Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής;- Έρευνα δίνει την απάντηση

Ελπίδες δίνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που δημοσίευσε το Journal of Affective Disorders Reports και δίνουν στους ανθρώπους που πάσχουν από διπολική διαταραχή την πεποίθηση πως μπορούν να απαλλαγούν ολοκληρωτικά από τα συμπτώματά τους. Διαπιστώθηκε μάλιστα, ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με διπολική διαταραχή, το 43% είχε απαλλαγεί από όλα τα συμπτώματα, ενώ περίπου 1 στους 4 (23,5%) θεωρούνταν ψυχικά υγιής.

Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, τα άτομα με ιστορικό διπολικής διαταραχής εξακολουθούν να έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να ευημερήσουν συγκριτικά με τα άτομα χωρίς ιστορικό, καταδεικνύοντας μια σημαντική ανισότητα. «Ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση διαφόρων παραγόντων, προκύπτει ότι τα άτομα με ιστορικό της πάθησης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην επίτευξη πλήρους ψυχικής υγείας», αναφέρει η Melanie J. Katz, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για την πορεία ζωής και τη γήρανση του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Η αντιμετώπιση των πολύπλευρων αναγκών αυτών των ατόμων απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που να περιλαμβάνει κοινωνική υποστήριξη, αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης και πρόσβαση σε κατάλληλους πόρους και υπηρεσίες», προσθέτει.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από την έρευνα Canadian Community Health Survey-Mental Health της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά, συγκρίνοντας 555 άτομα με ιστορικό διπολικής διαταραχής με 20.530 ερωτηθέντες χωρίς ιστορικό. Για να χαρακτηριστούν ως ψυχικά υγιή άτομα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μην έχουν διαγνωστεί το τελευταίο έτος με καμία ψυχική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής, της κατάθλιψης, των διαταραχών χρήσης ουσιών ή των αυτοκτονικών σκέψεων. Έπρεπε, επίσης, να αναφέρουν σχεδόν καθημερινά ότι αισθάνονται ευεξίαευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή. Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι η επίτευξη της ψυχικής υγείας ήταν ευκολότερη για τους παντρεμένους, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με υψηλότερο εισόδημα και εκείνους που δεν είχαν ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών ή αλκοόλ.

«Η παρουσία ενός ανθρώπου εμπιστοσύνης αναδείχθηκε ως ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην επίτευξη πλήρους ψυχικής υγείας», σημειώνει η Ishnaa Gulati, πρόσφατη απόφοιτος του Master of Public Health από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana. «Η υιοθέτηση της πνευματικότητας ως μηχανισμού αντιμετώπισης και η απουσία χρόνιου πόνου αναγνωρίστηκαν επίσης ως ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες για την ψυχολογική ευημερία», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία των παρεμβάσεων που προωθούν τα υποστηρικτικά περιβάλλοντα, τους κοινωνικούς δεσμούς και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ανησυχιών για τη σωματική υγεία, όπως ο χρόνιος πόνος. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν σημαντικά τα άτομα με διπολική διαταραχή, ώστε ο δρόμος για την ανάρρωση να γίνει ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τις πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διπολική διαταραχή και την απαιτητική φύση της ανάρρωσης. «Προσδιορίζοντας τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πλήρη ψυχική υγεία, η έρευνά μας προσφέρει αξιοποιήσιμες πληροφορίες για τους κλινικούς γιατρούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούν να υποστηρίξουν αυτόν τον πληθυσμό, ώστε να επιτύχει όχι μόνο ύφεση συμπτωμάτων, αλλά και συνολική ευημερία. Ελπίζουμε ότι οι πάσχοντες από τη διαταραχή, οι κοντινοί τους άνθρωποι, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας θα ενθαρρυνθούν όταν μάθουν ότι το 1/4 των ερωτηθέντων που είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή είναι τώρα ακμαίοι και ευτυχισμένοι με τη ζωή τους σχεδόν καθημερινά», σχολίασε, από την πλευρά της, η Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Factor-Inwentash του Πανεπιστημίου του Τορόντο και διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Πορεία Ζωής και τη Γήρανση.

Tags
Back to top button