Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δημιουργείται ελληνο-ιρανικός οικονομικός και ενεργειακός άξονας αντίβαρο στην Τουρκία-Ευκαιρία για την χώρα μας η κόντρα Ιρανών και Τούρκων!

Οι σχέσεις Ιράν και Ελλάδος ήταν και παραμένουν ισχυρές και πολύ καλές για πολλούς και διαφόρους λόγους παρά την θρησκευτική διαφορά αλλά και την διαφορά στον τομέα διακυβέρνησης .  

Οι Ιρανοί βλέπουν  στην χώρα μας, σύμφωνα με τους ίδιους, ως μια χώρα με την οποία δεν έχουν τίποτα απολύτως να χωρίσουν αλλά μόνο  να κερδίσουν ειδικά στον οικονομικό και κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Το σχέδιο τους είναι ναι μεν  μεγαλόπνοα, αλλά απόλυτα κατανοητά και θα λέγαμε εφικτά  κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Η Τεχεράνη αναζητά την δρομολόγηση της ροής του πετρελαίου και του φυσικού της αερίου στην Μεσόγειο εκτός όλων των άλλων και δια μέσου της Ελλάδος για να το προωθήσει  στην συνέχεια στην ΕΕ.

Οι Ιρανοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να διέρχονται ιρανικοί αγωγοί από την Τουρκία μια χώρα με την οποία συγκρούονται ήδη λόγω τεραστίων συμφερόντων.

Για αυτό  και έχουμε μετά την άρση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ μια μεγάλη άνθηση των ελληνο-ιρανικών σχέσεων στον οικονομικό τομέα.

Mάλιστα ο επικεφαλής του Ιρανο-ελληνικού εμπορικού επιμελητηρίου δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας του Ιράν, λόγω των πολύτιμων εμπειριών  της στον τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Ιρανο-ελληνικού εμπορικού επιμελητηρίου, ο επικεφαλής Ιρανός αξιωματούχος Mehdi Jahangiri υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν και κaλώ  τους οικονομικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα να συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας κατά την διάρκεια της δύσκολης κατάστασης» .

Ο ίδιος υποστηρίζει  ότι η χώρα μας κατέχει  μία ηγετική θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων του Ιράν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε  ότι οι κυρώσεις  τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε κενά στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Κατά τη διάρκεια της εποχής της επιβολής κυρώσεων το χάσμα ήταν μεγάλο , αλλά τώρα μετά τον  σχηματισμό του  κοινού εμπορικού επιμελητηρίου  είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών , οι οποίες επιστρέφουν  στις καλές σχέσεις του παρελθόντος», υπογράμμισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

«Οι οικονομικές κυρώσεις, η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οικονομική ύφεση στον κόσμο και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και οι περιφερειακές συνθήκες κατέστησαν αναγκαία την αλλαγή του χαρακτήρα της δημόσιας οικονομίας της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο στην ανάπτυξη  της χώρας , του ιδιωτικού τομέα  και των εταιριών μας που στο παρελθόν δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούν », σημείωσε ο  Jahangiri .

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην εξωτερική πολιτική του Ιράν που πέρασε εδώ και πολλά χρόνια δια πυρός και σιδήρου , και τώρα θέλει να συνεργαστεί με νέους συμμάχους , όπως είναι η Ελλάδα.

Η τωρινή σύγκρουση συμφερόντων Ιράν και Τουρκίας με φόντο την Συρία αποτελεί μεγάλη συγκυρία για την Αθήνα , ενώ η Τουρκία αλλάζει εκ νέου στάση  και παίρνει το πλευρό των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν .

Η συγκυρία στο εξωτερικό περίγυρο της Ελλάδος αναδιαμορφώνεται με νέους «παίκτες» και αντιπάλους με τους οποίους πρέπει να έχουμε σχέσεις και πολιτική.

Στο άρθρο μας με τίτλο είχαμε επισημάνει ότι μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας της κρατικής ρωσικής εταιρείας  «Gazprom» με το Ιράν για το τεράστιο κοίτασμα South Pars, βγήκαν οι χάρτες για τον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρία-Ανατολική Μεσόγειο με ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ…. κατεύθυνση την Ελλάδα.

Ένα τέτοιο έργο από το μεγαλύτερο διαστάσεων ενεργειακό κοίτασμα φυσικού αερίου στο κόσμο,  θα επισκιάσει, σύμφωνα με ειδικούς  τον διατεινόμενο αγωγό του Ισραήλ δια μέσω της Ελλάδος, σίγουρα.

Για αυτό η πατρίδα μας είναι τόσο σημαντική και κομβική για τα ρωσικά σχέδια τα οποία  φυσικότατα αφορούν και τα υπόλοιπα Βαλκάνια , τα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ως περιοχές διέλευσης φυσικού  αερίου στην Ευρώπη, ειδικά η Σερβία.

Πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων παιχνίδι στο οποίο εμπλέκονται δύση και ανατολή και στην  κυριολεξία στην μέση κρύβεται η Ελλάδα, την οποία με φαιδρό τρόπο εκβιάζουν υπάλληλοι τύπου  Π.Τόμσεν.

Για αυτό ότι είναι να γίνει με την τρόικα να κάνουμε το ταχύτερο δυνατό, ακόμα και με  χρεωκοπία , διότι δεν πρόκειται να μας βγάλει κανένας από το τούνελ που έχουμε μπει από το 2009 και μετά. 

Οι σχέσεις με χώρες σαν την Αίγυπτο, το Ιράν , το Ισραήλ, και την Ρωσία «μυρίζουν» συνεργασίες πολλών δις , τα οποία σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα απογείωναν την χώρα μας.

Tags
Back to top button