Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χαριστική βολή στην Άγκυρα-Γαλλία και Σαουδική Αραβία στο Μεσογειακό AUKUS;

Χωρίς τυμπανοκρουσίες Γαλλία και Σ.Αραβία συμφώνησαν πλήρως σε όλους τους τομείς συνεργασίας, ειδικά σε ότι αφορά στην ασφάλεια από την Μεσόγειο προς την Ερυθρά θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο, σε τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον διάδοχο του θρόνου.

Η ταύτιση αυτή αφορά βέβαια την επόμενη ημέρα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, στην οποία προετοιμάζεται  να εισέλθει με κάποια μορφή αρχικά και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά μετά την επικείμενη απεμπλοκή των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή.

Προχθές ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, αναθεωρήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αποφασίστηκε η ανάπτυξη και η εξέλιξή δυναμικών σχέσεων σε διάφορους τομείς για την επίτευξη των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών, καθώς και ορισμένα θέματα και εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Συμφώνησαν οι δύο πλευρές στην σημασία της διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή και της υποστήριξης των προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας», πρόσθεσε το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τις Κορβέτες Gowind-Είναι ανώτερες από τις τουρκικές ADA και ισάξιες των τουρκικών φρεγατών “Κωνσταντινούπολη”

Το Ριάντ διαβλέπει έναν άμεσο και μεγάλο κίνδυνο στις προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλλει την Γαλάζια Πατρίδα, η οποία “γκριζάρει” και τα δικά τους συμφέροντα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σ.Αραβία συμμετέχει σε πολλά σχέδια μεταφοράς υδρογονανθράκων και αγωγών προς το Ισραήλ και την Μεσόγειο, τα οποία πιθανόν, να “ενωθούν” με τον περιβόητο αγωγό East Med, ο οποίος με την σειρά του θα ενώσει Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, (πιθανόν την Λιβύη εφόσον αποχωρήσουν Τούρκοι και λοιποί), τροφοδοτώντας με ενέργεια την ΕΕ.      

Το ενδιαφέρον του Σαουδαραβικού Βασιλείου για την ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας Ριάντ και Άγκυρα σε πλήρη αντιπαράθεση.

Μία από τις σημαντικότερες γραμμές του ρήγματος εντός του Κόλπου στην ευρύτερη γεωπολιτική της περιοχής είναι ο ρόλος των κινημάτων του πολιτικού Ισλάμ-τα οποία υποστηρίζονται από το Κατάρ και την Τουρκία, στα οποία αντιτίθεται η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια θεμελιώδη μεγάλη μάχη για τη διαμόρφωση της ευρύτερης περιφερειακής τάξης.
Σήμερα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις περιοχές  όπου διεξάγεται αυτός ο ανταγωνισμός, ο οποίος μετατρέπεται πλέον σε αμυντικούς άξονες ξεκάθαρους όσο ποτέ.

Όλες αυτές οι εντάσεις είναι εμφανείς στην ανατολική Μεσόγειο, από τη Συρία, στη Λιβύη, έως την ενεργειακή γεωπολιτική γύρω από τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Καθώς η Τουρκία έχει γίνει πιο προκλητικά επεκτατική στη βορειοανατολική Συρία και τη Λιβύη, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία έχουν κλιμακώσει τη δική τους εμπλοκή στην Μεσόγειο.

Τα Εμιράτα και οι Σαουδάραβες εργάζονται για να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους βασικούς αντιπάλους της Τουρκίας με αμυντικές σχέσεις με Γαλλία, Ελλάδα, Αίγυπτο.

Αυτές οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την ευρωπαϊκή γεωπολιτική.
Το αντιτουρκικό περιφερειακό μέτωπο βρήκε κοινό σκοπό με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αμφισβητούν την Άγκυρα.

Βρετανική “μαχαιριά”! Economist: Ελλάδα-Γαλλία συμφώνησαν γιατί φοβούνται την Τουρκία

Η Γαλλία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με ΗΑΕ και Σ.Αραβία, καθώς όλοι  επιδιώκουν να ματαιώσουν τις τουρκικές φιλοδοξίες στη Μεσόγειο.

Ο ίδιος στόχος έχει φέρει τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ πιο κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο από ποτέ.
Καθώς οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επιδεινώνονται σταδιακά για τα δικαιώματα γεώτρησης γύρω από την Κύπρο, η διπλωματική συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων με την Αθήνα και τη Λευκωσία αυξήθηκε.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2017, τα ΗΑΕ συμμετέχουν στην ετήσια αεροπορική άσκηση ΙΝΙΟΧΟΣ με την Αίγυπτο να συμμετέχει ως παρατηρητής, ενώ αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας προσγειώθηκαν πριν μερικούς μήνες  στην Κρήτη προκαλώντας οργή και πανικό στην Άγκυρα.

Τίποτα λοιπόν δεν ήταν τυχαίο από την πλευρά του Ριάντ που προσβλέπει σε είσοδο του άξονας Γαλλίας-Ελλάδος με την Αίγυπτο να είναι πιθανόν η επόμενη, λόγω καλών σχέσεων με Παρίσι και Αθήνα και αγοράς οπλικών συστημάτων από την γαλλική αμυντική βιομηχανία (αεροσκάφη, Κορβέτες κ.ά.). 

Η πιθανότατη εμπλοκή των Σαουδαράβων στον αγωγό East Med και στα σχέδια εξόρυξης στην Α.Μεσόγειο, μάλλον αναγκάζει το Ριάντ να επιταχύνει για να συμπορευθεί στρατιωτικά με το Παρίσι, εισερχόμενο στην συμμαχία της Μεσογείου μαζί με την Ελλάδα, αφού πολύ απλά τα συμφέροντα και τα χρήματα είναι τεράστια, και για αυτό δεν χωρεί αμφιβολία πλέον από κανέναν.     

Tags
Back to top button