Βρήκαν την ευκαιρία και οι άθεοι να … κάνουν το κομμάτι τους με αφορμή όσα συμβαίνουν αναφορικά με το .
Κι όσο περισσότερος ντόρος γίνεται τόσο μεγαλύτερη διαφήμιση για την παράσταση.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αθένων μιλάει για αντιδράσεις από “θρησκόληπτους φανατικούς”.
“Για άλλη μια φορά ορισμένοι γνωστοί άγνωστοι επιτίθενται σε μια καλλιτεχνική δημιουργία επειδή θεωρούν ότι θίγει τις πεποιθήσεις τους και κατ’ επέκταση τους ίδιους. Αναλαμβάνουν έτσι αυτόκλητα (και παράνομα), τον ρόλο της απονομής δικαιοσύνης ή μάλλον της επιβολής των δικών τους πεποιθήσεων και παρενοχλούν άλλους πολίτες για των οποίων τις επιλογές δεν τους πέφτει κανένας λόγος” αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Συνεχίζουν υποτηρίζοντας “το δικαίωμα όλων των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση, πέρα από θρησκευτικές προλήψεις και προκαταλήψεις” και ζητούν από το κράτος να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης, προστατεύοντας τους συντελεστές και τους θεατές κατά την είσοδό τους και επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους παρεμποδίζουν την παράσταση με ύβρεις, απειλές και παράνομες ενέργειες.
“Απαιτούμε την κατάργηση των απαράδεκτων άρθρων 198,199 του ποινικού κώδικα που λειτουργούν ως νομιμοποιητική πρόφαση για τις διάφορες δυνάμεις του σκοταδισμού.
Καλούμε όλους όσους θέλουν να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους συντελεστές να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία που θα γίνει αυτήν την Πέμπτη 1-3-18 και ώρα 6:00 μ.μ. έξω από το θέατρο «Ακροπόλ», Ιπποκράτους 9, Αθήνα.
Για να πάψει επιτέλους ο θρησκευτικός φανατισμός να εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης” καταλήγουν.
Στο μεταξύ η σκηνοθέτης της παράστασης Θέμις Μαρσέλλου μίλησε στον Αθήνα 9.84 για την παράσταση «Jesus Christ Superstar».
«Δεν το περιμέναμε αυτό ότι θα συμβεί. Ή ότι θα κρατήσει τόσο. Δεν είναι πολύ φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει από έξω, δεν κάνουν κακό σε κανέναν, γιατί φοβούνται παράλληλα απλά δεν είναι ευχάριστο. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για κάποιο θεατή να έρθει μεν από την άλλη για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να πηγαίνει σε ένα θέατρο που έχει απέξω ματ, με ανθρώπους που είναι εναντίον ενός πράγματος που δεν έχουν δει ή δεν γνωρίζουν» δηλώνει.
«Σε μας δεν έχει έρθει καμία μήνυση»
«Επειδή το κείμενο το έχω μεταφράσει εγώ, πουθενά το κείμενο δεν με ανάγκασε ή δεν με ώθησε ή δεν με έφερε σε δύσκολη θέση ώστε να αισθανθώ ότι κάτι με προσβάλλει ή κάτι είναι βλασφημία ή κάποια πίστη θα θιχτεί. Ήταν ένα κείμενο που είχε μια ελευθερία από μόνο του» δηλώνει η κα Μαρσέλλου, τονίζοντας ότι «σε μας δεν έχει έρθει καμία μήνυση. Ούτε στην παραγωγή, ούτε σε μας. Η μήνυση του Μητροπολίτη Κυθήρων από ότι γνωρίζω κατατέθηκε πριν ανέβει η παράσταση. Είναι αστείο»
«Επικοινωνήσαμε με αυτούς που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα και τους ενημερώσαμε για τις εξαιρετικές κριτικές όπως και για τα επεισόδια αυτά. Και μας απάντησαν ότι εκτός από την δεκαετία του ’70 από κει και πέρα σε όλον τον κόσμο που έχει παιχτεί πουθενά δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιοχές της Λευκορωσίας. Είναι ένα θλιβερό προνόμιο αυτό. Να είμαστε εμείς και κάποιες επαρχιακές πόλεις τις Λευκορωσίας» σχολιάζει η σκηνοθέτης.
Τι απαντά η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης», σχολιάζει σχετικά με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), ενώ υπογραμμίζει ότι οι επίμαχες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα «δεν τιμωρούν τη διακινδύνευση της κοινωνικής ειρήνης αλλά την προσβολή σε βάρος του Θεού, σαν να είχε καν ανάγκη τέτοιας προστασίας. Αλλά και η υπεράσπιση αυτών των διατάξεων με επίκληση της κοινωνικής ειρήνης είναι εξόφθαλμα υποκριτική, καθώς όσοι προβάλλουν τέτοια επιχειρήματα είναι, εν τέλει, οι ίδιοι που υποδαυλίζουν τα θρησκευτικά πάθη».
«Η ελευθερία του λόγου και της τέχνης, σε πείσμα της συνταγματικής κατοχύρωσής της, αποτελεί το επιφανέστερο θύμα αυτής της ποινικής μας ιδιαιτερότητας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.