Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Λα Πάλμα: Συνεχίζει να ρέει η λάβα από το ηφαίστειο - Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Η λάβα από την πρώτη έκρηξη ηφαιστείου σε χερσαία περιοχή στα Κανάρια Νησιά εδώ και 50 χρόνια ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα τμήματος του δήμου του Ελ Πάσο στο νησί Λα Πάλμα και να ζητήσουν από αυτούς που θέλουν να δουν το φαινόμενο από κοντά να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι από τη συνοικία Τακάντε Άλτο απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους αργά χθες και νωρίς σήμερα αφού λάβα άρχισε να ρέει από άλλη σχισμή στην πλαγιά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο, δήλωσε ο δήμαρχος του Ελ Πάσο Σέρχιο Ροντρίγκεθ στο κρατικό δίκτυο TVE.

«Η λάβα που ρέει προς τη θάλασσα είναι λίγο απρόβλεπτη και έχει εκτραπεί από την πορεία της», δήλωσε ο Ροντρίγκεθ.

Περίπου 6.000 από τους 80.000 ανθρώπους που ζουν στο νησί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έως τώρα για να γλιτώσουν από την έκρηξη του ηφαιστείου, σύμφωνα με το TVE.

Το ηφαίστειο εξερράγη την Κυριακή, αφού το Λα Πάλμα, το βορειοδυτικότερο νησί στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, είχε σειστεί από χιλιάδες δονήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Λάβα εκτινάχθηκε σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον αέρα, με αποτέλεσμα να καούν δασικές εκτάσεις ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων κινήθηκαν προς τον ωκεανό σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί αλλά εικόνες από drone έδειξαν δύο ποτάμια μαύρης λάβας να αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένη γη καθώς προχωρούσαν από το δυτική πλευρά του ηφαιστείου προς τη θάλασσα.

Ειδικοί λένε ότι εάν και όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκρήξεις και σύννεφα τοξικών αερίων.

Οι λιμενικές αρχές έχουν αποκλείσει μια θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικών μιλίων ως μέτρο πρόληψης προκειμένου να «αποτραπούν οι περίεργοι και τα αέρια να μην επηρεάσουν τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου Μαριάνο Χερνάντεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. Ο ίδιος ζήτησε από αυτούς που ενδιαφέρονται για το φυσικό φαινόμενο να αποφύγουν να πλησιάσουν την περιοχή.

Το ποτάμι της λάβας αναμενόταν αρχικά να φθάσει στην ακτή χθες βράδυ, αλλά η ταχύτητα με την οποία κινείται επιβραδύνθηκε τις τελευταίες ώρες.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε ένα ποτάμι λιωμένων πετρωμάτων να ‘καταπίνει’ αργά ένα σπίτι στο χωριό Λος Καμπίτος και το εσωτερικό του να πιάνει φωτιά με τις φλόγες να βγαίνουν από τα παράθυρα και τη σκεπή.

Έως σήμερα το πρωί, η λάβα είχε καλύψει έκταση 1.030 στρεμμάτων και είχε καταστρέψει 166 σπίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν πει ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να φοβούνται για την ασφάλειά τους εφόσον ακολουθούν τις συστάσεις των αρχών.

Tags
Back to top button