Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«ΜΕΔΟΥΣΑ 11» - Ο εφιάλτης του Ερντογάν! -“Μεσογειακό Τείχος” από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και ΗΑΕ

Επίδειξη ισχύος σε θάλασσα, στεριά και αέρα από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και ΗΑΕ στην άσκηση «Μέδουσα 11». Έστειλαν δυναμική απάντηση στην Άγκυρα.

Άριστη συνεργασία, άρτια εκπαίδευση, άψογος συντονισμός και απόλυτη επιτυχία στα απαιτητικά σενάρια της άσκησης. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» στην Κρήτη, την οποία διοργάνωσαν Ελλάδα και Αίγυπτος και έδωσαν το «παρών» η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα, επιβεβαίωσε για μια ακόμη χρονιά πως Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έχουν αναπτύξει σε εξαιρετικό επίπεδο την στρατιωτική τους συνεργασία, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που με κάθε ευκαιρία επιδιώκουν τη συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εντάσσονται όλο και πιο έντονα στον άξονα ασφαλείας που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο ΥΕΘΑ στην άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 11”

Την πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11» παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το Μάλεμε της Κρήτης, κατά τη χθεσινή Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών.


«Το γεγονός ότι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έρχονται κοντά, εμπλέκοντας τα στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεών τους σε ένα πεδίο εντατικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, δείχνει την αληθινή βούληση αυτών των χωρών να αποτελέσουν ένα πλέγμα προάσπισης και ενίσχυσης του περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Με την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», συνέχισε, «μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις στο τι συνιστά παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας και αντιστοίχως τι συνιστά αποσταθεροποιητικούς παράγοντες στην περιοχή».

«Αποδεικνύουμε τη σύμπτωση απόψεων και αντιλήψεων με αυτές τις εντυπωσιακές ασκήσεις, οι οποίες από χρονιά σε χρονιά αυξάνονται σε σημασία και σε εμβέλεια» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.

Υπουργός Άμυνας Κύπρου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης υπογράμμισε:

«Σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δίνει η σημερινή άσκηση».

Συνεχάρη, δε, τον ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο αλλά και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες ενώ επισήμανε ότι από στρατιωτικής πλευράς «είναι πολλά τα οφέλη που αποκομίζουμε» ενώ συνέχισε:

«Σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι, εκτός από την ανταλλαγή εμπειριών και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεών μας, να δίνουμε το αίσθημα ασφαλείας στην περιοχή προκειμένου οι κοινωνίες των κρατών να μπορούν απρόσκοπτα να επιδίδονται στα ειρηνικά τους έργα».

Το σενάριο της άσκησης

Το σενάριο ξεδιπλώθηκε, αρχικά, με διαδοχικές ρίψεις αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα Chinook CH-47D ενώ, ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε ρίψη ελαστικής λέμβου με προσωπικό με τη μέθοδο του Helo Casting από ελικόπτερο Chinook CH-47D στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Μάλεμε.

Στη συνέχεια, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποβιβάζεται με στατικό ιμάντα από ελικόπτερο Chinook CH-47D στον αεροδιάδρομο ενώ στην παραλία διεξάγεται συνδυασμένη αποβατική ενέργεια πεζοναυτών.

Την επιχείρηση υποστηρίζουν από αέρος από μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής και αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και επιθετικά ελικόπτερα.

Η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11» βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Στην άσκηση, φέτος συμμετέχουν ως παρατηρητές ανώτατα στρατιωτικά στελέχη από Γαλλία, Ινδία, Ιορδανία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Σαουδική Αραβία.

Μήνυμα στην Άγκυρα

Απέναντι στον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώτος Ερντογάν, η Χώρα μας δημιουργεί μια τεράστια «ασπίδα» σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τείνοντας χείρα φιλίας και συνεργασίας στις χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου.

Πλέον είναι φανερό ότι τα ηχηρά μηνύματα που στέλνει στην Άγκυρα το ισχυρό μέτωπο συνεργασίας που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο – με τη χώρα μας να παίζει σ’ αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο – δεν διατυπώνονται μόνο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και με σχέδια και σενάρια ασκήσεων όπως, της προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων, που ήταν μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 11».

Ασκήσεις όπως αυτή που διεξήχθη γύρω από το «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου, την Κρήτη, αποτελούν σαφέστατα ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιμένει στην επικίνδυνη τακτική των προκλήσεων, των απειλών και των αναθεωρητικών βλέψεων.

Σε πανικό οι Τούρκοι – Απάντησαν με υπερπτήσεις

Την ώρα που Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και ΗΑΕ πραγματοποιούσαν απόβαση στον κόλπο του Μάλεμε στην Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα 11», οι Τούρκοι εξέφραζαν τον εκνευρισμό τους με αλλεπάλληλες υπερπτήσεις στο ανατολικό Αιγαίο.

Δείτε βίντεο:

Tags
Back to top button