Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία αλλά το 52% ψήφισε παραμονή στο ισπανικό βασίλειο

Διφορούμενο είναι το αποτέλεσμα των καταλανικών εκλογών και διχάζει ακόμα περισσότερο την Καταλονία καθώς τα κόμματα που επιζητούν την ανεξαρτησία πάλι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο αλλά έχασαν δύο έδρες ενώ ως προς το άθροισμα των ψήφων οι ενωτικοί υπερισχύουν με ποσοστό 52%

Την ίδια στιγμή κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο οι Ciudadanos (κεντροδεξιά) οι οποίοι στηρίζουν την ενότητα του ισπανικού βασιλείου.

Παρόλα αυτά το ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχασε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Καταλονία αποκαλύπτει ότι οι Καταλανοί, είτε αυτονομιστές είτε ενωτικοί, έχουν θυμώσει πάρα πολύ από την βίαιη καταστολή που επέβαλε εν πανικώ ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά το παράνομο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 1 Οκτωβρίου.

Έτσι λίγους μήνες μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που θορύβησε την Ευρώπη αλλά δεν προχώρησε ποτέ διότι απλούστατα η Καταλονία ΔΕΝ διαθέτει δύναμη και πόρους για να το κάνει αυτό (όλες οι επιχειρήσεις έφευγαν ομαδικώς από την Βαρκελώνη και μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές της Ισπανίας), η αβεβαιότητα επιστρέφει καθώς οι αυτονομιστές θα επιχειρήσουν και πάλι να διχάσουν όχι μόνο την Ισπανία αλλά και την ίδια την Καταλονία καθώς ο αριθμός των υποστηρικτών τους δεν είναι τέτοιος που να νομιμοποιεί μια ξεχωριστή πορεία της περιοχής από το βασίλειο της Μαδρίτης.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής.

Έχουν δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ότι το 2015. «Ο Πουτζδεμόν πρόεδρος, πρόεδρος!», ξέσπασαν οι υποστηρικτές του ηγέτη που καθαίρεσε η Μαδρίτη, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.

«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν!», τόνισε με ικανοποίηση λίγη ώρα αργότερα από τις Βρυξέλλες, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο ηγέτης της αυτονομιστικής καταλανικής δεξιάς, το ψηφοδέλτιο του οποίου κατετάγη πρώτο στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

Μόνο που επί της ουσίας ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ κάτι. Πάλι δεν μπορεί να επιστρέψει καθώς τον περιμένουν οι ισπανικές δικαστικές αρχές ενώ και στην Ευρώπη δεν είναι κορόιδα να τον υποστηρίξουν καθώς θα τους περιμένουν ανάλογες τύχες στις δικές τους χώρες στα επόμενα χρόνια αφού ζούμε στην εποχή που ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να φτιάξει δικό του κράτος και «έθνος»

Το αποτέλεσμα της Πέμπτης αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι καθώς ο ίδιος αποδοκιμάστηκε προσωπικά. 

Πάντως η πραγματικότητα στην Καταλονία είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ’ ότι υποδεικνύει ο συσχετισμός δύναμης των αυτονομιστών και των υποστηρικτών της παραμονής στην Ισπανία στην τοπική Βουλή, που παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτος σε σύγκριση με εκείνον των τελευταίων εκλογών, καθώς οι αυτονομιστές… μετρήθηκαν λιγότεροι.

Χάρη στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα στην Καταλονία, το οποίο ωφελεί τις αγροτικές περιοχές, όπου έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη, οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους: το 47,6% των Καταλανών ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, όμως το 52% αυτά που τάσσονται εναντίον της απόσχισης.

Συνεπώς μια απόσχιση δεν μπορεί να γίνει ούτε για αστείο.

Οι καταλανοί ψηφοφόροι, που χθες κατέρριψαν το ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής σε μια εκλογική αναμέτρηση στην επαρχία (82%) ανέδειξαν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην επαρχία το φιλελεύθερο, κεντροδεξιό κόμμα Σιουδαδάνος, το οποίο τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας.

Με όλα αυτά αν καταφέρουν να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια συμμαχία, οι αυτονομιστές θα ξαναπάρουν τα ηνία σε αυτή την επαρχία, που η Μαδρίτη έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχό της επικαλούμενη για πρώτη φορά το Άρθρο 155 του Συντάγματος για να παύσει την τοπική κυβέρνηση και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο που ανακήρυξε μονομερώς τη θνησιγενή ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Φραν Ρόμπλες, ένας 26χρονος γιατρός που ψήφισε ένα από τα αυτονομιστικά κόμματα, παραδέχθηκε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του αφήνει «μια πολύ παράξενη αίσθηση». 

«Κερδίσαμε με βάση τον αριθμό των βουλευτών, αλλά όχι με βάση τον αριθμό των ψήφων. Και το ένα και το άλλο στρατόπεδο μπορεί να πει πως κέρδισε. Αυτό αντανακλά πολύ καλά την πραγματικότητα, η οποία είναι πως η Καταλονία είναι πολιτικά διχασμένη και ο μόνος τρόπος να απαντηθεί η ερώτηση είναι να τεθεί καθαρά, σε ένα (νέο) δημοψήφισμα».

Η ψηφοφορία έγινε χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό επεισόδιο, παρά τις εβδομάδες έντασης, μια κρύα αλλά ηλιόλουστη μέρα.

Ο Πουτζντεμόν παρακολουθούσε την καταμέτρηση από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μαζί με τέσσερις πρώην υπουργούς της περιφερειακής κυβέρνησης, σε μια μάταιη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλην όμως η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση της Μαδρίτης, χαρακτηρίζει την κρίση εσωτερική υπόθεση της χώρας και τάσσεται υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία, κάτι που έσπευσε να υπενθυμίσει χθες το βράδυ. Η θέση της ΕΕ για την Καταλονία είναι «καλώς εγνωσμένη» και «δεν θα αλλάξει», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εκλογές κηρύχθηκαν την 27η Οκτωβρίου από τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έθεσε την Καταλονία υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης, διέλυσε την τοπική Βουλή και την τοπική κυβέρνηση, όλα τα μέλη της οποίας διώκονται από την ισπανική δικαιοσύνη για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος επειδή χρησιμοποίησαν χρήματα από τα κρατικά ταμεία για να προωθήσουν την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας (το οποίο και ισχύει)

Την 27η Οκτωβρίου, 70 από τους 135 καταλανούς βουλευτές ανακήρυξαν μονομερώς μία «Καταλανική Δημοκρατία» που έμεινε νεκρό γράμμα, εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων αυτονομιστών για «στάση», διαδηλώσεων, αποκλεισμών τρένων, και της έναρξης της μαζικής φυγής επιχειρήσεων.

Για την Ινές Αριμάδας, την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σιουδαδάνος, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών κάνει «ένα πράγμα ακόμη πιο καθαρό (…) η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει την ενότητα με τους υπόλοιπους Ισπανούς και τους Ευρωπαίους, και τα εθνικιστικά κόμματα δεν μπορούν ποτέ πια να μιλούν εξ ονόματος της Καταλονίας, διότι η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς».

Κακά τα ψέματα η καταλανική ιστορία της ανεξαρτησίας είναι πολύ παράξενη καθώς έχει αποκαλυφθεί ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται ακόμα και ο Τ.Σόρος.

Οι Καταλανοί ουδέποτε καταπιέστηκαν από τους Ισπανούς διότι απλούστατα είναι και οι ίδιοι... Ισπανοί.Η ισπανική εθνότητα ιδρύθηκε επίσημα το 1460 όταν Καταλανοί και Καστιγιάνοι ένωσαν τα βασίλειά τους σε ένα μεγάλο βασίλειο το οποίο έμελε να αποκτήσει διαστάσεις πανίσχυρης αυτοκρατορίας. 

Το ισπανικό στέμμα για δύο αιώνες περίπου κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μέχρι την άνοδο μιας άλλης αυτοκρατορίας, της βρετανικής.

Tags
Back to top button