Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας μέσα από την διατροφή;

Είναι γνωστό πως η διατροφή επηρεάζει πολλούς τομείς της υγείας μας. Έτσι λοιπόν, με την κατάλληλη διατροφή, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διάθεση μας, χρησιμοποιώντας σωστές τροφές για τη βελτίωσή της και τον περιορισμό του άγχους.

Με ποιο τρόπο ωστόσο αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί; Ποιος είναι ο ρόλος των προβιοτικών από την μία πλευρά και ποιος εκείνος της ισορροπημένης διατροφής στη ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματτος;  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής, φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για την ενίσχυση του πληθυσμού των «καλών» βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong, μελέτησαν 21 έρευνες και εξέτασαν 1.503 ανθρώπους συνολικά.

Περίπου στα δύο τρίτα εξ αυτών οι συμμετέχοντες είχαν επιλέξει προβιοτικά ως διατροφικές παρεμβάσεις ενώ σε επτά επέλεξαν μη προβιοτικές μεθόδους όπως η  κατάλληλη προσαρμογή της ημερήσιας διατροφής τους.

Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τροφές όπως το κεφίρ, το γιαούρτι και οι πίκλες και επίσης χορηγούνται σε συμπληρώματα.

Περισσότερες από τις μισές μελέτες έδειξαν ότι η ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος επέφερε θετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα άγχους των συμμετεχόντων.

Από τις 14 μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν λάβει προβιοτικά σε συμπληρώματα, στο ένα τρίτο αυτών διαπιστώθηκε πως αυτά ήταν αποτελεσματικά για τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους.

Από την άλλη μεριά σε έξι από τις επτά μελέτες όπου οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν προβιοτικά και πάλι παρατηρήθηκε βελτίωσης της διάθεσής τους – ένα υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξεως του 86%.

Σε ορισμένες από τις 21 μελέτες οι συμμετέχοντες συνέχισαν να λαμβάνουν και αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή. Αλλά οι βελτιώσεις στα συμπτώματα άγχους των συμμετεχόντων παρατηρήθηκαν μόνο στις έρευνες όπου δεν λαμβάνονταν συμπληρώματα προβιοτικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των βακτηρίων του εντέρου χωρίς προβιοτικά, είναι πιο αποτελεσματικές για την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος.

«Υπάρχουν δύο είδη παρεμβάσεων (προβιοτικών και μη-προβιοτικών) για τη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι μη προβιοτικές παρεμβάσεις ήταν πιο αποτελεσματικές από τις προβιοτικές», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ορισμένους περιορισμούς όπως οι διαφορές στο σχεδιασμό κάθε μελέτης, οι συμμετέχοντες, οι παρεμβάσεις και οι μετρήσεις.

Αλλά δήλωσαν ότι η ποιότητα των μελετών ήταν υψηλή και προτείνουν τη ρύθμιση του μικροβιώματος ως μεθόδου αντιμετώπισης των συμπτωμάτων άγχους.

Tags
Back to top button