Η τοποθέτηση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων σε διάφορα σημεία του κόσμου και στην Μέση Ανατολή, αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση για το κοινό μέτωπο Ρωσίας και Ιράν, οι οποίες προτίθενται να αντιδράσουν δυναμικά.
Ιρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι του υπουργείου εξωτερικών συναντήθηκαν στη Μόσχα για να εκφράσουν τις ισχυρές αντιρρήσεις τους ενάντια στην ανάπτυξη των πυραύλων των ΗΠΑ .
Ο Ιρανός γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και διεθνούς ασφάλειας του υπουργείο εξωτερικών, Gholamhossein Dehghani, είχε συνομιλίες με τον Μιχαήλ Ουλιάνοφ, διευθυντή του τμήματος για την μη διάδοση βαλλιστικών όπλων στο υπουργείο εξωτερικών της ρωσικής ομοσπονδίας, στη Μόσχα.
Η ρωσική πλευρά φέρεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να συζήτησε με τον Ιρανό αξιωματούχο ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου, οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η επέκταση των παγκόσμιων δυνατοτήτων των ΗΠΑ με την εγκατάσταση πυραύλων, έτοιμων για δράση χωρίς καμία μέριμνα για τα συμφέροντα ασφαλείας των άλλων χωρών είναι εντελώς απαράδεκτη και μη αποδεκτή.
Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα μοιράζονται κοινές θέσεις και απόψεις σχετικά με το πώς θα επιλυθούν βασικά θέματα διεθνούς ασφαλείας.
«Τα διεθνή θέματα πρέπει να επιλυθούν σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού με βάση τα εθνικά συμφέροντα όλων των εθνών μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και χωρίς την επιβολή συνταγών σε άλλες χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Ουλιάνοφ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την ενίσχυση των πυραυλικών δυνατοτήτων τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, μαζί με τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου τους, και αυτό είναι πρόκληση, τόνισε ο ίδιος.
Η Ρωσία όμως έχει λάβει τα δικά της «μέτρα» σε αυτό το αμερικανικό σχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες ρωσικά εμπορικά πλοία τα οποία είναι «φορτωμένα» με πυραύλους Club-k οι ρωσικές ευρίσκονται όχι μόνο στην Μεσόγειο και την Βόρεια θάλασσα αλλά κοντά στις ακτές των ΗΠΑ .
Οι πύραυλοι αυτοί είναι «φορτωμένοι» με πυρηνικές κεφαλές,ενώ υπάρχουν και υποβρύχια με πυρηνικά, αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο για το ΝΑΤΟ.
Σε Καλίνινγκραντ, Αρκτική , Συρία αλλά και αλλού η Ρωσία προετοιμάζεται για την εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων. Σκοπός η δημιουργία ενός αντίστοιχου δικτύου με το αμερικανικό σύστημα πυραύλων , για ισοδύναμη «απάντηση».