Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα και η διατροφική τους σημασία στη δίαιτα του ατόμου (φωτό)

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία ενός ανθρώπου, ενώ συνδέονται κυρίως με τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, παχυσαρκία, άσθμα, άνοια αλλά και καρδιοπάθεια.

Μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει όμως ότι είναι δυνατό να προστατεύσουν και από τη λιστερίωση, μια επικίνδυνη μορφή τροφικής δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Research in Microbiology, τα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά αποδυναμώνουν το βακτήριο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), το οποίο προκαλεί την τροφιμογενή λοίμωξη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Birgitte Kallipolitis από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, διαπίστωσαν ότι τα Ω-3 λιπαρά απενεργοποιούν τα γονίδια που ευθύνονται για τη λοιμογόνο δύναμη του βακτηρίου, καθιστώντας το ευάλωτο και επομένως ανίκανο να προκαλέσει ασθένεια και ευκολότερο να εξοντωθεί.

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι τα φυσικά, εντελώς ακίνδυνα και μάλιστα υγιεινά λιπαρά οξέα είναι δυνατό να καταστείλουν επικίνδυνα βακτήρια, όπως αυτό της λιστερίωσης» δηλώνει η Kallipolitis και προσθέτει: «Η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι διαπιστωθεί αν είναι δυνατό να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές μέθοδοι όχι μόνο ενάντια στη λιστέρια αλλά και σε άλλα επικίνδυνα βακτήρια που επί του παρόντος παρουσιάζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά».

Η λιστερίωση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο Listeria monocytogenes. Τρόφιμα υψηλού κινδύνου θεωρούνται το μη παστεριωμένο γάλα και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά γενικότερα ή τα αλλαντικά που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία. Μεγαλύτερο κίνδυνο λιστερίωσης διατρέχουν οι έγκυοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους, τα οποία προέκυψαν έπειτα από δοκιμή των Ω-3 σε διάφορες συγκεντρώσεις σε συνθήκες εργαστηρίου, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια στα ανθεκτικά μικρόβια.

Tags
Back to top button