρήσιμος σίδηρος βρίσκεται μόνο στο κόκκινο κρέας, στο ψάρι και στα οστρακοειδή.

Η θεωρία ότι το σπανάκι είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο οφείλεται σε λάθος που έκαναν ερευνητές πριν από έναν αιώνα περίπου όταν, μετρώντας την περιεκτικότητα του εν λόγω λαχανικού σε σίδηρο, έβαλαν την υποδιαστολή μια θέση πιο δεξιά από ό,τι έπρεπε.

Έτσι, ενώ τα 100 γραμμάρια σπανάκι περιέχουν περίπου 3,60 mg σίδηρο, έφθασαν να μας δίνουν περίπου 36 mg, ποσότητα πραγματικά εντυπωσιακή.


Μετά από χρόνια το λάθος αναγνωρίστηκε, αλλά ο μύθος είχε ήδη διαδοθεί.

Το λάθος έγινε στον 19ο αιώνα, από τον Γερμανό χημικό E. von Wolf , στα 1870.

Το «λάθος» συνεχίστηκε ως το 1972, ώσπου ο Αμερικανός διατροφολόγος Arnold E. Bender το αποκάλυψε και το διέψευσε.

Ας σημειωθεί ότι το σπανάκι περιέχει οξέα που ακυρώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Για να απορροφηθεί ο σίδηρος του σπανακιού πρέπει να συνοδεύεται από βιταμίνη C, για παράδειγμα, από χυμό λεμονιού.

Tags
Back to top button