Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι τέσσερις τρόποι να ρίξετε τη χοληστερίνη με διατροφή

Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο την ανεβασμένη χοληστερίνη τους απλώς και μόνο κάνοντας μερικές αλλαγές στη διατροφή τους Για παράδειγμα, για όσους καταναλώνουν φανατικά κόκκινο κρέας, η αντικατάστασή του μερικές φορές την εβδομάδα με άπαχο λευκό κρέας και με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 25% ή και περισσότερο.

Επίσης, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών –τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα γαλακτοκομικά– και των τρανς λιπαρών –αναφέρονται ως «(μερικώς) υδρογονωμένα έλαια» στις ετικέτες των τροφίμων– μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χοληστερίνης κατά 5-10%.

Τέσσερα βήματα μείωσης της χοληστερίνης

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνιστούν τέσσερις απλές στρατηγικές μείωσης της χοληστερίνης με τη… δύναμη της σωστής διατροφής:

1. Περιορισμός των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών και κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών
Τα περισσότερα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά. Καλά λιπαρά δίνουν επίσης τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ορισμένα λαχανικά.

2. Αύξηση της πρόσληψης διαλυτών ινών

Διαλυτές ίνες βρίσκονται για παράδειγμα στη βρόμη και στα φρούτα. Το συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

3. Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι σύνθετες ουσίες φυτικής προέλευσης που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερίνη. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό βοηθούν ώστε να απορροφάται μικρότερη ποσότητα χοληστερίνης. Οι στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται μεταξύ άλλων σε χυμούς, γιαούρτια και προϊόντα επάλειψης.

4. Δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού

Μπορεί να τύχει να σας πει ένας φίλος ή συγγενής ότι κατάφερε να ρίξει τη χοληστερίνη τους ακολουθώντας την τάδε ή τη δείνα δίαιτα. Είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κι εσείς τη συγκεκριμένη δίαιτα, είναι όμως πιθανό να μην καταφέρετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες –είτε λόγω γενετικού υποβάθρου είτε βιολογικών διαφορών– κι έτσι ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Αν η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να επαναφέρει τα επίπεδα της χοληστερίνης μέσα στα φυσιολογικά όρια, ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Tags
Back to top button