Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ζάχαρη καρύδας: Μια υγιεινή εναλλακτική που υπόσχεται να μας γλυκάνει

Αντί για την κλασική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που αποτελούν αποτελέσματα επεξεργασίας, δώστε μια ευκαιρία στη ζάχαρη καρύδας. Πιστέψτε μας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνετε.

Η ζάχαρη -δυστυχώς- έχει «εισβάλλει» για τα καλά στην καθημερινή διατροφή μας και βρίσκεται παντού, από τον καφέ, μέχρι τα γλυκά που καταναλώνουμε, το φαγητό κ.ά. Όση όμως γλύκα μάς χαρίζει, άλλο τόσο βλάπτει τον οργανισμό μας η καθημερινή κατανάλωσή της, προκαλώντας από υψηλό σάκχαρο μέχρι παχυσαρκία, ακόμη και καρκίνο. Να την «κόψουμε μαχαίρι» είναι σίγουρα μια λύση. Μήπως όμως υπάρχει εναλλακτική που δεν μας αφαιρεί το…δικαίωμα στη γλύκα;

Πράγματι, υπάρχει και μάλιστα απέχει πολύ από τις επεξεργασμένες, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δίνοντας μας μια πιο φυσική επιλογή έναντι της κλασικής ζάχαρης. Γνωρίστε τη ζάχαρη καρύδας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και τα οφέλη της

Η ζάχαρη καρύδας παράγεται από τα λουλούδια του δέντρου της καρύδας, υπόκειται σε μικρότερη επεξεργασία και αποτελεί μια φυσική, πλήρη τροφή, που δεν περιέχει πρόσθετα, φυτοφάρμακα, χημικά, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα. Οι παραγωγοί μάλιστα συνήθως χρησιμοποιούν σάπιους φλοιούς και φύλλα καρύδας ως φυσικά λιπάσματα, γι’ αυτό και το νέκταρ και το φρούτο της καρύδας είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Περιέχει μόνο ένα συστατικό κι, όπως είναι γνωστό, όσο λιγότερα συστατικά βρίσκουμε σε μια τροφή, τόσο το καλύτερο, αφού είναι πιο εύκολο να ξέρουμε ακριβώς τι τρώμε. Είναι λιγότερο γλυκιά από τη συνηθισμένη ζάχαρη και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή της είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία

Κάτι πολύ σημαντικό που αφορά την εν λόγω ζάχαρη είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την κλασική ζάχαρη (κλασική ζάχαρη=65, ζάχαρη καρύδας=35). Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ότι, όταν καταναλώνουμε μια τέτοιου είδους τροφή, η ινσουλίνη που εκκρίνεται είναι υπερβολική και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέφτουν χαμηλότερα τις επόμενες ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μεγαλύτερη πείνα πιο σύντομα απ’ όσο θα έπρεπε και με λιγότερο κορεσμό, κάτι που οδηγεί μελλοντικά σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η ζάχαρη καρύδας δεν προκαλεί κάτι τέτοιο, ενώ απεναντίας βοηθά στον έλεγχο ασθενειών, όπως διαβήτης και παχυσαρκία και προστατεύει από ασθένειες, όπως καρδιοπάθεια. Είναι μάλιστα κατάλληλη και για διαβητικούς, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Ακόμη, η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια για τον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πλούσια πηγή μετάλλων, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο κ.ά., αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη, που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού μας.

Αλλά και σε περιεκτικότητα σε αμινοξέα, η ζάχαρη καρύδας δεν υστερεί, αφού είναι ιδιαίτερα υψηλή σε γλουταμικό οξύ -μεταξύ άλλων-, το οποίο παράγει γλουταμίνη, θρεονίνη, ασπαρτικό οξύ και σερίνη. Η γλουταμίνη αποτελεί τη βάση για τη σύνθεση του RNA και του DNA, μειώνει την επιθυμία για γλυκά και ζάχαρη και βοηθάει στην ισορροπία οξέων και αλκαλικών στον οργανισμό, ενώ θεωρείται ένα εξαιρετικό καύσιμο του εγκεφάλου.

 

Tags
Back to top button