
Oι δηλώσεις του κ. Δένδια μπροστά στον Τσαβούσογλου, άναψαν για τα καλά τα αίματα. Εκτός κι αν ο τσαμπουκάς που έγινε ήταν προσυννενοημένος.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας καθώς επίσης μίλησε και για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παίρνοντας το λόγο έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Απευθυνόμενος στο Νίκο Δένδια ανέφερε προκλητικά: «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατησουμε ανοιχτούς τους διαύλους».
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας πήρε ξανά το λόγο και τόνισε ότι «η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου». «Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν» τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στα θέματα των χωρικών υδάτων αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου στα οποία είχε αναφερθεί ο κ. Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτό το θέμα υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο η Τουρκία το θυμήθηκε τη δεκαετία του 1950.
Η συνάντηση ξεκίνησε τις 16:30 και ολοκληρώθηκε περίπου 1 ώρα εργότερα. Πραγματοποιήθηκε στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν «οι διμερείς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα».
Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δήλωσε πως συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του πως υπάρχουν τομείς ανάπτυξης της συνεργασίας και συμφωνήσαμε, όπως είπε, να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα.
Για τη βελτίωση των σχέσεων όμως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν τις σχέσεις ανέφερε ο κ.Δένδιας και τόνισε πως οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας.
Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και προσέθεσε πως δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.
Την κατ’ ιδία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών διαδέχονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στα κατεχόμενα, στην Κύπρο, προκειμένου να συναντηθεί με την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.
Στην Κύπρο, αύριο, θα μεταβεί και ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να λάβει μέρος στην τετραμερή σύνοδο υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.
Τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην ‘Αγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε επί 45 λεπτά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.
«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου» ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανέβασε στα social media μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τη συνόδευσε με το ακόλουθο σχόλιο. «Κατά την έναρξη της επίσκεψής μου στην Άγκυρα έγινα δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας R.T.Erdogan – Starting my visit in #Ankara, I was received by Turkish President».
Η συνάντηση Έρντογάν-Δένδια ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά. Το αίτημα έγινε μέσω της διπλωματικής οδού, από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, το μεσημέρι της Τετάρτης. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Νίκος Δένδιας συζήτησε σχετικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ας ελπίσουμε να θέλει να κάνει ένα άνοιγμα» για τις προθέσεις του προέδρου της Τουρκίας που ζήτησε να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια.
«Είμαστε έτοιμοι για τα καλύτερα και τα χειρότερα»
Διπλωματική πηγή στην Αθήνα αναγνώρισε την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Νίκο Δένδια σαν μια συμβολική κίνηση, με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να δείξει διεθνώς την σημασία που αποδίδει στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Προφανώς όμως η «χειρονομία» του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αλλαγή στρατηγικής της Άγκυρας. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο όπου η Ελλάδα έχει σαφή και απαράγραπτα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την προειδοποίησή του ότι θα στείλει πλοία στην Κύπρο αν θεωρήσει ότι η Τουρκία… αδικείται.