Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Έρχεται στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Καθαρό διάδρομο για την ελληνική Οικονομία έως το 2025, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο όπου τυχόν η Ανάπτυξη πέσει κάτω από 3,6% φέτος και 6,2% το 2022, προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε για κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου, το 2021 η Οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% (αν και αυτό υπόκειται σε αναθεώρηση προς τα πάνω αφού και η Κομισιόν ακόμα προβλέπει πλεόν ανάπτυξη 4,1% για εφέτος) και επιπλέον 6,2% για το 2022, πολύ κοντά δηλαδή στο 6% που προβλέπει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο κείμενο που κατατέθηκε και θα σταλεί και στις Βρυξέλλες εξετάζεται και εναλλακτικό σενάριο με 1 μονάδα χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος (στο 2,6%) αλλά ίδιο ρυθμό ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική Οικονομία, με βάση αυτές τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023 και το 2024 με ρυθμό πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Και το 2025 θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 3,3%.

Με βάση αυτούς τους ρυθμούς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα οδηγεί σε δημοσιονομική προσαρμογή 16 δισ. ευρώ στη διετία 2022 -2023. Από το 2023 ξεκινούν πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ που αυξάνονται και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε κατά κράτος από την Βουλή

Οι αισιόδοξες προβλέψεις στηρίζονται στις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, αλλά και στις επιδόσεις των τελευταίων δύο ετών, καθώς καταγράφεται μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως συγκρατημένη ύφεση 2,3% στο α΄τρίμηνο του έτους, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αύξηση καταθέσεων ως τον Απρίλιο και διαρκής αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε και μια σειρά από μεσοπρόθεσμους – ρεαλιστικούς όπως τους χαρακτήρισε- στόχους όπως η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών Ανάπτυξης από το 2021, έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022 , μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2022 και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

2 Βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας

(% ετήσιες μεταβολές, σταθερές τιμές)

Tags
Back to top button