Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ροφήματα με ζάχαρη: Μάθετε πόσο γερνούν τον εγκέφαλο

Η συστηματική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, κυρίως μέσω της αύξησης του σωματικού βάρους και του μεταβολικού συνδρόμου.


Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να επισπεύσει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 4.000 εθελοντές άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε πολυετή μελέτη για την καρδιαγγειακή υγεία, εξετάζοντας τα ευρήματα των μαγνητικών τομογραφιών και τις επιδόσεις τους σε νευρολογικά τεστ.

Συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των τεστ με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη κατανάλωναν καθημερινά οι εθελοντές, τόσο μικρότερος ήταν ο ολικός όγκος του εγκεφάλου τους και τόσο χαμηλότερες οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης.


Ειδικότερα, όσοι έπιναν 1 ή 2 ροφήματα την ημέρα είχαν μείωση στον όγκο του εγκεφάλου τους που αντιστοιχεί σε 1,6 έτη φυσιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από ένα ρόφημα με ζάχαρη ημερησίως.

Ακόμη χειρότερες όμως ήταν οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης, οι οποίες ήταν ανάλογες με αυτές ανθρώπων κατά τουλάχιστον 5,5 χρόνια γηραιότερων.

Όσοι ανέφεραν πως πίνουν πάνω από δύο ροφήματα με ζάχαρη ημερησίως, είχαν όγκο εγκεφάλου 2 χρόνια πιο γερασμένο από το αναμενόμενο για την ηλικία τους και επιδόσεις στα τεστ μνήμης ανάλογες με εκείνες ανθρώπων που έχουν ηλικία 11 έτη μεγαλύτερη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μάθιου Π. Πέιζ, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης «αν και δεν μπορούμε να αποδείξουμε σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ζάχαρη και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση προϊόντων με ζάχαρη».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia.

Πηγή:onmed.gr

Tags
Back to top button