“Εάν μια θανατηφόρα πανδημία συγκρίσιμη με την εστία της γρίπης του 1918 φθάσει στις ΗΠΑ στο σχετικά κοντινό μέλλον, η αμερικανική κυβέρνηση θα ήταν αδύναμη να την σταματήσει. Και κατά πάσα πιθανότητα, εκατοντάδες χιλιάδες – αν όχι, εκατομμύρια – Αμερικανών θα πεθάνουν”. Αυτό είναι το μήνυμα από μια συνέντευξη της Washington Post με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, στην οποία έθιξε πολλά ίδια θέματα από μια ομιλία που πραγματοποίησε την Παρασκευή ενώπιον της Ιατρικής Εταιρείας της Μασαχουσέτης.
Ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δεν εμπλέκεται στην προετοιμασία για τη «σημαντική πιθανότητα μιας μεγάλης και θανατηφόρου πανδημίας».
Ο Gates συζήτησε τις προσπάθειές του να πείσει τη διοίκηση Trump να αφιερώσει περισσότερη χρηματοδότηση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης που θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι κατά τη διάρκεια μιας πανδημικής ή βιολογικής επίθεσης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο δισεκατομμυριούχος επιβεβαίωσε ότι είχε θέσει το θέμα της ετοιμότητας για πανδημία στον Αμερικανό Πρόεδρο και ότι προσπάθησε να τον πείσει.
Σύμφωνα με τον Gates, ο Trump του είπε να θέσει τα θέματα αυτά σε στελέχη του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.
Το Ίδρυμα Gates επικεντρώνεται στην πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία, και έχει στρέψει την προσοχή του τα τελευταία χρόνια στη διεθνή συνειδητοποίηση και προετοιμασία της πανδημίας. Βεβαίως, δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι ο αναπτυγμένος κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για να νικήσει μια τέτοια απειλή.
Ο Γκέιτς και η σύζυγός του, Μελίντα, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι μια πανδημία είναι η μεγαλύτερη άμεση απειλή για την ανθρωπότητα. Οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός, επειδή νέες παθογόνες απειλές εμφανίζονται συνεχώς .
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια πανδημία ή μια απειλή βιοτρομοκρατίας. Η εκτεταμένη γραφειοκρατία της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ευκίνητη για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις που ξαφνικά μετατρέπουν έναν ιό της γρίπης σε ένα ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος, όπως η γρίπη του 1918 οδήγησε στο θάνατο περίπου 50 εκατομμυρίων έως 100 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
Ακόμη και η σκληρή εποχική γρίπη του χειμώνα ήταν αρκετή για να συντρίψει μερικά νοσοκομεία, αναγκάζοντάς τα να προβούν σε έκτακτα μέτρα έξω από τις αίθουσες επειγόντων περιστατικών για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ασθενών.
Εάν ένα εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο παθογόνο στέλεχος όπως η γρίπη του 1918 επρόκειτο να χτυπήσει σήμερα, σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν σε μόλις έξι μήνες, σημειώνει ο Gates επικαλούμενος μια προσομοίωση από το Ινστιτούτο για τη Μοντελοποίηση Νόσων.
Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Gates: το έθνος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων – συμπεριλαμβανομένου ενός «καθολικού» εμβολίου γρίπης – και άλλων θεραπειών καθώς και νέων διαγνωστικών δυνατοτήτων για να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν μια πανδημία πριν να εξαπλωθεί, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft.
Όμως, τα εμβόλια, σημείωσε, χρειάζονται χρόνο για έρευνα, ανάπτυξη και δημιουργία προστατευτικής ανοσίας.
«Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε σε άλλες προσεγγίσεις, όπως τα αντιιικά φάρμακα και τις θεραπείες αντισωμάτων που μπορούν να αποθηκευτούν ή να κατασκευαστούν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωση των πανδημικών ασθενειών ή να θεραπεύσουν τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί», ανέφερε στην ομιλία του.
Μεταξύ των προόδων αυτών είναι ένα νέο αντιϊκό της γρίπης που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία για το οποίο ο Γκέιτς δήλωσε ότι «σταματάει τον ιό στα ίχνη του» εμποδίζοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί.
Μίλησε για ένα διαγνωστικό τεστ που εκμεταλλεύεται την ισχυρή τεχνολογία γενετικής μηχανικής γνωστή ως CRISPR και έχει τη δυνατότητα χρήσης πεδίου για να ελέγξει το αίμα, το σάλιο ή τα ούρα του ασθενούς για την απόδειξη πολλαπλών παθογόνων παραγόντων.
Η δοκιμή αυτή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προσδιορίσει εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό Zika ή τον ιό του δαγκείου πυρετού, που έχουν παρόμοια συμπτώματα.
Αλλά ακόμα και οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι άχρηστες χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξή τους, υποστηρίζει ο Gates
Ενώ το αίσθημα επείγουσας ανάγκης του Gates είναι αξιοσημείωτο, άλλοι εμπειρογνώμονες μιλώντας σχετικά με την πιθανότητα μιας παγκόσμιας πανδημίας στο σχετικά κοντινό μέλλον, κάνουν τν Gates να μοιάζει….αισιόδοξος .
«Γνωρίζουμε ότι έρχεται, αλλά δεν έχουμε κανένα τρόπο να το σταματήσουμε», δήλωσε ο Sylvie Brand ειδικός της μολυσματικής νόσου του WHO.