
Η Τουρκία θα αναπτύξει Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης της( FSRU) στο εξωτερικό για πρώτη φορά σε συμφωνία με την Αίγυπτο.
Ενεργειακή σύμπλευση Τουρκίας-Αιγύπτου
Η FSRU που ανήκει στην κρατική εταιρεία της Τουρκίας, Turkish Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), θα λειτουργήσει στο εξωτερικό για πρώτη φορά στο πλαίσιο συμφωνίας με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Αιγύπτου EGAS, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar.
και την αντιπροσωπεία του στο υπουργείο στην Άγκυρα.
Σηματοδοτώντας την εκατονταετηρίδα διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ο Bayraktar δήλωσε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν βασικές συμφωνίες για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας.
Οι υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) που «θεσμοθετεί τη συνεργασία μας στους υδρογονάνθρακες και την εξόρυξη», είπε.
«Αυτό περιλαμβάνει σχέδια για την υλοποίηση κοινών προσπαθειών και την ενίσχυση της ανταλλαγής τεχνικών γνώσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η γεωθερμική ενέργεια, το υδρογόνο και τα κρίσιμα ορυκτά», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε την κίνηση ως ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο που θα υποστηρίξει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και για τις δύο χώρες.
Μπορούν η Ευρώπη και η Τουρκία να συνεργαστούν;
«Με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της εθνικής μας ενεργειακής εταιρείας BOTAS και της δημόσιας ενεργειακής εταιρείας της Αιγύπτου EGAS, ένα FSRU από τον στόλο της BOTAŞ θα αναπτυχθεί προσωρινά στο εξωτερικό για πρώτη φορά», δήλωσε ο υπουργός.
«Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτά τα βήματα θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου και εύχομαι τα καλύτερα και για τα δύο έθνη», πρόσθεσε.
Η συμφωνία Αιγύπτου- Höegh Evi
Η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS) υπέγραψε 10ετή συμφωνία ναύλωσης με την Höegh Evi για την ανάπτυξη της Hoegh Gandria ως πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) το τέταρτο τρίμηνο (Q4) του 2026 στο λιμάνι Sumed της Ain Sokhna.
Η FSRU θα παρέχει έως και 1.000 εκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια ανά ημέρα (mmscf/d) μέγιστης δυναμικότητας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Höegh Evi, παγκόσμιος ηγέτης στις υποδομές θαλάσσιας ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη ότι η μετατροπή της Hoegh Gandria από πλοίο μεταφοράς LNG θα ξεκινήσει αμέσως για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση της FSRU.
«Η Höegh Evi είναι περήφανη για τον μακροχρόνιο ρόλο της ως αξιόπιστος εταίρος ενεργειακών υποδομών στην Αίγυπτο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε τη μετατροπή του Hoegh Gandria σε πλωτό τερματικό σταθμό εισαγωγών, αναδεικνύοντας τη μοναδική ευελιξία των θαλάσσιων υποδομών.
Προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της επιτυχημένης μακράς σχέσης που έχουμε με την EGAS και στην υποστήριξη της ανάπτυξης του διαφοροποιημένου ενεργειακού συστήματος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Erik Nyheim, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Höegh Evi.
Αποκάλυψη-Ινδικά ΜΜΕ: Μεγάλη βοήθεια της Τουρκίας στο Πακιστάν σε υλικό και στρατιωτικό προσωπικό
Το Hoegh Gandria FSRU θα αντικαταστήσει το Hoegh Galleon, το οποίο αναπτύχθηκε στην Αίγυπτο τον Ιούλιο του 2024 με προσωρινή ναύλωση από την Australian Industrial Energy Company (AIE) και την Höegh Evi.
Το Galleon θα παραμείνει στην Αίγυπτο για ένα επιπλέον έτος πριν από την ανάπτυξή του στον τερματικό σταθμό LNG στο Port Kembla της Αυστραλίας το 2027.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η EGAS υπέγραψε 10ετή συμφωνία ναύλωσης με την αμερικανική New Fortress Energy για τη μίσθωση ενός δεύτερου FSRU, του Energos Eskimo, στο λιμάνι Sumed της Ain Sokhna, με έναρξη λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο (H2) του 2025.
Η μονάδα έχει χωρητικότητα 160.000 κυβικών μέτρων LNG και δυνατότητα επαναεριοποίησης έως και 750 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (mmcf/d).
Για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Αίγυπτος έχει διεξάγει συνομιλίες με ορισμένες άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Τουρκία και η Κύπρος για τη μίσθωση μιας χούφτας FSRU για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο.
Η EGAS συνεχίζει τις συμβάσεις LNG και την επαναεριοποίηση στην Αίγυπτο για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, που εκτιμάται σε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα κατά μέσο όρο.
Οι προβλέψεις για την κατανάλωση φυσικού αερίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2025 κυμαίνονται μεταξύ 6,3-6,4 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα (bcf/d) σε διάφορους καταναλωτικούς τομείς, σύμφωνα με την Egypt Independent.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εργάζεται για την επιτάχυνση της παραγωγής φυσικού αερίου μέσω νέων δραστηριοτήτων εξερεύνησης και αναπτυξιακών έργων στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο, με στόχο τη μεγιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής.
Πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση πυραύλων στην Τουρκία
Στόχος του Ερντογάν να διασπάσει τη συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου
Όσο και αν με την διπλωματία και κινήσεις καλής θέλησης η Αθήνα επιχειρεί να εξημερώσει το θηρίο, η Τουρκία στοχοποιεί την Ελλάδα,πολεμώντας την επί του παρόντος στον στίβο των Διεθνών σχέσεων, επιχειρώντας να αποσπάσει συμμαχικές χώρες από εμάς, όπως η Αίγυπτος.
Η Τουρκία έχει βάλλει ως πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της να εξομαλύνει τελείως τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, την οποία θεωρεί χώρα κλειδί για την υλοποίηση του παράνομου ιδεολογήματού της, της" Γαλάζιας Πατρίδας' στη ΝΑ Μεσόγειο.
Για να το πετύχει αυτό ο Ερντογάν έχει προσεταιριστεί την Ιταλία σε πρώτο χρόνο, με την οποία μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, ενώ στη βάση του win-win πλευρίζει ενεργειακά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, προκειμένου να κλέψει την Ελληνική ΑΟΖ που εκτείνεται ανατολικότερα Ν.Ρόδου περιλαμβάνοντας και αυτή του συμπλέγματος Καστελορίζου, αφού είναι γνωστό Κάιρο και Αθήνα οριοθέτησαν τις ΑΟΖ τους έχοντας ώς ανατολικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, που διέρχεται από την Λίνδο στη Ν. Ρόδο.
Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο, λειτουργώντας ως μεσάζων, υποσχόμενος ακόμη και την πλήρη ένταξη αυτής στο ΝΑΤΟ .
Φυσικά όλα αυτά έναντι ανταλλαγμάτων στη ΝΑ Μεσόγειο, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διεμβολίζοντας παράλληλα την συμμαχία που έχουν αναπτύξει Αθήνα-Λευκωσία-Κάιρο.