
Τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ετοιμάζονται να καταρτίσουν έναν δικό τους χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Τουρκοκύπριος ψευδο-υφυπουργός εξωτερικών Μουσταφά Λακανταμυάλι.
Μιλώντας στην δήλωσε ότι οι εργασίες για ένα θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο «βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό», αν και δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για την ολοκλήρωση του σχεδίου.
Η είδηση έρχεται εβδομάδες αφότου η υποβολή του δικού της θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στην Τουρκία, η οποία επέμεινε ότι τμήματα της θάλασσας που ισχυρίζονται ότι είναι ελληνικά στο σχέδιο ανήκουν στην πραγματικότητα στην Τουρκία.
Συναγερμός στην Ελλάδα για το μπλακ άουτ στη Ιβηρική! Σε επιφυλακή ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για την 1η Μαΐου
Η Ελλάδα αποκάλυψε τον χάρτη της μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) της χώρας, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Νίκο Δένδια να περιγράφει τον σκοπό του χάρτη.
«Για πρώτη φορά, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της. Οι χάρτες πλέον αντικατοπτρίζουν τη χρήση, αλλά και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στις θαλάσσιες ζώνες, την ανάπτυξη του τουρισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις μεταφορές και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων», είπε ο Τουρκοκύπριος ΥΦΕΞ.
Το θέμα του χάρτη έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν και η ελληνική κυβέρνηση, επέμενε ότι ο χάρτης δεν θα έπρεπε να αποτελέσει έκπληξη για την Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα είχε διαταχθεί να καταρτίσει ένα θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση βάζει stop στην ανεξέλεγκτη βιομηχανία επιδομάτων! Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Παροχών
Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε απάντηση στον χάρτη λίγο μετά τη δημοσίευσή του, λέγοντας ότι «ορισμένες από τις περιοχές του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που κήρυξε η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο».
Εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας της χώρας δημοσίευσε τον δικό του χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, περιγράφοντας τις αξιώσεις της στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» της χώρας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε το δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο το 2021.
Η επιβεβαίωση των σχεδίων για τη δημιουργία του δικού της θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου από τα Κατεχόμενα, έρχεται μετά την επιβεβαίωση από τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), Μουχαμέτ Φατίχ Αγιλντίζ, της πρόθεσης της χώρας του να ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου «στο εγγύς μέλλον».
«Οι δραστηριότητές μας στο εξωτερικό συνεχίζονται υπό την ηγεσία του υπουργείου μας σύμφωνα με τις ενεργειακές μας πολιτικές. Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε δραστηριότητες στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στο εγγύς μέλλον, αν θέλει ο Θεός», είπε.
Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε το κυβερνών κόμμα AK της χώρας από βουλευτές της αντιπολίτευσης νωρίτερα μέσα στο έτος, αφότου η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ExxonMobil και η QatarEnergy ξεκίνησαν γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Leyla Sahin Usta του κόμματος AK εξήγησε ότι σύμφωνα με τις θαλάσσιες αξιώσεις που αναγνωρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση, το Οικόπεδο 5 ανήκει στην Αίγυπτο και όχι στην Τουρκία, και ότι ως εκ τούτου δεν είναι δουλειά της Τουρκίας να διαμαρτυρηθεί ή να επιχειρήσει να σταματήσει τις δραστηριότητες της ExxonMobil και της QatarEnergy.
«Σύμφωνα με τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας μας, αυτό βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Αιγύπτου», είπε η ίδια.
Ωστόσο, οι βουλευτές της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης δεν ήταν και τόσο πεπεισμένοι, με τον αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος Iyi, Turhan Comez, μεταξύ των πολλών που εξέφρασαν την αποστροφή του.
«Η περιοχή που γίνεται η γεώτρηση ανήκει στην Τουρκία. Πού είναι τα σκάφη μας; Γιατί δεν μπορούμε να δούμε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» επί τόπου; Πείτε την αλήθεια στο κοινοβούλιο και στο κοινό. Οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ και εμείς απλώς καθόμαστε εδώ και παρακολουθούμε», είπε ο ίδιος.
Το σχέδιο για την διενέργεια ερευνών και εξορύξεων σε Αιγαίο και Κύπρο, μόλις ξεκίνησε σοβαρά πλέον, και η Τουρκία ετοιμάζει να πράξει τα πάντα για να υφαρπάξει γενικά όπου μπορεί, και όσο μπορεί.
Απέναντι της όμως θα βρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που προστατεύουν κάθε εκατοστό των ελληνικών συμφερόντων παντού στην περιοχή.