H Αθήνα σε συνδυασμό με την διαπίστωση πως ο εξ’ ανατολών κίνδυνος όχι μόνο δεν πρόκειται να εκλείψει αλλά θα γιγαντώνεται και αριθμητικά, προσανατολίζεται πλέον όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, στην εθελοντική στράτευση των γυναικών.
Στην παρούσα φάση οι γυναίκες αποτελούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήδη το 19% όντας επαγγελματίες οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί από παραγωγικές σχολές. Το 2023 σύμφωνα με ανοιχτές πηγές στην Πολεμική Αεροπορία το ποσοστό ήταν γύρω στο 20%, στο Στρατό Ξηράς περίπου 16,8% και στο Πολεμικό Ναυτικό γύρω στο 10%. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ.Ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, την οποία διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε σχετικά με την στράτευση των γυναικών: «Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Το είδατε στον πίνακα. Είναι ένα νομοθέτημα του 1977 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική - επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό - στράτευση των γυναικών.
Και τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού».
Στην Τουρκία δεν υπάρχει καν σκέψη για στράτευση των γυναικών και παρα το γεγονός πως γυναίκες υπάρχουν ως επαγγελματικά στελέχη και πάλι το ποσοστό τους στον τουρκικό στρατό είναι κάπου στο 0,3%.
Η στράτευση των γυναικών δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς έχουν αποδείξει πως μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε αποστολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ισραήλ όπου αν και υποχρεωτική η στράτευση όπως και των ανδρών η μόνη διαφορά ότι η χρονική της διάρκεια είναι δύο αντί για τρία χρόνια.
Στην Φινλανδία της οποίας το μοντέλο θητείας η Ελλάδα επιθυμεί να αντιγράψει σε σημαντικό βαθμό οι γυναίκες δεν υπηρετούν υποχρεωτικά. Αυτό ωστόσο που σκέφτεται να υλοποιήσει το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την εθελοντική στράτευση των γυναικών στην Φινλανδία το έχουν υλοποιήσει, από το 1995, όπου οι γυναίκες μεταξύ 18 και 30 ετών έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν εθελοντικά τη στρατιωτική τους θητεία στις Αμυντικές Δυνάμεις ή στη Συνοριακή Φύλαξη. Οι γυναίκες γενικά υπηρετούν υπό τις ίδιες συνθήκες με τους άνδρες.
Τα μη μάχιμα καθήκοντα στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων άνοιξαν στις γυναίκες το 1991. Από το 1995 επιτρέπεται στις γυναίκες να υπηρετούν σε όλα τα όπλα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του πεζικού πρώτης γραμμής και των ειδικών δυνάμεων τόσο στη Φινλανδία όσο και σε επιχειρήσεις εκτός Φινλανδίας.
Στην γειτονική Βουλγαρία ο νόμος για την εθελοντική στρατιωτική θητεία και για τα δύο φύλα ψηφίστηκε το 2020. ο νόμος επιτρέπει σε κάθε ικανό Βούλγαρο πολίτη κάτω των 40 ετών να ενταχθεί στην εθελοντική εφεδρική στρατιωτική θητεία για περίοδο 6 μηνών. Ο αριθμός των γυναικών στον βουλγαρικό στρατό αυξήθηκε από 12% το 2010, σε 20% το 2019.