Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την κίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Το βασικότερο σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι η καούρα, κυρίως λόγω κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα ή της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.

Όταν τα συμπτώματα της ΓΟΠ εκδηλώνονται δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων τότε η διαταραχή θεωρείται χρόνια.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση της ΓΟΠ είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Τροφές που συνδέονται με συχνότερες κρίσεις είναι οι εξής:

- Κόκκινο κρέας

- Λάδια και τροφές με πολλά λιπαρά

- Τροφές με μεγάλη ποσότητα αλατιού

- Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά

- Σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα

- Προϊόντα που περιέχουν μέντα

- Όξινες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή και η σάλτσα ντομάτας

- Πικάντικα φαγητά

Από την άλλη, ορισμένες τροφές φαίνεται να επιδρούν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ΓΟΠ ή και να προλαμβάνουν τις κρίσεις. Ορισμένες από αυτές είναι:

- Προϊόντα με πρωτεΐνες αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως ο τόνος, ο σολομός, τα αμύγδαλα και οι φακές

- Πηγές καλών υδατανθράκων, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και ορισμένοι σπόροι

- Αυγά, παρά τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης που περιέχουν

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ωφέλιμη είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών για την πρόληψη των κρίσεων της ΓΟΠ.

Πηγη: onmed.gr

Tags
Back to top button