Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποιοι ξηροί καρποί «ρίχνουν» την «κακή» χοληστερόλη

Η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, καθώς προκαλεί μείωση των λιπιδίων στο αίμα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια ανέλυσαν στοιχεία από 25 προηγούμενες έρευνες που είχαν γίνει σε επτά χώρες και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα τους.

Οι σχεδόν 600 συμμετέχοντες είχαν υψηλή χοληστερόλη αλλά κανένας εξ αυτών δεν ήταν σε θεραπεία. Στις έρευνες που έγιναν κλήθηκαν να καταναλώνουν 67 γρ. ξηρούς καρπούς ημερησίως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επήλθε μείωση 5,1% κατά μέσο όρο στην ολική χοληστερόλη, κατά 7,4% αποκλειστικά στη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη LDL και κατά 8,3% μείωση της σχέσης LDL προς HDL, που αντιπροσωπεύει την καλή χοληστερόλη αίματος.

Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε μείωση 10,2% στα τριγλυκερίδια σε όσους είχαν υψηλές τιμές, δηλαδή τουλάχιστον 150 mg/dl.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα ποσοστά μείωσης των λιπιδίων ήταν μεγαλύτερα στα άτομα με υψηλή «κακή» χοληστερόλη, ακόμα και στα άτομα που δεν ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, καθώς και στα άτομα που ακολουθούν δυτικά πρότυπα διατροφής, δηλαδή όχι μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η ποσότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών έπαιζε σημαντικό ρόλο στο θέμα της μείωσης των λιπιδίων, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση πρέπει να γίνεται συντηρητικά.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών χωρίς αλάτι ή ζάχαρη και με μέτρο είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη λειτουργία του οργανισμού και ειδικότερα της καρδιάς.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες, βιταμίνες κ.λπ.

Οι φυτικές στερόλες, είναι αυτές που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο.

Πηγή: onmed.gr 

Tags
Back to top button