Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η κατάρα των τάφων των Αιγυπτίων Βασιλέων…

«Καταραμένοι να είναι οι ιερόσυλοι, που θα αγγίξουν τους τάφους και τους θησαυρούς μας».

Η βαριά αυτή κατάρα των Φαραώ της Αιγύπτου είχε στοιχίσει πραγματικά τη ζωή σε αρκετούς Ευρωπαίους, που θέλησαν να παραβιάσουν τα μυστικά των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων. Ένας από αυτούς ήταν κι ο Άγγλος Ντύφιλ, που προσπάθησε να ανακαλύψει το αρχαίο χρυσωρυχείο της ερήμου Ατάλλα.

Το 1917, ο Ντύφιλ βρισκόταν στην Αίγυπτο, ως λοχαγός της Αεροπορίας. Εκεί, έπεσε στα χέρια του ένας παλιός σκονισμένος πάπυρος, που περιείχε την περιγραφή της τοποθεσίας του χρυσωρυχείου.

Όταν τελείωσε, λοιπόν, ο πόλεμος, ο Ντύφιλ πήρε για σύντροφό του έναν Άγγλο μεταλλειολόγο, ονομαζόμενο Ες κι αφού ζήτησε τη σχετική άδεια από την αιγυπτιακή Κυβέρνηση, ξεκίνησαν να εντοπίσουν το μεταλλείο. Από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε και η τραγική τους περιπέτεια.

Η έλλειψη των οικονομικών μέσων τούς ανάγκασε να πάρουν μαζί τους ως βοηθούς μονάχα 12 γηγενείς. Όταν το μικρό καραβάνι τους έφτασε στην έρημο, ο Ες έπεσε ξαφνικά βαριά άρρωστος από μια ασθένεια παράξενη. Δεν μπορούσε να βάλει τίποτε στο στόμα του και σε λίγο κατάντησε σκελετωμένος.

Ωστόσο, οι έρευνες για την ανεύρεση του μεταλλείου συνεχίζονταν απρόσκοπτα. Μα, ένα πρωί ο Ες βρέθηκε νεκρός, από τη μυστηριώδη αρρώστια που τον κατέτρωγε αργά και αδυσώπητα. Ο Ντύφιλ έσκαψε με τα ίδια του τα χέρια τον τάφο του συντρόφου του, αλλά πριν καλά – καλά ολοκληρώσει την πένθιμη αυτή εργασία, έπεσε σαν κεραυνοβολημένος επάνω στο νεοσκαμμένο μνήμα, νεκρός κι αυτός, από άγνωστη και ανεξήγητη αιτία.

Το ίδιο θανατικό έπεσε εναντίον κι εκείνων που ανακάλυψαν τον τάφο του Τουταγχαμόν. Πρώτος ο Λόρδος Carnarvon, που ήταν ο αρχηγός και χορηγός της συγκεκριμένης αποστολής, πέθανε μυστηριωδώς. Την ίδια μοίρα είχε και ο αρχαιολόγος Richard Bethell, που βρέθηκε νεκρός στην κρεβατοκάμαρά του, όπως επίσης και ο Sir Archibald Douglas-Reid, έγκριτος ακτινολόγος, που τόλμησε να βεβηλώσει τη μούμια του περίφημου Φαραώ Τουταγχαμόν, εξετάζοντάς την με ακτίνες Χ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που επισκέφτηκαν τον τάφο του Τουταγχαμόν και πέθαναν από αίτια αδιευκρίνιστα, μεγαλώνοντας διαρκώς τη μακάβρια λίστα της Κατάρας των Φαραώ.

Ο τελευταίος αυτής της μακριάς λίστας ήταν ο γηραιός Richard Luttrell Pilkington Bethell, Τρίτος Βαρόνος του Westbury, γνωστός συλλέκτης, ο οποίος διατηρούσε στο σπίτι του μερικά πολύτιμα αντικείμενα, που προέρχονταν από τον τάφο του Τουταγχαμόν. Ένα βράδυ, χωρίς κανέναν απολύτως λόγος, αυτοκτόνησε.

Μέσα στο γραφείο του βρέθηκε ένα αρχαίο αιγυπτιακό αντικείμενο, πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένη η ακόλουθη επιγραφή: «Από θάνατο βίαιο θα πεθάνει όποιος αγγίξει τον τάφο του Φαραώ».

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 16/10/1932…

Tags
Back to top button