Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Προσοχή - Δείτε από τι κινδυνεύουν όσοι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά

Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Περίπου ένας στους επτά θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και ένας στους δώδεκα στην ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βαλτιμόρη (8-11 Ιουνίου) και δείχνουν πως η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων είναι υπεύθυνη για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως, ενώ η αντίστοιχη ανεπάρκεια στην κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους, δηλαδή σχεδόν τους μισούς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Παράλληλα, βελτιώνουν την υγεία και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Βικτόρια Μίλλερ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς τόνισε ότι εφόσον η συμπερίληψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας συνιστά ένα τροποποιήσιμο στοιχείο, η νέα έρευνα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για την καρδιαγγειακή λειτουργία, αποτελεί έναυσμα για την υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Tags
Back to top button