Κατά την επικείμενη συνάντηση του Σ. Λαβρόφ με τον αντίστοιχο υπουργό Εξωτερικών της κύπρου Ι. Κασουλίδη στη Λευκωσία, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος πλείστα διμερή και γενικότερα διπλωματικά ζητήματα. Μεταξύ αυτών, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, τη Συρία, αλλά και ζητήματα που ανακύπτουν από τη διαφύλαξη και εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται, πως ο Ρώσος υπουργός την επομένη, θα μεταβεί ώστε να λάβει μέρος στην επιτροπή Υπ. Εξωτερικών του Συβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά πόσο θα θέσει στον ρώσο ομόλογό του το θέμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας -απέναντι από την Κύπρο- από τη ρωσική εταιρεία Ρόσατομ (Rosatom), είπε ότι δεν βλέπει να ανατρέπεται το συμβόλαιο. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η Ρωσία θεωρεί το θέμα ως «μια εμπορική πράξη». Επίσης, ανέφερε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας ήρθαν στην Κύπρο και εξήγησαν στις Αρχές τους λόγους που θεωρούν ότι δεν ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.
«Εμείς επιμένουμε στις θέσεις μας», είπε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως πέραν των προδιαγραφών ασφαλείας, για τη Λευκωσία τίθεται θέμα έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά της Τουρκίας.
«Το γεγονός ότι αν συμβεί κάτι και η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει και επομένως δεν θα απευθυνθεί σε εμάς να μας προειδοποιήσει, να συνεργαστεί μαζί μας, αυτός είναι σοβαρότατος λόγος ανησυχίας», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης του σταθμού για μη ειρηνικές δραστηριότητες, πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα», καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει ουράνιο, ούτε και την τεχνογνωσία για να το επεξεργαστεί. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην Έκθεση Ατομικής Ενέργειας στη Μόσχα για περαιτέρω ενημέρωση και διερεύνηση του θέματος.
Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αναμένει να ακούσει τις απόψεις του κ. Λαβρόφ για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, και κυρίως για το θέμα της Συρίας.
Σε άλλη ερώτηση αν τίθεται θέμα αποπομπής της Τουρκίας από το ΣτΕ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει επιληφθεί του θέματος και έχει επαναφέρει το καθεστώς επιτήρησης. Επίσης, επισήμανε ότι η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ υπήρξε το μόνο Σώμα που στήριξε τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, στις προσπάθειές του να αναζητήσει μαζί με την Τουρκία μέτρα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα.
Αποτέλεσμα του διαλόγου, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, είναι ο καθορισμός ανεξάρτητου εσωτερικού ένδικου μέσου, υπό την παρακολούθηση του ΣτΕ, στο οποίο θα μπορεί να προσφύγει κάθε Τούρκος πολίτης, ο οποίος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, προτού απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.