Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πρώην μυστικός πράκτορας κρούει τον κώδωνα κινδύνου στους Αμερικανούς

Ο Dan Bongino, πρώην πράκτορας της Secret Service και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI, κάλεσε τους Αμερικανούς να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό για 30 ημέρες λόγω της αυξανόμενης απειλής κυβερνοεπιθέσεων και τρομοκρατίας.

Μέσα από το podcast του, ο Bongino εξήγησε ότι οι παραδοσιακές οδηγίες για προετοιμασία 3 ημερών δεν είναι πλέον αρκετές, τονίζοντας ότι η κατάσταση απαιτεί άμεση ετοιμότητα 30 ημερών.

Η Ευρώπη βυθίζεται στα χρέη και προετοιμάζει τους λαούς για πόλεμο!

Οι λόγοι πίσω από την προειδοποίηση

Ο Bongino βάσισε εν μέρει το μήνυμά του σε αντίστοιχες επίσημες οδηγίες που εξέδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να είναι αυτόνομοι για ένα μήνα σε περίπτωση κρίσης.

Η βασική ανησυχία αφορά πιθανές κυβερνοεπιθέσεις από ξένα κράτη, οι οποίες θα μπορούσαν να παραλύσουν το ηλεκτρικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες ή την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο σαμποτάζ σε κρίσιμες υποδομές.

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία 30 ημερών

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες πολιτικής προστασίας για τέτοιες καταστάσεις, η βασική λίστα περιλαμβάνει:

Νερό: Τουλάχιστον 4 λίτρα ανά άτομο την ημέρα για πόση και υγιεινή.

Τρόφιμα: Μη αλλοιώσιμα είδη (κονσέρβες, όσπρια, ρύζι, ξηρούς καρπούς) που δεν απαιτούν ψυγείο ή μαγείρεμα.

Ενέργεια & Φωτισμός: Φακούς, φορητούς φορτιστές (power banks), μπαταρίες και εναλλακτικές πηγές θέρμανσης/μαγειρέματος (π.χ. γκαζάκια).

Φαρμακείο: Απαραίτητα φάρμακα για ένα μήνα και είδη πρώτων βοηθειών.

Οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη (κυρίως στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες) εντείνουν τις εκστρατείες πολιτικής προστασίας.

Οι ίδιες δεν μιλούν φυσικά για πρόβλεψη ενός συγκεκριμένου «τέλους του κόσμου», αλλά για μια στρατηγική αλλαγή προς την «εθνική ανθεκτικότητα» απέναντι σε επερχόμενη παγκόσμια κρίση την οποία δεν προσδιορίζουν με ακρίβεια, εντείνοντας την ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η φιλοσοφία των κυβερνητικών αρχών είναι απλή, "αν οι πολίτες μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν για 3 έως 7 ημέρες", το κράτος θα μπορέσει να επικεντρώσει τις δυνάμεις του στις νοσοκομειακές υποδομές και στα άτομα που έχουν πραγματικά άμεση ανάγκη.

Δεν προσδιορίζουν όμως τι φοβούνται και ετοιμάζουν τον πλανήτη ουσιαστικά για το τι έρχεται, μεταξύ παγκόσμιου πολέμου, ενεργειακό μπλακάουτ , η κάτι άλλο.

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: "Έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα – Να προσέχετε τους μετανάστες"

Κάποιοι ειδικοί ομιλούν για ορισμένα σενάρια απειλών:

Ψηφιακή εξάρτηση και Κυβερνοαπειλές (Cyber warfare)

Η καθημερινότητα βασίζεται απόλυτα στο ίντερνετ, το ηλεκτρικό δίκτυο και τις ψηφιακές πληρωμές. Μια εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση (π.χ. από εχθρικά κράτη ή οργανωμένους χάκερ) μπορεί να παραλύσει τα ATM, τα συστήματα πληρωμών στα σούπερ μάρκετ ή τα δίκτυα διανομής ρεύματος και νερού.

Για τον λόγο αυτό, οι οδηγίες (όπως η βρετανική Be Ready) ζητούν από τους πολίτες να έχουν μετρητά σε φυσική μορφή και ένα αναλογικό ραδιόφωνο με μπαταρίες για να λαμβάνουν ενημερώσεις αν πέσει το δίκτυο.

Γεωπολιτική Αστάθεια και Υβριδικός Πόλεμος

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, το ενδεχόμενο σαμποτάζ σε κρίσιμες υποδομές της Δύσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν εκδώσει αναλυτικά φυλλάδια (όπως το «In case of crisis or war»). Προετοιμάζουν τους πολίτες για το ενδεχόμενο υβριδικών απειλών, διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας ή ακόμη και στρατιωτικής εμπλοκής.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για κρατικά υποστηριζόμενη τρομοκρατία ή δολιοφθορές σε υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και αγωγούς ενέργειας.

Κλιματική Κρίση και Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πλέον σπάνιες. Οι έντονες πλημμύρες, οι καύσωνες, οι χιονοθύελλες και οι τυφώνες (φαινόμενα που εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής) αποδεδειγμένα μπορούν να αποκόψουν ολόκληρες πόλεις από την υδροδότηση και το ρεύμα για μέρες.

 Οι αρχές θέλουν οι πολίτες να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια τέτοια φυσική απομόνωση χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τα σωστικά συνεργεία.

Ευάλωτες Εφοδιαστικές Αλυσίδες 

Η πανδημία του COVID-19 απέδειξε πόσο εύκολα μπορούν να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέσα σε λίγες ώρες λόγω πανικού ή προβλημάτων στις μεταφορές. Τα συστήματα τροφοδοσίας λειτουργούν με τη λογική "Just-in-Time" (τα προϊόντα φτάνουν ακριβώς τη στιγμή που χρειάζονται, χωρίς μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες). Οποιοδήποτε «κρασάρισμα» στις μεταφορές δημιουργεί άμεση έλλειψη.

Ποιο είναι το χρονικό όριο προετοιμασίας ανά χώρα;

Οι οδηγίες διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και το επίπεδο κινδύνου της κάθε χώρας:

3 Ημέρες (72 ώρες): Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ ( Ready.gov).

1 Εβδομάδα (7 ημέρες): Σουηδία, Νορβηγία, Ταϊβάν.

Έως 10 Ημέρες: Γερμανία.

 Ουσιαστικά όμως τόσο οι αρχές στις ΉΠΑ, όσο και στην Βρετανία και αλλού ξέρουν τι περιμένουν ( πιθανόν πόλεμος με την Ρωσία με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων) και προετοιμάζουν από τώρα τους πολίτες τους.

Tags
Back to top button