Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Με αυτό τον τρόπο τα αναψυκτικά επηρεάζουν τα οφέλη της πρωτεΐνης

Τα αναψυκτικά ποτέ δεν θεωρήθηκαν ως κάτι ευεργετικό για τον οργανισμό μας και άπαντες προτείνουν να σταματήσουμε την κατανάλωσή τους, ενώ «απενεργοποιούν» τα οφέλη της πρωτεΐνης.

Μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε πως η κατανάλωση ενός αναψυκτικού ή ποτού με ζάχαρη μαζί με γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη επηρεάζει τον μεταβολισμό και δημιουργεί περισσότερο λίπος.

Ο συνδυασμός περιορίζει την αξία της πρωτεΐνης, η οποία αυξάνει τον κορεσμό, και μειώνει την πρόσληψη ενέργειας.

Τα τρως και σε “τρώνε”. Διότι μπορεί οι πρωτεΐνες να χορταίνουν και να αυξάνουν τις καύσεις, αλλά μαζί με ζαχαρούχο ρόφημα ωθούν το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Επιπλέον τα ροφήματα με τη ζάχαρη αυξάνουν την όρεξη για περισσότερο φαγητό, λίγο μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

Η επιστημονική ομάδα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 27 ενήλικες με υγιές βάρος. Σε εργαστηριακές συνθήκες καταγραφόταν το ποσοστό του οξυγόνου που εισέπνεαν και το διοξείδιο του άνθρακα που εξέπνεαν, ενώ γινόταν και συλλογή δειγμάτων ούρων.

Η έρευνα

Τα γεύματα που κατανάλωναν οι εθελοντές περιείχαν τρία είδη θρεπτικών ουσιών, υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη, ώστε να διαπιστωθεί πώς οι επιπλέον υδατάνθρακες, υπό τη μορφή του αναψυκτικού, επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπαρών και των πρωτεϊνών. Τη μια ημέρα έφαγαν δύο γεύματα που περιείχαν 15% πρωτεΐνη και την άλλη δύο γεύματα με 30% πρωτεΐνη. Τα γεύματα περιείχαν ψωμί, τυρί, πατάτες, βούτυρο και ζαμπόν, προσφέροντας στον οργανισμό 17 γραμμάρια λίπους και 500 θερμίδες.

Οι εθελοντές τη μια ημέρα ήπιαν ένα αναψυκτικό με γεύση κεράσι – που περιείχε ζάχαρη – και την άλλη ίδιο αναψυκτικό, αλλά χωρίς ζάχαρη. Όταν έφαγαν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και τα συνόδευαν με αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη, έτειναν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, συγκριτικά με όταν έτρωγαν το ίδιο γεύμα αλλά έπιναν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. «Μας εξέπληξε ο αντίκτυπος των ροφημάτων με ζάχαρη στον μεταβολισμό, όταν συνδυάζονται με γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Σάνον Κάσπερσον, βιολόγος στο Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μείωναν την οξείδωση του λίπους κατά 8%, μια διαδικασία που δίνει το έναυσμα για την αποδόμηση των μορίων λίπους. Επίσης, όταν το αναψυκτικό συνδυαζόταν με 15% πρωτεΐνη, μείωνε την οξείδωση του λίπους κατά 7,2 γραμμάρια κατά μέσο όρο, ενώ το ίδιο αναψυκτικό με γεύμα με 30% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μείωνε την οξείδωση του λίπους κατά 12,6 γραμμάρια.

Tags
Back to top button