Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποιοι και γιατί μιλούν στον ύπνο τους;

Οι ψυχολόγοι για αιώνες μελετούν τη συμπεριφορά των ασθενών τους, όταν κοιμούνται. Η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου πάντα γοήτευε τους επιστήμονες, που προσπαθούσαν να τη συνδέσουν με το υποσυνείδητο.

Με τον όρο "Somniloquy" περιγράφουν την κατάσταση, κατά την οποία ασθενείς μιλούν ενώ κοιμούνται. Στους περισσότερους συμβαίνει το εξής:

Καθώς βυθιζόμαστε στον ύπνο, δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (reticular activating system - RAS) του εγκεφάλου σας "αφήνει τον έλεγχο" στον προοπτικό πυρήνα (ventrolateral preoptic nucleus - VLPO). Μόλις αποκοιμηθούμε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει δύο χημικές ενώσεις: τη γλυκίνη και την GABA.

Αυτές οι χημικές ουσίες παραλύουν ουσιαστικά το σώμα σας: εποδίζουν την κίνηση στις φωνητικές χορδές, το στόμα και τους μυς του σώματος, για όσο κοιμάστε.

Ένα ποσοστό 6% όμως μιλούν κανονικά, ακόμα και στο βαθύ ύπνο, συνήθως με ασύνδετες λέξεις, πολλές φορές, δεν ολοκληρώνουν τις λέξεις, ενώ πιο σπάνια μιλούν σαν να κάνουν διάλογο με συνομιλητή.

Σε αυτούς φαίνεται ότι η γλυκίνη και η GABA, δεν επιδρούν. Η ομιλία δεν συνδέεται με κάποια άλλη πάθηση του ύπνου, αλλά φαίνεται να έχει επίδραση στο άγχος. Παρατηρήθηκε ότι πολλοί ασθενείς ξυπνούσαν με τα επίπεδα της αδρεναλίνης ανεβασμένα.

Σπάνια παρατηρείται σε γυναίκες, ενώ τα κρούσματα ομιλίας στη διάρκεια του ύπνου είναι πολλαπλάσια κατά τη παιδική ηλικία.

eradio.gr

 

Tags
Back to top button