Πριν από λίγες ημέρες ο ισχυρός ανήρ του Facebook δήλωσε πως οι κοινότητες του μέσου αυτού κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο που είχαν κάποτε οι εκκλησίες…
Συγκεκριμένα ο CEO της Facebook, Mark Zuckerberg την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε πως μπορούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει εξ αιτίας της μείωσης της θρησκευτικής συμμετοχής.
Ο Zuckerberg θέλει οι ομάδες που έχουν σχηματιστεί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσής του να παίξουν στις ζωές των ανθρώπων το ρόλο που κάποτε είχαν οι εκκλησίες ή και άλλου είδους ομάδες, όπως μικρές αθλητικές ομάδες.
Εν ολίγοις θέλει να βάλει στο περιθώριο την Εκκλησία, την πίστη, αλλά όπως αποδεικνύεται και τα σύμβολα της Χριστιανοσύνης!
Πρόσφατα μια ομάδα Χριστιανών ζητούσαν επισταμένως από το Facebook να συμπεριλάβει και τον Σταυρό στα εικονίδια αντίδρασης που έχει καθιερώσει.
Αφορμή του αιτήματος αυτού ήταν πως τον Ιούνιο το Facebook εμφάνισε ένα εικονίδιο αντίδρασης με τη σημαία του ουράνιου τόξου, σύμβολο των απανταχού ομοφυλοφίλων, προκειμένου να επιτρέψει στους χρήστες του να “γιορτάσουν και να τιμήσουν” την κοινότητα LGBTQ.
Το κουμπί Pride like έγινε πολύ δημοφιλές στο Facebook και η κίνηση πλασαρίστηκε στους χρήστες ως ένα μέρος των προσπαθειών του Facebook να “διαδώσει την αγάπη και την ποικιλομορφία” σε απευθείας σύνδεση κατά τη διάρκεια του “μήνα υπερηφάνειας”.
Το Facebook θέλησε επίσης να εμφανίσει την υποστήριξή του από όλες τις κοινότητες με την εν λόγω σημαία, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι ήταν ένα αφιέρωμα στον δημιουργό της σημαίας του ουράνιου τόξου Gilbert Baker ο οποίος απεβίωσε τον Μάρτιο.
Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με την ύπαρξη του νέου εικονιδίου. Ο Χικμάτ Χάνα, υπερήφανος που είναι Χριστιανός, ζήτησε από το Facebook να δημιουργήσει και ένα σταυρικό εικονίδιο αντίδρασης σε αντιδιαστολή με τη σημαία υπερηφάνειας.
Η ιδέα του προκάλεσε την αντίδραση του Ευαγγελιστή από την Αριζόνα και φημισμένης προσωπικότητας του Διαδικτύου Joshua Feuerstein, ο οποίος δημιούργησε την παραπάνω εικόνα απαιτώντας από το Facebook να δημιουργήσει το σταυρικό εικονίδιο.
Σε μικρό χρονικό διάστημα η πρότασή αυτή έλαβε 19.000 likes αλλά οι περισσότεροι επεσήμαναν ότι αν το Facebook έκανε κάτι τέτοιο τότε θα έπρεπε να εισαγάγει σύμβολα και για μουσουλμάνους, Εβραίους, Βουδιστές, Ινδουιστές, Σίχ και άλλες θρησκείες με βάση την αρχή της ισότητας.
Σε κάθε περίπτωση η “σταυροειδής αντίδραση” δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Huffington Post την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος από το Facebook είπε:
“Αυτή η αντίδραση δεν είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμη στο Facebook και δεν είναι κάτι στο οποίο εργαζόμαστε”.