Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη για το πώς μπορούμε να προλάβουμε ένα εγκεφαλικό

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως ο «υγιεινός» τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 306.473 ενήλικες, ηλικίας 40-73 ετών, χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, τους οποίους παρακολούθησαν για 7 χρόνια κατά μέσο όρο. Στις αναλύσεις, συμπεριλήφθηκαν 90 γονίδια που είναι γνωστό ότι συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και τέσσερις τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, ο δείκτης μάζας σώματος και η σωματική δραστηριότητα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που είχαν «ανθυγιεινές» συνήθειες, δηλαδή κάπνιζαν, δεν κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρι, δεν είχαν καλή διατροφή δηλαδή, ήταν παχύσαρκοι και δεν ασκούνταν συστηματικά, είχαν 66% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση.

Μεταξύ των τροποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, σημαντικότερη φάνηκε να είναι η επίδραση του καπνίσματος και του υπερβάλλοντος βάρους. Τέλος, οι συμμετέχοντες που είχαν γενετική προδιάθεση και «ανθυγιεινές» συνήθειες βρέθηκαν να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους δεν είχαν το γενετικό υπόβαθρό και παράλληλα ακολουθούσαν έναν «υγιεινό» τρόπο ζωής.

Πηγή neadiatrofis.gr

Tags
Back to top button