Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τι αποκαλύπτει ο πρώην Αμερικανός αναλυτής Τζόναθαν Πόλαρντ για τον επόμενο πόλεμο του Ισραήλ

Ο Τζόναθαν Πόλαρντ, Αμερικανός πρώην αναλυτής πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, αποκάλυψε το τι έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που σίγουρα αφορά άμεσα και την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Πριν αναφέρουμε οτιδήποτε για τον ίδιο τονίζουμε ότι το Ισραήλ μόλις χθες  παρέλαβε το πρώτο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-46 Pegasus, με το παρατσούκλι «Gideon», από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το προηγμένο δεξαμενόπλοιο προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Nevatim -μία από τις μεγαλύτερες βάσεις της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας- στις 27 Μαΐου 2026.

Σήμα κινδύνου Παπαδόπουλου για τον Κορινθιακό Κόλπο! "Με τους προσεισμούς δεν παίζουμε"

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Eyal Zamir, παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή εισαγωγής, όπου το αεροσκάφος (σειριακός αριθμός 301) καλωσορίστηκε επίσημα σε υπηρεσία και τοποθετήθηκε σε μια νέα μοίρα ανεφοδιασμού.

Αυτή η παράδοση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναβάθμιση του στόλου εναέριου ανεφοδιασμού του Ισραήλ. Το KC-46 μπορεί να μεταφέρει σημαντικά περισσότερα καύσιμα (έως 212.000 λίβρες) και ταυτόχρονα να ανεφοδιάζει περισσότερα αεροσκάφη από τα παλαιά δεξαμενόπλοια Boeing 707 «Re’em» που θα αντικαταστήσει σταδιακά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο  Τζόναθαν Πόλαρντ ήταν εργαζόμενος ως πολιτικός αναλυτής στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία των Πληροφοριών του Αμερικανικού Ναυτικού, όπου και  απέσπασε και παρέδωσε στο Ισραήλ χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα, και σίγουρα γνωρίζει πολλά. 

Ο πρώην κατάσκοπος δήλωσε πρόσφατα ότι η επόμενη μεγάλη σύγκρουση του Ισραήλ θα διεξαχθεί εναντίον της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της πρόσφατης εισόδου του ίδιου  στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, όπου προωθεί μια σκληροπυρηνική δεξιά ατζέντα.

Σε συνέντευξή του ο Πόλερντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα έχουμε τόσο εύκολο έργο με τους Τούρκους όσο είχαμε με τους Ιρανούς. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον επόμενο πόλεμο, ο οποίος πιθανότατα θα είναι εναντίον της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Η καταιγίδα έρχεται».

Ο Πόλαρντ,  ο οποίος εξέτισε 30 χρόνια κάθειρξης στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο).

Η ρητορική του επικεντρώνεται στην  πλήρη στρατιωτική αυτονομία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ έχει ουσιαστικά τελειώσει, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν.

Ο ίδιος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και του επαναποικισμού της από Ισραηλινούς.

Έχει εισηγηθεί τη χρήση όπλων ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) εναντίον του Ιράν ως προληπτικό μέτρο.

Ο ίδιος γνωρίζει την άνοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και τα σχέδια της Άγκυρας για έλεγχο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι το πιο καυτό σημείο του Κόσμου μαζί με το Στενό του Ορμούζ.

Άλλωστε από αυτήν την περιοχή διέρχονται χιλιάδες εμπορικά πλοία, δεξαμενόπλοια, πολεμικά, σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή η χώρα του υλοποιεί ενεργειακά σχέδια με Κύπρο και Ελλάδα, ενώ ο διάδρομος IMEC, διέρχεται και αυτός από εκεί.

Τουρκία και Αίγυπτο στοχοποιούνται από τον ίδιο ως κύριοι αντίπολοι του Ισραήλ, αλλά νομίζουμε ότι το τελικό προβάδισμα το παίρνει η Τουρκια με μεγάλη διαφορά.

Ο τουρκικός νεο-οθωμανισμός όπως αναφέρουμε στο Pentapostagma.gr, είναι η κύρια αιτία ενός πιθανότατου πολέμου στην περιοχή μας, ο οποίος θα εμπλέξει ίσως και τον ελληνισμό στο σύνολο του, λόγω της επεκτατικής στάσης των Τούρκων.

Το  δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί τον βασικό πυλώνα  της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας, που θέτουν ευθέως σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο επεκτατικός αυτός προσανατολισμός θεωρείται ευρέως από αναλυτές και στρατιωτικούς αναλυτές ως η κύρια αιτία μιας πιθανής περιφερειακής ανάφλεξη.

Τα συμφέροντα είναι τεράστια, όπως και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ελληνική, κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ, και οι Τούρκοι θέλουν να "βουτήξουν" τα πάντα, εκβιάζοντας και απειλώντας τους πάντες.

Το σκηνικό των λεκτικών αντιπαραθέσεων σε εύλογο διάστημα θα παρει την θέση των στατιωτικών κινήσεων σε θάλασσα, Βόρεια Κύπρο και τότε θα είμαστε κοντά σε μια μεγάλη στρατιωτική αναμέτρηση όλων των χωρών της περιοχής, ενώ οι ΗΠΑ αποσύρονται σταδιακά.

 Μια στρατιωτική κλιμάκωση ή ένα θερμό επεισόδιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρείας κλίμακας ελληνοτουρκική σύρραξη. Αυτό το σενάριο απαιτεί de facto την καθολική αντίδραση του Ελληνισμού (Ελλάδας και Κύπρου) εξαιτίας της γεωγραφικής και πολιτικής διασύνδεσης των δύο χωρών, αλλά και του Ισραήλ που παρακολουθεί από πολύ κοντά πλέον τις εξελίξεις με την Τουρκία.

          

Tags
Back to top button