Με την κυβέρνηση να βρίσκεται εγκλωβισμένη στις συζητήσεις με τους δανειστές, χωρίς ωστόσο να φαίνεται άμεσα μία συμφωνία καθώς αυτά που ζητούνται αδυνατεί να τα περάσει από τους βουλευτές του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας κάνοντας σε λίγη ώρα εισήγηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αναμένεται μάλιστα ο κ. Τσίπρας να ανακοινώσει και την Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση μέσω της ιστοσελίδας της οποίας () θα γίνεται και δημόσια διαβούλευση για το πώς και ποια σημεία του Συντάγματος θα πρέπει να τροποποιηθούν.
Έχουμε γράψει επίσης πώς από το φθινόπωρο το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να επαναφέρει τον εκλογικό νόμο προκειμένου να πετύχει αλλαγές προς το αναλογικότερο με στόχο να κάνει πιο δύσκολη την ανάδειξη της ΝΔ στην εξουσία και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ με ενδεχομένως και άλλους συνεταίρους πέραν των ΑΝΕΛ
Ως προς αυτή καθαυτή την πορεία της διαπραγμάτευσης πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή και να έχει πολιτικές επαφές με ηγέτες, πρωτίστως με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τεχνικών κλιμακίων.
Είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτό δεδομένου ότι οι δανειστές αξιώνουν να υπάρξει μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο, να πετσοκοφτούν οι συντάξεις και βεβαίως να ανοίξει το ασφαλιστικό με αλλαγές που θα είναι επώδυνες για τους πολίτες. Το θέμα αυτό είναι και το πιο σοβαρό, βόμβα στα χέρια της κάθε κυβέρνησης θα έλεγε κανείς, αφού ότι μέτρα και να ληφθούν τα Ταμεία θα είναι μείον.
Οι εργαζόμενοι ολοένα και περισσότερο μειώνονται, οι μισθοί έχουν καταποντιστεί άρα και οι εισφορές και οι συνταξιούχοι αυξάνονται σε μία χώρα που ούτως ή άλλως γερνάει και δεν γεννάει. Συνεπώς, ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια που έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση θεωρούνται ήδη ξεπερασμένα.
Εκτός αυτών πάντως το ΔΝΤ, που η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει επανειλημμένα, όπως έκανε και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραμένει σε μία ανυποχώρητα σκληρή θέση, την οποία έχει επιβάλλει στην πλευρά των δανειστών, η Κομισιόν και οι άλλοι Θεσμοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέληση ή ικανότητα να διαφοροποιηθούν από τη στάση του Ταμείου, οι δε αριθμοί για την πορεία της οικονομίας και ιδίως η επιστροφή στην ύφεση, φέρνουν σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση και μάλλον απομακρύνουν την όποια συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός με συνεργάτες του, εκτιμήθηκε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να πάρει ακόμη δύο μήνες, φτάνοντας τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Ήδη, το σενάριο περί επίτευξης μίας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου απομακρύνεται, με εκείνο της 7ης Απριλίου να αρχίζει να συζητείται ως πιο πιθανό.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην άρνησή της να υπογράψει μία επαχθή συμφωνία μόνο και μόνο για να κερδίσει κάποιο χρόνο, το μεγάλο πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η πολιτική ατζέντα με την οποία θα πορευτεί το επόμενο διάστημα και πώς θα αντισταθμίσει το βαρύ κλίμα που θα κυριαρχήσει εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων και της αδυναμίας να ξεπεραστεί η εκκρεμότητα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με συζητήσεις για την συνταγματική αναθεώρηση.