Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το πασίγνωστο χάπι που πολλοί επιμένουν να παίρνουν χωρίς να χρειάζεται

Διάχυτη είναι η χρήση της ασπιρίνης παρά το γεγονός ότι τελικά δεν είναι τόσο επωφελής όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πρότινος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Κάποτε η επιστημονική συναίνεση για την καθημερινή λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ήταν γεγονός. Ωστόσο, από το 2018 που τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες αμφισβήτησαν την επιστημονική αυτή πρακτική, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας και ελάχιστα οφέλη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, τασσόμενες κατά της τακτικής λήψης ασπιρίνης στα άτομα 70 ετών και άνω ή σε άτομα με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας που δεν έχουν καρδιαγγειακή νόσο.

Και πράγματι, η χρήση ασπιρίνης είναι γενικευμένη σε ομάδες ηλικιωμένων και ενηλίκων υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων αυτών με έλκη του πεπτικού συστήματος, όπως επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess.

«Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας ξεκάθαρα συνιστούσαν τη λήψη ασπιρίνης μόνο σε άτομα χωρίς αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, το 2019 οι νέες οδηγίες τάσσονται κατά της χορήγησης ασπιρίνης σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν καρδιακή νόσο ή δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Και τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μια μεγάλη αναλογία ανθρώπων παίρνει ασπιρίνη κόντρα στις συστάσεις του θεράποντος ιατρού τους», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Christina C. Wee, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν στοιχεία από τη μελέτη National Health Interview Survey (NHIS) του 2017, πριν την αλλαγή των κατευθυντήριων οδηγιών δηλαδή, κατηγοριοποιώντας την χρήση της ασπιρίνης για την πρωτοπαθή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων άνω των 40 ετών χωρίς καρδιαγγειακό νόσημα, περίπου 29 εκατομμύρια άτομα, ανέφεραν ότι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακής πάθησης. Εξ αυτών, περίπου 6,6 εκατομμύρια το έκαναν χωρίς σύσταση του θεράποντος ιατρού τους. Επίσης, σχεδόν οι μισοί 70αρηδες και άνω χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου ανέφερε καθημερινή χρήση ασπιρίνης. Το ιστορικό πεπτικού έλκους (αντένδειξη για την καθημερινή λήψη ασπιρίνης) δεν σχετίστηκε με μικρότερη χρήση της ασπιρίνης, όπως περίμεναν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν μια τεράστια ανάγκη να ρωτούν και να γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας αν οι ασθενείς λαμβάνουν ασπιρίνη και να τους ενημερώνουν για την σημασία της ισορροπίας των θετικών και των αρνητικών που απορρέουν από την τακτική χρήση της, ειδικά όταν πρόκειται για ηλικιωμένους και άτομα με ιστορικό πεπτικού έλκους», σημειώνει o επικεφαλής συγγραφέας Colin O’Brien, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Tags
Back to top button