Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το φρούτο με τις «μαγικές» ιδιότητες που «υπόσχεται» μακροζωία

Όσοι ασχολούνται με τη διατροφή το ξέρουν και το ψάχνουν να το βρουν είτε φρέσκο είτε τυποποιημένο. Τα οφέλη των goji berries μπορεί να ανακαλύφθηκαν αιώνες πριν στην Ασία, έγιναν όμως γνωστά στο δυτικό κόσμο αιώνες αργότερα.

Σήμερα, η διατροφική-και όχι μόνο- αξία τους έχει διαδοθεί και στην αγορά, τα βρίσκουμε φρέσκα ή μεταποιημένα ακόμη και ως εκχύλισμα σε καλλυντικά.

Φρέσκο ή αποξηραμένο;

Απολαύστε τα ιδανικά φρέσκα αν θέλετε να αποκομίσετε όλα τους τα οφέλη- γευστικά και διατροφικά- επειδή όμως το να βρεθούν σε αυτή τη μορφή είναι αρκετά δύσκολο, υπάρχει και η εναλλακτική των αποξηραμένων που θα τα βρείτε σχεδόν παντού. Η υφή του αποξηραμένου καρπού ποικίλει ανάλογα με το βαθμό αποξήρανσης. Κάποιοι καρποί έχουν υφή παρόμοια με αυτή της σταφίδας, μαλακή και ελαφρώς κολλώδη, ενώ άλλοι είναι πιο σκληροί.

Διατροφικό διαμάντι«Προικισμένο» με πληθώρα από πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, βρίσκεται επάξια αν όχι στην κορυφή, σίγουρα σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές. Πρόκειται για εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων, βιταμίνης C (περιεκτικότητα περίπου 70 φορές μεγαλύτερη από το πορτοκάλι), μαγνησίου, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, καροτενοειδών (περισσότερα από το καρότο), λυκοπενίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυτικών ινών, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και η λίστα συνεχίζεται…
Τα Goji συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης (θειαμίνη), αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας μειώνοντας παράλληλα το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούμε (υδατάνθρακες, μαγνήσιο), βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου μας, προστατεύουν το συκώτι, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα κ.ά.

Το γερμάνιο που περιέχουν είναι επίσης ένας από τους λόγους που τους αποδίδουν ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες. Θεωρείται επίσης ότι ενδυναμώνει τη σεξουαλική δραστηριότητα με τους Κινέζους να το τιμούν δεόντως και γι’ αυτό… Χαρακτηριστική κινεζική παροιμία μάλιστα αναφέρει: ”ένας άντρας που πρόκειται να λείψει πολύ καιρό από το σπίτι, δεν θα πρέπει να πάρει μαζί του gojies’.

Τα Goji στο τραπέζι

Η ευχάριστη γεύση τους, παρόμοια με αυτή του κερασιού (φρέσκο) και της σταφίδας (αποξηραμένο) τα καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτα στους τρόπους που μπορούν να καταναλωθούν.

Η κινεζική αγορά τα προσφέρει απλόχερα, οπότε οι ντόπιοι βρίσκουν άπειρους τρόπους για να τα αξιοποιήσουν. Σούπες, συνταγές με ρύζι ακόμα και κρασί με goji είναι μερικοί από αυτούς. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί τους επίσης μπορούν να καταναλωθούν όπως ένα οποιοδήποτε λαχανικό ενώ τα αποξηραμένα goji προστίθενται συχνά σε μούσλι, γιαούρτι, κέικ, επιδόρπια κλπ. Η γλυκιά γεύση τους επίσης ταιριάζει όμορφα σε πιάτα με πουλερικά ή χοιρινό ενώ προσδίδουν γκουρμέ νότα σε δροσερές ανοιξιάτικες σαλάτες σε συνδυασμό με φρουτένια dressings.

Αν πάλι είστε αρκετά τυχεροί και τα πετύχετε φρέσκα, μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε σκέτα ως σνακ αλλά να φτιάξετε και ωραιότατους σπιτικούς χυμούς χτυπώντας τα στο μίξερ με λίγο νερό. Είναι επίσης υπέροχα ως μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού και ταιριάζουν ιδανικά στο γιαούρτι με βρώμη και άλλα berries, σε μπισκοτάκια βρώμης αλλά και σοκολατένια fudge.

Tags
Back to top button