Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται βασικός ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης

Στο συνέδριο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Όπως δήλωσε, η χώρα εξελίσσεται σε κομβικό σημείο για τη ροή ενέργειας προς τα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την κεντρική–ανατολική Ευρώπη, αποτελώντας κρίσιμη γέφυρα για το αμερικανικό LNG.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει επιστρέψει σε τροχιά σταθερότητας, με πρωτογενή πλεονάσματα, βελτιωμένο χρέος και ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επιπλέον, τόνισε ότι η ισχυρή κυβερνητική σταθερότητα και η δεύτερη κυβερνητική θητεία ενισχύουν την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Θέση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συζητήσεις περί ειρηνευτικού σχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συναίνεση της ίδιας της Ουκρανίας. Εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το Κίεβο.

Διατλαντικές σχέσεις και Τουρκία

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αμερικανικές εκλογές και τις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές και στρατηγικές. Όπως είπε, στόχος απέναντι στην Τουρκία είναι η διατήρηση διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ σημείωσε ότι βασική ελληνική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Συνεργασία με Σιγκαπούρη και ρόλος της Ελλάδας στην Ασία

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ομόλογό του Lawrence Wong, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασίας σε τομείς όπως:

  • ενέργεια

  • ναυτιλία

  • ψηφιακή διακυβέρνηση

  • επενδύσεις

  • ελεύθερο εμπόριο

Όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής», ειδικά σε συνεργασία με τις χώρες της ASEAN.

Οικονομία και ακρίβεια

Μιλώντας για την εσωτερική οικονομική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της παρά τις πιέσεις του κόστους ζωής. Όπως ανέφερε, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα ελάφρυνσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν ήδη προωθηθεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων το συνταξιοδοτικό.

Tags
Back to top button