
Η γεωγραφία είναι πεπρωμένο.
Η εν λόγω φράση μπορεί να αποδίδεται στον Ναπολέον Βοναπάρτη, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και το μότο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την περασμένη εβδομάδα, που υπογράμμισαν την επιτυχία του Τούρκου Προέδρου στην αξιοποίηση του μεγάλου σε έκταση και πληθυσμό μεγέθους της χώρας του, της στρατιωτικής ισχύος της και ίσως πάνω απ' όλα, της γεωγραφικής θέσης της για να τις επιτύχει, επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει στη συνέχεια:
Ο Ερντογάν το έκανε αυτό παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε μερικές από τις μεγαλύτερες πολιτικές διαμαρτυρίες που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια μετά τη φυλάκιση του πολιτικού του αντιπάλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ετοιμάζεται η Αθήνα για διόδια κίνησης; Όποιος δεν πληρώσει δεν θα μπαίνει στη πόλη
Δεν είναι περίεργο που ο Ερντογάν αξιοποιεί τα διεθνή κέρδη για να ενισχύσει την θέση του στο εσωτερικό της χώρας του.
Οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας
Η πρώτη νίκη ήταν η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της νέας κυβέρνησης της Συρίας.
Η Τουρκία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο, του εχθρού του Ερντογάν που κυβερνούσε τη Συρία από το 2000, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του.
Ήταν εύστοχο που ο Τραμπ συμπεριέλαβε τον Ερντογάν τηλεφωνικά στη συνάντησή του αυτή την εβδομάδα στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα.
Το ΡΚΚ κατέθεσε τα όπλα
Δεύτερον, η κουρδική μαχητική ομάδα, γνωστή ως PKK, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα διαλύσει και θα τερματίσει τον ένοπλο αγώνα της μετά από μήνες τουρκικής διπλωματίας μέσω παρασκηνίων.
Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος το PKK να διασπαστεί σε μικρότερες ομάδες που θα επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά προς το παρόν, η εξέλιξη αυτή αποτελεί νίκη για την ασφάλεια της χώρας.
Διάσημος οικονομολόγος με μοντέλο "Σωκράτη" προειδοποιεί! Έρχεται γεωπολιτικός εφιάλτης τέλη Μαΐου
Φιλοξενία στην Τουρκία των πρώτων άμεσων συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας
Τρίτον, η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε τις πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων από τον Μάρτιο του 2022, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο να πετάει επίσης από μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην τουρκική πόλη Αττάλεια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εμφανίστηκε, γεγονός που εμπόδισε τον Τραμπ να ταξιδέψει και στην Τουρκία, και η δίωρη συνάντηση φαίνεται να ήταν άκαρπη.
Ωστόσο, υπογράμμισε την ικανότητα του Ερντογάν να πλοηγηθεί τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο, ακόμη και ενώ παρείχε στην Ουκρανία οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Για χρόνια, ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν απορρίψει τον Ερντογάν ως έναν λαϊκιστή αυταρχικό, του οποίου η οικονομία, που μαστίζεται από τον πληθωρισμό, ήταν προβληματική και οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες του ήταν φανταστικές.
Αλλά τώρα ηχεί πιο αληθινό όταν ο Ερντογάν λέει, όπως έκανε τον Δεκέμβριο, «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την τωρινή Τουρκία. Ως έθνος, δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον ορίζοντά μας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Καμία από τις τουρκικές νίκες αυτής της εβδομάδας δεν είναι εξασφαλισμένη
Δεν έχει αποφασιστεί αν η νέα ηγεσία της Συρίας μπορεί να κρατήσει τη χώρα ενωμένη.
Η ειρήνη με το ΡΚΚ είναι εύθραυστη.
Οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά.
Παράλληλα άλλα πιεστικά ερωτήματα παραμένουν άλυτα, όπως το αν ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί με επιτυχία τις σχέσεις με το Ισραήλ, δεδομένων των ανησυχιών ασφαλείας του Νετανιάχου, σχετικά με την εκτεταμένη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Όπως και να έχει όλα αυτά, η εστίαση του Ερντογάν παραμένει στην προστασία τόσο της κληρονομιάς του όσο και της μακροζωίας του μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος.
Προς το παρόν, ο Ερντογάν έχει αποκτήσει σημασία ως απαραίτητος παράγοντας από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και από την Κεντρική Ασία μέχρι την Ευρώπη, όπου ο τουρκικός στρατός θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, εάν η Ευρώπη θέλει να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και τη δική της.
H σημασία των τριών γεωπολιτικών νικών του Ερντογάν για την Ελλάδα
Αναφορικά με την χώρα μας, η σημασία των γεωπολιτικών νικών του Ερντογάν, εάν και εφόσον φυσικά εξασφαλιστούν, κάτι που ο χρόνος θα δείξει είναι:
1.Οι ΗΠΑ φαίνεται να πριμοδοτούν αρχικά την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας, με την στήριξη της Τουρκίας. Ωστόσο το Ισραήλ καιροφυλακτεί και θα χρειαστεί να δοθούν λίαν σοβαρές εγγυήσεις από πλευράς Άγκυρας για μη στοχοποίηση του.
Η Ελλάδα θα επηρεαστεί εάν και εφόσον η Τουρκία αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, αφού η απειλή σε βάρος μας θα μπορεί να εκδηλωθεί από μια επιπλέον κατεύθυνση.
2. Η κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ, είναι λίαν αρνητική εξέλιξη για την χώρα μας, αφού αφενός θα απαγκιστρωθούν μεγάλες σε μέγεθος στρατιωτικές δυνάμεις της 2ης τουρκικής Στρατιάς καθώς και Ειδικές Δυνάμεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Berelli) και Ειδικές Δυνάμεις στρατού ξηράς και Στρατοχωροφυλακής που έχουν πολεμική εμπειρία και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας και αφετέρου θα υπάρξει ηρεμία στο εσωτερικό της Τουρκίας.
3.Τέλος ο τυχόν τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα την στρατηγική υποβάθμιση της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ, αλλά και ολοκλήρου του Αιγαίου, στο οποίο θα έπρεπε να επικρατεί ειρήνη προκειμένου στρατιωτικός εξοπλισμός μέσω Σούδας να διεκπεραιώνεται στο Θρακικό λιμάνι και εκείθεν σιδηροδρομικώς μέσω Βουλγαρίας -Ρουμανίας , στην πολύπαθη χώρα.