Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το Ισραήλ εξόντωσε στη Συρία τον υπεύθυνο χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ: Οι τράπεζες, το ξέπλυμα χρήματος και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και πετρελαίου

Στελέχη της Χεζμπολάχ σε όλη τη Μέση Ανατολή στοχεύει να εξοντώσει το Ισραήλ θέλοντας να αποδημήσει την οργάνωση που στέκεται στο πλευρό της Χαμάς.

Σύμφωνα με το στρατό του Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας (21.10.2024) σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολάχ, αρμόδιο για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του λιβανικού σιιτικού κινήματος.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν επικεφαλής της «μονάδας 4.400» και «υπεύθυνος για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολάχ» που εξασφαλίζονταν κυρίως χάρη στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Εξαλείφθηκε (…) πριν από μερικές ώρες στη Συρία», υποστήριξε.

Η μονάδα αυτή είχε προηγουμένως επικεφαλής τον Μοχάμεντ Τζαφάρ Ξιρ, γνωστό επίσης ως σεΐχη Σάλαχ, που «διαχειριζόταν για χρόνια την κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης» και «εξαλείφθηκε» από το Ιράν σε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε τον θάνατο δυο ανθρώπων σε βομβαρδισμό που απέδωσε στο Ισραήλ και είχε στόχο αυτοκίνητο στη Δαμασκό.

Η «μονάδα 4.400» ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πύραυλος είχε στόχο μη Σύρο, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου σε συνοικία όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

Η «μονάδα 4.400» φέρεται να ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που εκφορτώνεται στη Συρία και μεταπωλείται στον Λίβανο. «Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Χαγκάρι.

Η λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο εκπρόσωπος Χαγκάρι υποστήριξε ακόμη ότι η Χεζμπολάχ εν μέρει χρηματοδοτείται από «εργοστάσια» στη Συρία, στην Υεμένη, στον ίδιο Λίβανο και στην Τουρκία — κράτος μέλος του NATO. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα «εργοστάσια» αυτά.

«Θα συνεχίσουμε να δρούμε εναντίον της Χεζμπολάχ στη Συρία και παντού», πρόσθεσε.

Το υπογειο θησαυροφυλάκιο του Νασράλα

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε χθες ότι, εκτελώντας «χτυπήματα ακριβείας», έπληξε μια υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ που περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η κρύπτη βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Σάχελ, στην «καρδιά» της Βηρυτού.

Στο σημείο αυτό, η Χεζμπολάχ είχε αποθηκεύσει, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια σε χρυσό και μετρητά. «Το καταφύγιο τοποθετήθηκε εσκεμμένα κάτω από ένα νοσοκομείο και περιέχει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και χρυσό» είπε ο Χαγκάρι. Και προσέθεσε: «Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του Λιβάνου, αλλά πήγαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ».

Στόχος του ισραηλινού χτυπήματος, ωστόσο, δεν ήταν μόνο το «χρηματοκιβώτιο του Νασράλα», όπως αποκαλείται η κρύπτη την οποία το Τελ Αβίβ έβαλε στο στόχαστρο, αλλά και ο διαχειριστής αυτής της υπόγειας υποδομής -ο «τραπεζίτης» της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ζαφάρ Κασίρ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως δεν έχει πλήξει το νοσοκομείο, κάτι το οποίο όμως αρνείται κατηγορηματικά ο διοικητής του, ο οποίος ζήτησε από τον Εθνικό Στρατό του Λιβάνου να μεταβεί στην περιοχή για αυτοψία. Το νοσοκομείο, πάντως, είχε προηγουμένως εκκενωθεί, όταν έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ θα χτυπούσε στο σημείο.

Οι πληροφορίες από τα ισραηλινά μέσα μιλούν για ένα ποσό που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο όμως πιθανότατα μετά τον θάνατο του Νασράλα η σιιτική οργάνωση έχει μεταφέρει από το σημείο. Χωρίς τα συγκεκριμένα κεφάλαια, είναι πιθανό η Χεζμπολάχ να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά -και μάλιστα άμεσα- προβλήματα εξοπλισμού και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στα νότια του Λιβάνου.

Το Ιράν, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου

Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ λαμβάνει χρηματοδότηση με διάφορους τρόπους, φανερούς και κρυφούς. Το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής της Οργάνωσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής ομάδας. Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας ynetnews το Ιράν παραδίδει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στη Χεζμπολάχ ετησίως και την προμηθεύει επίσης με όπλα.

Η Χεζμπολάχ, ωστόσο, δεν βασίζεται αποκλειστικά στην Τεχεράνη. Ο οργανισμός έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής του για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Και το έχει καταφέρει με επιτυχία, κυρίως μέσω του ξεπλύματος χρήματος, του εμπορίου όπλων, των ναρκωτικών και του καπνού.

Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό: Στόχος το οικονομικό δίκτυο της Χεζμπολάχ - Τι είναι η "τράπεζα" Al-Qard al-Hassan που χτυπήθηκε (Βίντεο)

Η Χεζμπολάχ κερδίζει επίσης από τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε όλη τη Μέση Ανατολή, που αφορούν κυρίως το ναρκωτικό Captagon, ένα διεγερτικό τύπου αμφεταμίνης. Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του οικονομικού δικτύου της Χεζμπολάχ που εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου και ναρκωτικών.

Η Χεζμπολάχ συνεργάζεται με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για την παραγωγή και τη διανομή ναρκωτικών. Ο συριακός στρατός κατασκευάζει το Captagon σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Η Τέταρτη Μεραρχία του συριακού στρατού, με διοικητή τον αδελφό του προέδρου Μάχερ αλ Άσαντ, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή ναρκωτικών και έχει ονομαστεί ακόμη και «Μεραρχία Captagon».

 

Tags
Back to top button